За учителите (с код 8) има допълнително ДОО за учителски пенсионен фонд 4.3%.
Пейпал не е ли просто система за разплащане? Фактурите не трябва ли вие (продавача) да ги издавате?
Малко грубо - но щом не е на работа, не е в отпуск и не е в болничен остава в самоотлъчка?
Ако в Ув62 бяха написали човешкото "последен работен ден" нямаше да има двусмислия.
КСО чл. 5 ал. 7 т. 2 и 3 :)
Често задавани въпроси

От къде мога да получа своя персонален идентификационен код (ПИК)?

Получаването на ПИК става след подаване на заявление, лично или чрез упълномощено  с изрично нотариално пълномощно лице. Заявлението може да се подадете и получите в избран офис на НАП.

Може ли друг да получи, издаденият ми ПИК от мое име?

Само ако притежава изрично нотариално заверено пълномощно или изрично пред служител на НАП, в заявлението за издаване на ПИК, сте заявили, че желаете актовете, свързани с издаването на ПИК, да се получат от това лице.
Предполагам това и това сте го видели.

Намерих и някакви Разяснения във връзка с подаването на декларация по чл. 15 от ЗЗБУТ, не зная дали са актуални.

Както и това.
Фирмата през 2020 г. ли е почнала? Декларацията се подава към 31.12. на изтеклата година.

Ако има подадена декларация през предишна година и ако няма промени, които трябва да декларирате - не се подава декларация (ежегодно), докато не възникнат промени за деклариране.
Ако работодателят по основния ТД разреши неплатен отпуск (та дори и платен), познатият би могъл да работи на допълнителен ТД на 8 часа.
Възможно е лицето, например държавните служители, да попълва някакви декларации, и затова да иска да посочи наличието на тези пари и произхода им. И в тази връзка пак клоня към годината, в която са получени :)
Материята не ми е много близка, но ако подходим аналогично на доходите и кога се дължат данъците и кога се декларират, вероятно трябва декларацията да е за периода, в който са получени парите.
Да не говорим, че е възможно да има сключен договор, който да се развали и да няма получени пари.
Щом е записано, че са за сметка на наемателя и същият той (наемателят) ги е платил - какво да се префактурира? Кой на кого да префактурира? Нещо не разбрах.
Ами щом амортизациите се преустановяват от следващия месец... :)
Щом е по взаимно съгласие отправихте ли предложение? Защо направо заповед?
Ако сестра ви е продавала лични вещи и ако я попитат може да докаже че са такива (единични, различни, домашно употребими, не много на брой и т.н.) няма нужда да подава декларация за тях или да отбелязва някъде, че са лични вещи.
Но ако се притеснява нека си изкара ПИК и погледне.
На мен, на първо четене ми прилича на отдаване под наем, което е стопанска дейност. Също така такова "безвъзмездно ползване" ми се струва малко заобикаляне на данъчния закон... но най-добре изчакайте знаещите да кажат :)
И погледнете чл 16 ЗКПО, например.
Грубо казано, ако "процентът", като вид допълнително месечно възнаграждение, е вписан в ТД (или във вътрешните правила за заплати) може да приемем, че е с постоянен характер. Ако в ТД пише само за основната заплата и за стажа, а процентът се изплаща по преценка на работодателя (един месец може да има, другия да няма), например със заповед, тогава може да приемем, че не е с постоянен характер и не участва в изчислението на отпуска.

Допълнение - осигуровки и данъци се удържат и при двата вида възнаграждение.
Да, в крайна сметка е полезно "бизнесмените" да се опарят малко, за да почнат да различават фирмената каса от собствения си джоб.
Ако адресът за доставка в товарителницата на Еконт съвпадне с адреса във фактурата, както и датите да са близки, може би може да се обвърже сумата с фирмената продажба.
Вземете си ПИК от НАП и си отворете данъчната декларация. Там ще видите какво са подали куриерите.

ПП 50% печалба (от примера) не са баш малко :)