... с изключение на доходи от търговска дейност, каквато питащата признава, че нейните са такива - купува и продава.
Ти сега, Pupeshche, на НАП ли ще вярваш, като си имаме специалист?!? :) :)
То остана всички да сме дипломирани експерт-счетоводители :)
Иначе, най-точни за отговора на въпроса са чл. 17 и 18 ЗСч.
С уговорката, че вече е късно :)
Вариант 1:
Остатък от 2019 - 9
Дължими за цялата 2020 - 27
Дължими за 2020 до напускането в средата на ноември - 24 (27/12х10.5)
Всичко дължими за 2019 и 2020, до напускането в средата на ноември - 9+24=33
Ползвани - 18
Останали за обезщетение - 33-18=15

Вариант 2:
Остатък от 2019 - 9
Ползвани за 2019 - 9
Остатък за 2019 - 0
Дължими за 2020 до напускането в средата на ноември - 24 (27/12х10.5)
Ползвани за 2020 - 9 (другата половина от 18)
Остатък за 2020 до напускането в средата на ноември за обезщетение - 24-9=15

Вариант 3:
Остатък от 2019 - 9
Дължими за 2020 до напускането в средата на ноември - 24 (27/12х10.5)
Ползвани за 2020 - 18
Остатък за 2020 до напускането в средата на ноември за обезщетение - 6
Общо за обезщетение - 9+6=15

Все 15 ги изкарвам, евентуално 14, ако закръглим надолу деленията.

Грешката ви е във вариант 2: 36/12*10.5=31.5 -- не трябва да делите 36 на 12, а само 27, тъй като за 12-те месеца на 2020 имате право на 27 дни. Другите 9 са за миналата година.
А към изчислението на вариант 1 трябва да добавите 9-те за 2019 г., понеже 18-те ползвани ги отнасяте само за 2020, а за 2019 остават неползвани.
Тъй де, посочи ми нарушението - КСО - член номер, алинея номер, които казват за пропорционалното начисление на ДОО?
Питам за ДОО, не за месечната данъчна основа, че за ме пращаш към ЗДДФЛ. Данъкът е следствие. За да има нарушение на ЗДДФЛ трябва първо да наруша КСО.
Интересува те предприятието, в което си назначен или поел други приравнени задължения да начисляваш, удържаш и внасяш осигурителни вноски и данък на наетите при спазване на установените законодателни норми.
Точно така - начислявам заплата 3000 лв за половин месец, декларирам и внасям ДОО върху 3000, а не върху 1500, както ти настояваш... освен ако не посочиш кой текст нарушавам, че да се поправя.
Любопитен съм какво мисли системата на НАП при декларирана заплата 3000 лв, а декларирани (ако въобще е възможно технически) и внесени ДОО върху 1500?
Щото откъде да знам, че ще има следващ работодател, който да доплати върху останалите 1500?!? Ами ако няма?!?
Ако сключа трудов договор на 1-во число за месечна работна заплата Х и ако напусна на 16-то число да няма да ми изплатят заплата X и да ме осигурят на заплата X.
Ако напусна на 16-то число ще ми начислят заплата 16/21-ви, примерно (ако месецът има 21 р.д.), и осигуровки върху колкото се получи. Ако се получи повече от МаксОД ще начислят осигуровки до МаксОД. Та затова попитах къде я пише твоята пропорционалност... риторично.
... До 16-то може да има отработен над максималния осигурителен доход, но трябва да е осигурен до пропорционалния максимален осигурителен доход...
Това съм го пропуснал. Може ли да подскажеш конкретен текст? За пропорционалността.
Този отговор на професора е в стил НАП. Ние си знаем, че ако сме нормативно задължени да правим някакви разходи, то те са признати за данъчни цели. Щеше да е по-полезен, ако беше написал, например, кои предприятия са задължени за правят тестове и на базата на кой норматив. Не ми е трябвало и не съм търсил, но на първо мислене не се сещам за такъв, конкретен за КОВИД. Бихте ли подсказали? Сещам се за общи задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.
Дали сме сигурни, че има нарушения - не сме, нямаме пълната информация.
Ако имате желание може да пишете на немците, но може да подадете сигнал и до ИТ.
Но това, че до момента има 20 часа в повече не означава, че тези 20 часа няма да се компенсират до края на периода на изравняване (октомври) и всичко да е ОК, поне откъм часове.
Погледнах, ама нямам такова нещо. Освен да импровизирате нещо по подобие на ТД - възникване на основание, подписване ГД, контрол на изпълнението, протокол за приемане на работата, представяне на документи/декларация за дохода, съставяне на СИС и служебна бележка, подаване на данни в НАП. и т.н
Теоретично гръфикът се изготвя предварително, за целия период на сумиране - може да е седмица, месец, та до 6 месеца наведнъж. Във вашия случай, доколкото разбирам, 4 месеца. Работниците няма нужда да са съгласни, но трябва да са уведомени предварително, обикновено срещу подпис. В края на периода часовете трябва да са равни на нормалното работно време - 4 месеца по 8 часа на ден (понеделник-петък). Извърнеден труд (певече часове) не може да се планират.
Благодаря за разясненията!
В предпоследния раздел (В Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ)  ми се струва, че липсва завършекът му.
СИРВ се изчислява (сумира) за някакъв период - от два дни до шест месеца. Отработеното време за този период трябва да е равно на отработеното време за същия период при нормална 5-дневна 4-часова (в случая) работна седмица. Теоретично човек на СИРВ може да работи повече часове в първата половина на периода, примерно, и да почива в останалото време, понеже вече си е отработил часовете. Ако са спазени междудневните и междуседмичните почивки приятелката ви може да "засече" евентуални нарушения едва след края на периода. Всъщност, тя трябва да е подписала график за целия период, в който график се вижда кои дни работи повече или по-малко и в кои почива. Възможно е всичко да е наред.
Това е една от причините да предлагаме на питащите преди да открият форма да се консултират и със счетоводител, не само с адвокат. Счетоводителят трябва да е най-добрия приятел на бизнесмена :)
В ТК се вписва само основния ТД.
Вие не "предоставяте счетоводни услуги", а сте работник на ТД. То остана и всички счетоводители на ТД да правят тези щуротии...
Щом ще има следа към продавача - ОК. Но за бай Пенчо също важи закона. Пък и вие трябва да си имате документ с нужните реквизити, дали ще се казва фактура, дали разписка, дали договор...
Аз ако бях, за да си спестя евентуални въпроси от рода "кой крадец ти докара този телевизор да го продаваш" бих искал лични данни от всеки който ми продава. То май и ЗСч така казва :)