Да чрез тристранен протокол. Аз имам доста такива случаи и нямам проблем.Изпращам Ви  примерен
 протокол.Да Делфин е прав,но фирмите си знаят защо/по скоро  собствениците/.
Разходите от 613 ги заверявате със сметка на ДНМА.А процента на амортизация не може да бъде повече от 33,33 ,тъй като актива има ограничен срок на ползване и зависи от срока на договора.
 Имам следният казус. Мога  ли да възстановя вноска  на собственика по чл.134 от ТЗ за
80хил.лв от касата  .Същите ги имам налични.
 Срочния договор по чл,68 ал,1т,1 със същия работник  за същата работа може да се сключи повторно  само веднъж за срок най малко от 1 година. Виж КТ ЧЛ.68 АЛ,4
  Прав сте пасат. И аз а ползвам като вас.Не виждам друг начин .
Обезщетението се изчислява от начисленото средно БТВ за последния календарен месец,предхождаш  ползването на отпуска при който работникът е отработил най малко 10дни.Виж чл.177 от КТ
Да Мария не мога да ти кажа основание.Но след доста умувания да го включа или не както писах го включих и за номер писах девятки,защото ако е фирма ще провериш  номера и т.н.Но така  ме посъветваха. Но най добре е да се обърне за съвет към НАП
Аз имах такъв случай,само,че от Германия.От НАП ме посъветваха и в двата дневника да ги впиша-протоколите по чл.117.
 Dagi50, ако обичаш пиши  на български.Все пак сме в България.
  Щом се увеличават редовна само с разликата става въпрос за Д6.
 Нещо не схващам.Как болнични не си ги отразил като работни.И второ дните за сметка на работодателя са три.Но принципно като си оправиш заплАтите подаваш коригираща Д1 за лицето.Д6  при всички случаи ще е в намаление подаваш коригираща/ с верните данни/. И болничните за сметка на работодателя са  70% от БТВ
 Аз имах такъв случай.В началото ги правих  през 754 за да се вижда ,че ми дължат.Но след това се отказох защото те ги превеждат на следващ месец и отчитам  приход без да съм получила средства.Но по правилно е със сметка 754.
 За  Д 6 редовна само с разликата .Извинявай не  обърнах внимание ,че си наясно с Д6.
Можете да осчетоводявате и да признавате като данъчен разход фактурите, издадени преди датата на регистрацията на дружеството (съответно датата на издаване на БУЛСТАТ). Следва да се отбележи, че базирайки се на чл. 10, ал. 2 от ЗКПО, може да се заключи, че е налице документална обоснованост и в случаите, в които липсват някои от задължителните реквизити (напр. БУЛСТАТ), ако са налице други документи, удостоверяващи липсващата документация (напр. картончето с БУЛСТАТ след издаването му). В допълнение, чл. 32 от ЗКПО повелява разходите по учредяването на дружеството да се признават за данъчни цели при това дружество, дори и ако са осъществени от учредителите му (съответно документите са издадени на тяхно име).
 Но лицето по ГД ,ако е и на ТД дори и под МРЗ да е има  осигуровки
Да според мен 2 Д1 едната на  длъжност учител  в неплатен,а другата  като директор с работни дни.На втората длъжност по втори ТД ли е?  Д1 в неплатен отпуск не е празно има ЗО.
  Изравнитените вноски се вземат само при пенсиониране.Тъй като там довнасяте само за ф.Пенсии.Ако искате за болнични дохода да е по голям  то трябва  месечните осигуровки да са върху по голяма сума .Вие си преценяте според дохода.
Бъдещата майка когато излезе в болнични за бременност и раждане до 6 месеца само тя може да ги ползва.След 6 я месец може болничния да го вземе само таткото ,ако има необходимия  осиг.стаж. Отпуск за отглеждане на малко дете до две години може да го вземе таткото или един от родителите  на съпрузите/ баба или дядо,ако са на ТД. ЧЛ.164 АЛЛ3 ОТ КТ/.А това ,че преди да излезе в болнични работи по два ТД не виждам какво ви притеснява.
При 4 часа работен ден  се смята  1 ден трудов стаж и 1/2 осигурителен стаж.
Раздели  МОП на 4