Колеги фирмата получава  като бонус от наш клиент ваучери за гориво но стойност 1000.00 лева. Ръководителя ми казва ,че не трябва да ги отразявам никъде.Но аз не съм съгласна.Мисля,че те са ценни книжа и трябва да ги обвържа.Ще имам пробег на км,а няма да имам гориво.Бензиностанциите трябва да ми издадат касов бон.Според мен:при получаване на ваучерите д-т гр50 к-т гр.70.При закупуване на гориво 601/50 /парични еквиваленти/
  Ако някой е имал подобен случай моля да ми отговори.
 
 Елена и аз подавах самоосиг.лице с код 12  когато надвишава 2200,но при заверка на осигурителната книжка ми направиха предписание  от НОИ за подаване с код 23.Правих корекции и ги носих В НАП.
 Но от въпроса разбирам,че той е на трудов договор и в трите  00Д. В едното се самоосигурява. Считам,че ако сбора от осигуряването му по тр.догор надвишава 2200лв,то няма да внася  СО в/у 420 като самоосигуряващ.Само ще подава Д1 с код 23. Или най общо казано сбора от всички СО не бива да надвишава 2200.
 Да и аз така мисля.Но тъй като ще се удържа данък за мен е правилно да се направи корекция .
 Колеги въпроса ми е следният.
 Лицето е напуснало на 01,09,2013г. .Но му е пропуснато да се начисли обезщетение по чл.224 неизползван отпуск.Възможно ли е без  корекция на заплатите и корекция на Д1  и допълнителна Д6,защото ще се получи увеличение само  за ДОД.,да включа лицето в заплатите за м.09 само за обезщетението и нач.ДОД. Има ли някакъв начин да го направя това. Аз изпробвах няколко ,но не се получава.Може би трябва да използвам някакъв друг код вид осигурен различен от 01,но не намерих подходящ.
   Ако някой може да ми помогне.
 Трябва с код 23. То ще я преме но при  заверка в НОИ на осиг.книжка ще Ви направят предписание за оправяне с код 23
Нещо не разбрах. Защо за работника 1200лв?Нали му изплащате двукратния размер 60Х40=2400.00
 Да ако е самоосигуряващо се лице само тогава се подава д1  и то с  код 23.Посочва се в т.16,4 дни без осигуровки зачетени за осиг.стаж.В другите случаи няма какво да декларирате.
  Много благодаря.
В намаление. Затова корекция и с новите данни.
 Подадена  е Д6 за м. Май  на 23,06,13 без ДОД  само за начислени заплати.След това е подадена втора Д6  само за ДОД. при изплащане на заплатите. Установена е грешка с болнични и сега трябва да се направи корекция на Д1 за лицето и  Д6. Има разрешение от НАП. Питането ми е следното.
     Две коригиращи Д6 трябва да подам или една?
     Тъй като долу датата трябва да се запази на първата  редовна декларация.
А те са две.
     Моля за помощ и предварително благодаря.
 Какво се подава при граждански договор?
 Д 1  с вид осигурен 14 и Д 6 с код 4. Декл.55 подавали се за тези лица ?
  Много благодаря
 А Д1 ? Трябва ли да подавам и как ?
 Или остава като при наема само Д 55
 Доколкото продължавам да чета Д1 би трябвало да не подавам,защото т.31 и 31А за вид осиг.14 не се попълва.,а осигуровки няма защото е над максимума. Д 6  с  вид плащане 4 касае изплатени суми за възнаграждения по договори за работа без трудови правоотношения.
   Има сключен гражд.договор с лице,което се осигурява другаде над максималния доход.
 Имам следните  въпроси.
  1, Удържам на лицето само ДОД след приспадане на норм.р-ди.
  2. Подама Д55 за дължимия данък през тримесечието.
  3. Д1 с код 14 и  попълвам само  т,16 и т.16,4/суми без осигуровки/т.31 месеч.облагаем доход и т.31А  начислен ДОД.
  4. Подам  Д6 с код 4 до 25 число на месеца следващ месеца на изплащане ?
 Фирмата продава автомобил и купува нов.
 Кочана с пътните листи на първия автомобил не са изписани.Мога ли да продължа да  издавам  пътни листи на новия автомобил от същия кочан ?
 Колеги никой ли не може да ми пише нещо по темата.Необходимо ми е ВАШЕТО МНЕНИЕ.
 Чакам някой да се включи.
 И още нещо дарението е парични средства . В Закона за местните данъци пише за придобито имущество. Тогава  не трябва да го облагам.
.Колеги моля  нека някой се включи по темата.
 Физическо лице прави дарение на физическо лице.Надарения не е нито инвалид ,нито роднина.
Тогава той дължи данък в/у дарението-по закона за местните данъци и такси.Могат ли страните да се уговорят и данъкът да се дължи от двете страни ,които отговарят солидарно,или да се уговорят и данъкът да се дължи от прехвърлителя?Срокът за подаване на декларация и плащане на данъка е 2 месеца.
   Колеги правилно ли разсъждавам. И още нещо кой уведомява общината,че съм получила дарение. Ако аз не подам декларация как ще  ме разберат.