Аз не разбирам каква е връзката с осчетоводяването и връщането на парите? Получили сте парите по каса, пуснали сте КБ, осчетоводили сте приход или разчет. Сега ще върните парите по банка и ще осчетоводите операцията (разход, разчет, или каквото е там?). Защо да е задължително да се пуска сторно-КБ?
Нямам автомобили, но не ми е хрумвало да преоценявам напълно амортизирани ДМА. Стоят си нулеви, усвоявам си разходи за тях. Все пак са ми налични и се използват.
Има един закон, дето все му забравям името и трябва да го търся - Закон за електронното управление. Та той казва, че:

Чл. 2. (1) Административните органи, лицата, осъществяващи публични функции, и организациите, предоставящи обществени услуги, не могат да изискват от гражданите и организациите представянето или доказването на вече събрани или създадени данни, а са длъжни да ги съберат служебно от първичния администратор на данните.
(2) Първичният администратор на данни е административен орган, който по силата на закон събира или създава данни за гражданин или организация за първи път и изменя или заличава тези данни. Той предоставя достъп на гражданите и организациите до цялата информация, събрана за тях.

Чл. 3. Първичният администратор на данни изпраща служебно и безплатно данните на всички административни органи, на лицата, осъществяващи публични функции, и на организациите, предоставящи обществени услуги, които въз основа на закон също обработват тези данни и са заявили желание да ги получават.

Каквото и да пишем, те си проверяват и не знам защо ги искат тези декларации, даже е незаконно, според мен. Преди няколко години даже ми звъняха, че в системата нямало данни за един от месеците - нещо бях объркал с Д1, добре, че се размина :)
И при мен е като при dobipeti  :good:
Ако напомниш утре през деня ще погледна какво съм попълвал :)
Четох наскоро статия от юрист (май беше), че такъв разход си е напълно приемлив по всички показатели. Беше свързано със задължението на работодателя за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.
Ако гледаме как е написано - "междинните, годишните и консолидираните отчети", изглежда, че е необходимо.
Това с напускането беше преди доста време. Не си усложнявайте живота - вашия и на работника :)
На практика сега човек може да се пенсионира и без работодателят му да разбере.
Vika, през 2020 г. за изчисляването на стажа първите 60 дни НО ги считай за отработени дни. Просто за тях не се внася ДОО, само ЗОВ, евентуално.
Направи си една табличка в ексела по месеци, а защо не и по дни, разпредели си отработените дни, 60-те дни в НО със стаж и останалите без стаж. Ще видиш нагледно колко стаж се набира след края на 60-те дни, който трябва да продължи след изтичане на НО без стаж.
Читалищата не са бюджетни организации и не прилагат бюджетния сметкоплан :)
Първо, за да се пенсионира не е нужно да напуска, пък после да го назначавате отново.
Срок в НОИ може и да има, но ако има едва ли е много кратък.
Не се сещам за повече облекчения от признаването на разходите за наем.
Страничен въпрос - тази фондация няма ли да има дейност? Ако няма дейност, съответно приходи - откъде ще плаща наема? Ако е само заради наема - може да излезе и по-скъпо от като ФЛ.
Тоест фондацията наема имот от ФЛ? Данъчни облекчения за кого?
Фондацията си отчита разход, ФЛ си отчита доход, съответно си плаща (удържат му) данък.
...но неплатените отпуск освен за осигурителен се зачита и за трудов стаж ли?...
Vika,
Гугъл -> "КТ лекс" -> Ctrl+F -> "неплатен" -> F3, F3, F3...
След като фирмата е закрита - може ли да се подаде Д1 от/за несъществуваща фирма?
Здравните права са едно, а какво дава системата на НАП като осигурителен доход за този месец 08.2016 - има ли някаква сума?
Нещо за стойността на вратата, за прага за ДМА?
Никакъв конфликт на интереси не виждам (ако въобще може да говорим за конфликт на интереси в частно дружество) един председател, директор и т.н. ръководител да извършва работа, за което да получава възнаграждение. Ако в устав е записано нещо - ОК, но е по други причини.
Дали ГД е правилният вариант - не знам... понеже най-малкото ще има определено време и определено място и мноооого ще прилича на ТД.