... До 16-то може да има отработен над максималния осигурителен доход, но трябва да е осигурен до пропорционалния максимален осигурителен доход...
Това съм го пропуснал. Може ли да подскажеш конкретен текст? За пропорционалността.
Този отговор на професора е в стил НАП. Ние си знаем, че ако сме нормативно задължени да правим някакви разходи, то те са признати за данъчни цели. Щеше да е по-полезен, ако беше написал, например, кои предприятия са задължени за правят тестове и на базата на кой норматив. Не ми е трябвало и не съм търсил, но на първо мислене не се сещам за такъв, конкретен за КОВИД. Бихте ли подсказали? Сещам се за общи задължения за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.
Дали сме сигурни, че има нарушения - не сме, нямаме пълната информация.
Ако имате желание може да пишете на немците, но може да подадете сигнал и до ИТ.
Но това, че до момента има 20 часа в повече не означава, че тези 20 часа няма да се компенсират до края на периода на изравняване (октомври) и всичко да е ОК, поне откъм часове.
Погледнах, ама нямам такова нещо. Освен да импровизирате нещо по подобие на ТД - възникване на основание, подписване ГД, контрол на изпълнението, протокол за приемане на работата, представяне на документи/декларация за дохода, съставяне на СИС и служебна бележка, подаване на данни в НАП. и т.н
Теоретично гръфикът се изготвя предварително, за целия период на сумиране - може да е седмица, месец, та до 6 месеца наведнъж. Във вашия случай, доколкото разбирам, 4 месеца. Работниците няма нужда да са съгласни, но трябва да са уведомени предварително, обикновено срещу подпис. В края на периода часовете трябва да са равни на нормалното работно време - 4 месеца по 8 часа на ден (понеделник-петък). Извърнеден труд (певече часове) не може да се планират.
Благодаря за разясненията!
В предпоследния раздел (В Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ)  ми се струва, че липсва завършекът му.
СИРВ се изчислява (сумира) за някакъв период - от два дни до шест месеца. Отработеното време за този период трябва да е равно на отработеното време за същия период при нормална 5-дневна 4-часова (в случая) работна седмица. Теоретично човек на СИРВ може да работи повече часове в първата половина на периода, примерно, и да почива в останалото време, понеже вече си е отработил часовете. Ако са спазени междудневните и междуседмичните почивки приятелката ви може да "засече" евентуални нарушения едва след края на периода. Всъщност, тя трябва да е подписала график за целия период, в който график се вижда кои дни работи повече или по-малко и в кои почива. Възможно е всичко да е наред.
Това е една от причините да предлагаме на питащите преди да открият форма да се консултират и със счетоводител, не само с адвокат. Счетоводителят трябва да е най-добрия приятел на бизнесмена :)
В ТК се вписва само основния ТД.
Вие не "предоставяте счетоводни услуги", а сте работник на ТД. То остана и всички счетоводители на ТД да правят тези щуротии...
Щом ще има следа към продавача - ОК. Но за бай Пенчо също важи закона. Пък и вие трябва да си имате документ с нужните реквизити, дали ще се казва фактура, дали разписка, дали договор...
Аз ако бях, за да си спестя евентуални въпроси от рода "кой крадец ти докара този телевизор да го продаваш" бих искал лични данни от всеки който ми продава. То май и ЗСч така казва :)
Ако желаете да прекратите поради придобиване на право на пенсия трябва да сте сигурни, че лицето наистина е придобило това право. Понякога сметките не излизат, добре е да имате документ. Честно казано, бих изчакал края на срока. Иначе, предизвестието при срочен договор е три месеца, но не повече от срока - тоест до 05.09.

Ако лицето вече е придобило право, обезщетението му за пенсиониране не се губи и в двата случая.
Не знам, но не е ли аналагочно на продажба на отчуждената част?
(Почти) винаги актуалните нормативи намирам в лекса. Никога не съм разчитал на институционалните сайтове.
КТ дава минимума, КТД може да има по-благоприятни клаузи.

222 (1) от КТ казва, че "Обезщетението е в размер на брутното му трудово възнаграждение за времето, през което е останал без работа, но за не повече от 1 месец". Тоест е обезщетение за някакво време, но не повече от един месец.

Освен това пише, че "...с колективен трудов договор... може да се предвижда обезщетение за по-дълъг срок".

Тоест, и според мен, ако лицето остане без работа примерно три месеца ще има право на обезщетение за два от тях, съгласно КТД, а не един, съгласно КТ. А не да получи двойно обезщетение за един месец.
Кметът по трудово правоотношение ли е? Бях останал с впечатление, че е държавен служител.
Нещо съм разсеян и пак не разбрах - априлската база е по-ниска (поради намаляване на заплатите през тези месеци), а майската - по-висока (след увеличаването им отново), така ли?

Може би трябва да правим разлика между момента на възникване на основанието и периода, за който се изчислява и изплаща. Без да съм търсил и чел статии и садебни решения, дали основанието не възниква с освобождаването (в мес. май) по този определен член, а следващият период (от един ден до един месец, който период може да приключи и в май и в юни) е само за изчисление на сумата?
Чл. 228. (1) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

Ако приемем, че основанието е възникнало през мес. май излиза, че трябва да се вземе възнаграждението за април.

Освен работодателя, друг едва ли ще се разсърди, че сте платили повече, ако правилно съм разбрал.
Един въпрос ми възникна - допълнителното споразумение между работника и работодателя "вътрешен акт на работодателя" ли е?