Правилно Ви отговори Таня .Законите са за всички.Вашата клиентка да беше го пуснала в неплатен отпуск поне. Тогава ще дължи само ЗО.Друг Ваш клиент може да поиска по нисък процент СО.
 Здравейте!
Имам следният въпрос.Лице което е на борсата мога ли да го назнача по ТД чл.114 без да прекъсва регистрацията и дохода получаван от борсата.Мисля,че може защото бях чела някога,но тогава не ми трябваше.
Предварително благодаря.
  Да така е чл.138 ал.1 от КТ ,но нещо  не мога да схвана .Той е самоосигуряващ в ЕТ. Трябва ли да му издам ТК ? Мисля,че не но не съм сигурна в разсъжденията и това ме притеснява.
Самоосигуряващо лице в ЕТ може ли да сключи ТД с друго дружество за 1 час ?
 Понякога се обърквам с какво съм запозната и с какво не.Толкова противоречия в нашето законодателство.
 Алфа благодаря ти.Утре  на "бистър ум" ще прочета това което си ми писала.Имам още едно питане .Можели майката на зъболекарката да вземе болнични преди навършване на 1 година и след това за  отглеждането до две години отпуск.
Тъй като  тя няма назначени  лица в дружеството. Тя е сама. Пък и ще взема минимално за отглеждане на детето ,а ако  втората година назначи прокорист кого ще управлява той?Само за един подпис но ЗО да даваш заплата и внасяш СО ??????,НО ЗАКОНИ.
 
Но ако е управител на ЕООД доктор по дентална медицина тогава какъв прокурист ще назначава.Нещо не ми е ясно.А аз имам точно такъв казус.Една зъболерка която е и управител и доктор.Предстои и майчинство.
 Договора се прекратява  след извършване на определена работа.Няма срок.И след свършване на работат се прави протокол за приемане на работа и лицето се освобождава по чл.325 т.4,както посочва Irenabrili
  Таня не ти отговаря сопнато ,а много правилно .Осчетоводява се както когато лицето е на работа.
Да задължителни са,щом имате назначени по ТД.По горе  Irenabrili  Ви е писала.И като дойдат на проверка от ИТ  Ви искат сключен договор със СТМ
Според мен се включват и то самото име посочва  брутен доход или преди удържане на данъка .
Но най добре  направете запитване до НАП.
 Изпращам Ви образец
 Служебна бележка за дохода  чл.45,ал.2,т.1,2 и3 от ЗДДФЛ/ТОЕСТ ЗА ДОХОДА НА ЛИЦЕТО ДО МОМЕНТА НА НАПУСКАНЕТО/ и,която представя на другия работодател.Вие сте длъжна на всеки напуснал през годината да издадете такава.
Заплатата на която си го назначил по ТД  делено  на 5  умножено по две .
Изплатена щета от застрахователи към  с-ка 799 Извънредни приходи ли трябва да се отнесе или към 709 Други приходи.
 Май всички така правим. Подавайте си я  Д1 всеки месец.
Но нали срока е седемдневен за представяне на уведомление в НАП при прекратяване на ТД-чл.62 ал.3 от КТ ?
 Имам следния въпрос.
Приех фирма и като направих справка за действуващите трудови договори установих следното.
  Има лица които са били на срочен ТД и после са им пуснали нови договори безсрочни.Не са го направили нито с допълнително споразумение ,нито   да ги освободят и назначат отново. И в справката стоят за едно лице два записа.
 Какво трябва да направя. Може и тъпо да ви се струва но блокирах.