1141
ЮЛНЦ » Re: Дарения
09.02.2021, 14:15
Направено ли е вече дарението? Ако не, може да има по-лесни начини - просто поемете разходите по отпечатването срещу фактура.

Доколкото читалищата са ЮЛНЦ, и ако приемем, че разходът е свързан с нестопанската дейност на читалището вероятно такъв разход е извън обхвата на ЗКПО. Но може да възникнат усложнения за получателя от гледна точка на ЗМДТ/ЗДДФЛ.

ПП А може ли читалище да прави дарения?
ДДС и тестовете са ми далечна тема, а при диагонално четене с Сtrl+F в ЗДДС не открих нищо за тестовете. Вероятно съм го пропуснал, но ако третирането на тестовете е аналогично на ваксините, би трябвало да е "Облагаема доставка с нулева ставка". Може ли да посочите текста за тестовете?

От друга страна в ЗДДС има и "освободена доставка", каквито са някой медицински неща. 

Доколкото разбирам, ДДС на лекарствата е със ставка 20%. Тоест и на лекарствата и на ваксините (и на тестовете?) се начислява ДДС, но с различна ставка - 20% и 0%, но не са "освободени".

Струва ми се, че това, че вашите програмисти предпочитат да работят вкъщи през нощта е просто техен избор. Едва ли във вътрешните ви правила за труд или в трудовите им договори е записано, че трябва да работят и нощем. Ако не бяха вкъщи, а трябваше да идват в офиса - трябваше ли да идват през нощта (както, например, в денонощен колцентър)?
Конкретен отговор не мога да дам, но с всичката изискуема документация - касов апарат, отчетност, храни и т.н., може да му излезе по-скъпо, отколкото ще спечели.
А откъде му се му се оттдържат удържат здравните сноски?
Аз изчислявам върху цялата сума, без да се съобразявам с Макс.ОД.
...по продължителна данъчна амортизация на детайлите окачени по структурата на сградата защото са вече в стойността на актива сграда...)
Ми те счетоводно тия детайли не съществуват, понеже сте купили "сграда"?
Публично не беше ли дружество, което се листва на борсата?
Глава VІІІ от Закона за публичното предлагане на ценни книжа?

Виждам и че още в чл. 1 на ЗК пише, че кооперацията е сдружение.

Въпросът в какава връзка е?
Еееееее - така и така ще стигнете до офис на НАП - ами ще попитате на гишето или в деловодството, те ще кажат какъв е редът в момента. Подгответе си документите и подайте тези, които искат.
Доколкото разбирам Колибри иска да каже, че изгода от имота ще има и за в бъдеще, но изгодата от проучването вече е "консумирана" и защо да го правите НДА? :) Още повече, това проучване днес може да е актуално, а утре да не става за нищо.
Е как ще закупите/продадете сградата на общата сума, след като сградата има една стойност, а другите неща са отделно с тяхната си стойност? Даже не е ли по-евтино ако сградата се купи на по-ниска стойност, без да се утежнява с допълнителностите?
И аз мисля, че след последните промени СУПТО-то не е задължително, но въведоха "бонус" за тези, които го използват, че ще им се възстановява по-бързо ДДС-то. Има срок за уведомяване на НАП до 7 дни след инсталирането на СУПТО, и ако ползват такъв то той да отговаря на изискванията.
ЗМДТ - чл. 44 и следващите?
За сметката трябва да видите за съответната община.
Не виждам защо да не може, но освен заповед е добре да има и някакъв протокол за измерването - нали заповедта трябва да е издадена на някакви обективни действия, чрез които сте установили разходната норма :)
Благодаря. Значи, теоретично, всеки месец трябва да искаме декларация или бележка от пенсионера колко му е пенсията за даден месец... ако той си я знае до стотинка и ако аз въобще знам, че даденият работник е пенсионер де. Хитро, но не много изпълнимо.

Сега идва следващото - задължен ли е работникът, на отправено от мен запитване, да ми отговори дали е пенсионер или не? Или трябва да поискам информация служебно от НОИ? Теоретично де...

И ако програмата на НАП не може да спазва закона и да дава възможност за разграничаване на сумите за ДОО и ЗОВ, следва ли, че са увредили интересите ни, предоставяйки некачествен продукт и подбуждайки ни да подаваме неверни данни? :)
То по-важно е основанието да го искат (сега), нещо се епроменило ли?!?
Само бих променил "че съм съгласен" на "желая да" :)
Снощи, след като написах въпроса си гугълнах накратко и всичко, което намерих казва, че на пенсионери на ТД се начислява всичко върху заплатата, без да се взима предвид пенсията, както на непенсионер. Намам такива пенсионери и ако има такова нещо, което казват НАП съм го пропуснал.

Но друго ми идва на ум - в днешно време работодателят може въобще да не знае, че работникът му е пенсионер и няма как да се съобразява с пенсията му... освен техническата невъзможност.
Извинете ме за разсеяността, но не разбрах какво искат НАП - при начисляване на ЗОВ по втори ТД да се взима предвид и пенсията, както се взима предвид дохода по основния ТД ли?
Сякаш не виждам по-подходящ код.
От друга страна, при мен такива парични награди влизат в сумата на заплатата, с всичко върху тях.