Еееееее - така и така ще стигнете до офис на НАП - ами ще попитате на гишето или в деловодството, те ще кажат какъв е редът в момента. Подгответе си документите и подайте тези, които искат.
Доколкото разбирам Колибри иска да каже, че изгода от имота ще има и за в бъдеще, но изгодата от проучването вече е "консумирана" и защо да го правите НДА? :) Още повече, това проучване днес може да е актуално, а утре да не става за нищо.
Е как ще закупите/продадете сградата на общата сума, след като сградата има една стойност, а другите неща са отделно с тяхната си стойност? Даже не е ли по-евтино ако сградата се купи на по-ниска стойност, без да се утежнява с допълнителностите?
И аз мисля, че след последните промени СУПТО-то не е задължително, но въведоха "бонус" за тези, които го използват, че ще им се възстановява по-бързо ДДС-то. Има срок за уведомяване на НАП до 7 дни след инсталирането на СУПТО, и ако ползват такъв то той да отговаря на изискванията.
ЗМДТ - чл. 44 и следващите?
За сметката трябва да видите за съответната община.
Не виждам защо да не може, но освен заповед е добре да има и някакъв протокол за измерването - нали заповедта трябва да е издадена на някакви обективни действия, чрез които сте установили разходната норма :)
Благодаря. Значи, теоретично, всеки месец трябва да искаме декларация или бележка от пенсионера колко му е пенсията за даден месец... ако той си я знае до стотинка и ако аз въобще знам, че даденият работник е пенсионер де. Хитро, но не много изпълнимо.

Сега идва следващото - задължен ли е работникът, на отправено от мен запитване, да ми отговори дали е пенсионер или не? Или трябва да поискам информация служебно от НОИ? Теоретично де...

И ако програмата на НАП не може да спазва закона и да дава възможност за разграничаване на сумите за ДОО и ЗОВ, следва ли, че са увредили интересите ни, предоставяйки некачествен продукт и подбуждайки ни да подаваме неверни данни? :)
То по-важно е основанието да го искат (сега), нещо се епроменило ли?!?
Само бих променил "че съм съгласен" на "желая да" :)
Снощи, след като написах въпроса си гугълнах накратко и всичко, което намерих казва, че на пенсионери на ТД се начислява всичко върху заплатата, без да се взима предвид пенсията, както на непенсионер. Намам такива пенсионери и ако има такова нещо, което казват НАП съм го пропуснал.

Но друго ми идва на ум - в днешно време работодателят може въобще да не знае, че работникът му е пенсионер и няма как да се съобразява с пенсията му... освен техническата невъзможност.
Извинете ме за разсеяността, но не разбрах какво искат НАП - при начисляване на ЗОВ по втори ТД да се взима предвид и пенсията, както се взима предвид дохода по основния ТД ли?
Сякаш не виждам по-подходящ код.
От друга страна, при мен такива парични награди влизат в сумата на заплатата, с всичко върху тях.
Д6 само за данъка ли е? Тогава не ви трябва Д1, отметнете, че няма основание за подаване на Д1.
Този допълнителен отпуск по 156 (1) и кой има право на него е регламентирано в тази наредба, ако правилно съм я уцелил.

Там пише:
Чл. 4. (1) Право на допълнителен платен годишен отпуск имат работници и служители, които извършват определените в чл. 2 работи не по-малко от половината от установената с Кодекса на труда нормална продължителност на работното време, с изключение на работниците и служителите, които извършват работи в среда на йонизиращи лъчения.
(2) Размерът на допълнителния платен годишен отпуск не може да бъде по-малко от 5 работни дни, при условие че работникът или служителят е работил при условията на ал. 1 в рамките на една календарна година.
(3) Когато работникът или служителят работи по-малко от срока по ал. 2, размерът на допълнителния платен годишен отпуск се определя пропорционално на отработеното време.

Трудно ми е да го изтълкувам, и може да греша, но ми се струва (особено с това "...работи не по-малко от половината..."), че този отпуск се ползва за отработено време... нали все пак е някаква компенсация за работата в специфични условия.
Според мен, на първо мислене:
1. климатици - отделни ДМА (ако са над прага);
2. повече осветителни тела - на разход, едва ли са толкова скъпи, че да са ДМА;
3. охранителна система - кабели по стените и датчици - евентуално отделно ДМА, може и разход;
4. система за сгъстен въздух - висящи от тавана тръби - евентуално отделно ДМА;
5. табела с името на фирмата - толкова ли е скъпа една табела, че да е ДМА?;
:)

...ако не иска да го дава, не получава фактура и това е...
:good:  :smile1:
И аз като Колибри - при начислението на заплатите към 30/31-во число на месеца и преди плащането им сумите стоят по сметките за персонал, осигуровки и данък, в размерите, които трябва да се преведат.
Ааа, уф, че съм прост :(
Благодаря! :)
Здравейте, да попитам и аз: хванах се да попълвам (за първи път) НАП-ската програма за справките за чл. 73 (1) за хонорари през 2020 г. За код на дохода избирам 30714 "Други извънтрудови правоотношения".

Направи ми впечатление, че се иска попълване само на брутния доход, удържан ЗОВ и удържан ДДФЛ - без ДОО и ДЗПО. Така ли е, или бъркам някъде?