Нещо не разбрах,но щом увеличавате продажната цена ще трябва да увеличите  освен надценката и ддс,ако е задължена с крайна цена или дебит стока кредит спомагателни сметки  надценка и дебит сметка кредит спомаганелна сметка ДДС.Така вие  получавате новата цена.
 Лицето е  назначено на минимална заплата 270.00лв, От м.Май  МРЗ е 290.00лв.По кой член трябва да е допълнителното споразумение? Според мен чл.118 ал.1 или чл.118 ал.3.Но една позната  ми каза ,че от инспекциата и казали по чл.119.Колкото до НАП няма да подавам уведомление.Нуждая се и от друго мнение.
И аз имах такъв случай и трябва да Ви кажа ,че от НОИ  така ми обясниха и на мен .Но накрая аз го освободих подадох и болничния и всичко мина без проблем.Защото човека е без прекъсване.Осигуровките му се правят.
Кети много благодаря,но въпроса ми е за първите три дни които са от работодателя на каква база се изчисляват.Според мен на трудовото възнаграждението което  е в сила.Защото на практика таткото продължава майчинството и подавам декларация за промяна в обстоятелството.А майката започва работа ,но се разболява още първия ден.
Ако е бил на основен ТД и от 4 часа го правите на 8 ,не е необходимо уведомление,а само допъл.споразумение.Но ако е бил при вас на втори ТД  ако сменяте основанието от чл. 111 на чл 67 то тогава както писа Кети  го освободете и  назначете отново.
 Бизнес , счетоводство , данъци

Чл. 8. Определят се следните размери на месечния осигурителен доход за 2008 г.:

1. минимален месечен размер на осигурителния доход през календарната година по основни икономически дейности и квалификационни групи професии съгласно приложение № 1;

2. минимален месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица - 240 лв.;

3. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители - 120 лв.;

4. минимален месечен размер на осигурителния доход за регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители, които упражняват само земеделска дейност - 60 лв.;

Това е зя 2008 год.Трябва да обърнете внимание на регистрацията.А и друго ако ЗП не посочи доход за  дадена година ,а само се осигурява то няма да му бъде признато за трудов стаж.
Имам следния казус.Майка прекратява майчинството си но 12,05,2012 и отглеждането го поема таткото.Майката от 12,05,12 г. е  в болнични.Трябва да подам декларация за смяна на обстоятелствата  ми е ясно.Но въпроса ми е следния.Първите три дни  на майката  за сметка на работодателя ли са и върху каква сума ще са 70% ?Аз мисля,че върху трудовото възнаграждение  на което е назначен но не съм сигурна.Ако някой може да ми помогне.А и въобще трябва ли първите три дни да са с-ка на работодателя?
Мисля,че се разговаря с лицето и ако не приеме му връчвате предизвестие за съкращаване по чл.328 ал.1 т2.
Чл.328 ал.1 т.6 и предизвестие.Колкото до обезщетенията  освен за отпуск  и по чл.224 и обезщетение за съкращаване чл.222 ал.1. за времето през кето е останал без работа но не повече от един месец.Възнаграждението е едно брутно ТВ.Изплащането става след като ви попълни декларация че за този период не е постъпил на работа. Ако в този срок е постъпил на по ниско платена работа Вие доплащате само разликата за същия срок.
в позиция 13 на Д1 трябва  да впишете единичка. и ако месеца не е пълен и в позиция 16 1
 В моя случай беше така.Отива работодателя и ги освобождава.Няма  предизвестие. Аз си им дадох по 2 обезщетения за не спазено предизвестие и за съкращаване.Зная че не е правилно ,но ако не дадете обезщетение още по голямо зло.Според мен изберете по малкото.
Как така се изисква  квалификация ,а ще назначавате без.Тогава в длъжностната характеристика  впишете ,че не се изисква квалификация.Но зависи и какво .Ако трябва да назначавате мед.сестра?Колкото до срочен договор не може да бъде по дълъг от 3 години. Колкото по кой член виж чл.68 и според случая избери алинея.
След като вече го е съкратил  и не му е връчил предизвестие ,на ваше място бих му платила обезщетение и дано не се стига до съд защото тогава работника има право.
Да  така е .Но аз имах такъв случай и идваха на проверка  но нямах проблеми.Но така е и Ирена е права.
чл.220 е за неспазено предизвестие.Въобще КТ е едно ,а реалността  в работния процес друга.
Ако го назнача по чл. 114 мога ли да упомена в договора,че ще работи по 2 часа на ден.Защото  преди беше до 40 часа ,а сега е променено и ако  дните со 23 ще се получи друго.
Ако не отправи предизвестие ,то той дължи обезщетение за неспазено предизвестие по чл.220 ал.1 и едно  обезщетение за съкращаване по чл.222 и ако не е използвал отпуск по чл.224
Може ли да назнача по чл.67 ал.1 на 2 часа по ТД ? Лицето не работи другаде.
Предварително благодаря.
1  е коригираща декларация.Със F 1 може да видите какво се попълва във позицията на която сте.Със 0 се подават редовни декларации,а с3 заличаване.
1  е коригираща декларация