Доколкото размерът на платения годишен отпуск се определя в ТД или КТД такива допълнителни дни над стандартните 20, ако няма КТД, трябва да се договорят с ДС. Как да стане това разтягане във времето... не мога да съобразя в момента. Може би да се договорят само за 2020 г., а при неползване през 2020 ще се прехвърлят за 2021.
1. Създава се чл. 120б:
"Възлагане на надомна работа и работа от разстояние при обявено извънредно положение
Чл. 120б. (1) Работодателят може при обявено извънредно положение да възлага на работника или служителя без негово съгласие да извършва временно надомна работа и/или работа от разстояние. В този случай се изменя само мястото на работа, без да се променят другите условия по трудовия договор.
(2) Промяната по ал. 1 се извършва със заповед на работодателя, в която се определят условията по чл. 107в, ал. 2 и/или чл. 107и, ал. 2."

"Без негово съгласие", тоест без ДС, а само със заповед.

За уведомлението по чл. 62 - не знам дали трябва, но виждам, че надомната работа и работата от разстояние се третират различно. При диагонален прочит на КТ виждам, че за надомна работа се сключва ТД, в който се посочва местонахождението на работното място, работодателят води специална документация и т.н. Надомната работа е постоянна и няма работно място в помещенията на работодателя. Работата от разстояние пък е само "форма за организиране на работа, изнесена извън помещения на работодателя", може да има и "смесени режими на работа", има възможност за въртене от единия към другия режим. Втория начин на работа - от разстояние, ми се вижда по-облекчен документално, а дали се подава уведомление...?!? Какво става, ако днес съм от разстояние, утре от работа, вдругиден пак от разстояние и т.н.?!? Не мисля, че в такъв случай ще подавам ежедневни Ув62, поне при работа от разстояние. Но кой знае...




Аааа, сега разбрах - няма да го съкращавате, а просто договорът изтича и прекратявате ТД на това основание.
Първоначално "Договорът изтича, не го съкращаваме" го разбрах, че няма да съкращавате човека след изтичане на срока.

Иначе, защо да не се дължат осигуровки върху възнаграждението за престой?
Договорът изтича, не го съкращаваме.
Ще работи ли реално в дните след изтичане на срока? Вижте чл. 69 КТ.
 "За времето на преустановяване на работата в случаите по чл. 120в работникът или служителят има право на брутното си трудово възнаграждение."

Защо е написано брутното, не трябва ли служителят да получи нето или аз го тълкувам неправилно?  :blush:
Начислява му се брутното, а нетното е каквото се получи (изчисли). Или искате да получавате чисто стойността на брутното? :)
Интересно ми е кои осигурители ще бъдат вписани в Акта на Министерски съвет и ще получат 60% от осигурителния доход. Може ли да са училища и др. бюджетни институции? Едва ли ще е частният бизнес.
Точно пък училищата и бюджетните институции са на субсидии, които (предполагам) няма да спрат, че да получават помощ.
Набързо от файла на ХХХХХ, може да си го доформатирате.
Чак пък ежедневно?!?
Чудя се само как може и каква е идеята декларираното в една лична декларация да се заверява от външно лице (работодателя)?!?

И каква е идеята да вписвам, че не работя - т. 4, която пък т. 4 трябва да е заверена от работодателя, съгласно текста в самата декларация?!?

И тази декларация какво се прави - само се представя за поглед или се и предоставя на проверяващите? Ако само се представя каква е юридическата разлика от устното уведомяване? Ако се предоставя как се опазват личните данни на полето?

Освен това, как би се установило нарушаването на декларираните обстоятелства, след като ги декларирам пред органите на входа/изхода на града, а действията по нарушението извършвам в центъра, на пет килеметра?!? Ако впиша, че отивам до болницата при болната ми самотна баба в другия град, а преди това мина през магазина да купя храна и през аптеката да купя хапчета, или съм минал през дома й да взема дрехи - нарушил ли съм декларацията или не съм?!?

Ами ако съм шофьор на камион и разнасям кисело мляко в четири области - къде работя и какво декларирам в такава декларация?!?

Освен това, в заповедта на Министъра на здравеопазването се казва, че неотложността се удостоверява със служебна бележка или служебен документ. Не виждам основание за писането и изискването на такава декларация. Излиза, че служебната бележка от работодателя е правилният документ?

Вярно е, че трябва да се съобразявам с извънредното положение, и се съобразявам и стоя вкъщи, доколкото е възможно, но като се предлагат мерки и документи, които заплашват със затвор и огромни глоби би следвало да са обмислени в детайли, макар и спешно. Затова (би трябвало да) има учени хора по министерствата.
Съчинявате си нещо в свободен текст, ясно и описателно, така че да бъде разбрано от всеки :)
Аз днес си написах, понеже работя в парк. Дали ще свърши работа - ще видим.
Като изключим случаите, в които проверявате с личните ПИК-ове на госпожиците и господата - как се разбира, че някой е подписал грешна декларация в момента на издаване на СИС? Не е ли правилно който е подписал грешна декларация да си носи последствията, а не платецът, който е работил по документи?
Сигурно 90% от бумащината, която правим е безсмислена и е само за самата нея (и проверяващите). Особено при нас в бюджета ако знаете какво е...
И аз получих от СТМ макети на оценка на риска, идентифицирани опасности на работното място, мерки, инструкции за дезинфекция, хигиена и филтър на входа, извънреден инструктаж. Шефството написа заповеди, има инструктаж, вписан в книгата.
В момента по ТВ дават пресконференция, на която министър Горанов каза, че ще има отлагане на сроковете до 30 юни. Но не чух да се отнася и за сроковете в ТР, а само за данъчните срокове. Може да не съм чул внимателно. Предполагам, че и за ТР ще има удължаване.
Тъй де, и аз като Милена Теодосиева - тол таксите, паркинга, дизела, заплатата на шофьора... - не се ли включват в стойността на транспорта, съответно сделката?
1456
СС 9 Представяне на финансовите отчети на предприятията с нестопанска дейност
3.3. Имуществените вноски на учредителите (първоначални и последващи) се отчитат като собствен капитал на предприятията с нестопанска дейност.

Това ли имате предвид под "всъпителния членски внос"?

Има и:
3.4. Даренията, които не са обвързани с условия, и членският внос се признават като текущ приход за периода.
3.5. Даренията, които са обвързани с определени условия, се отчитат като финансиране по реда на СС 20 - Отчитане на правителствени дарения и оповестяване на правителствена помощ.
Така като го чета разбирам, че "фирма А" купува злато от фирма В" и го продава на "фирма Б"?
Видях, че има наредба за целта, регистрация в МИ.

Посредничеството си го представям по друг начин - свързвате двете фирми Б и В, а за услугата свързване получавате комисионна от "фирма Б", без златото да минава през "фирма А".
Възможно е да не е вярно изчислен отпускът (понеже 122/4 х 20 = 610, което много прилича на МРЗ, за да е съвпадение), но нямаме достатъчно информация, за да преценим :)
Въпросът e: "правилно ли е начислено възнагр за Труд. стаж и проф. опит-само върху отработените дни в месеца".

Точно така се изчислява ТСПО - само върху частта на ОснРЗ за отработените дни. Ако отпускът е цял месец във фиша ще фигурира само възнаграждение за отпуск, ОснРЗ ще е нула, ТСПО ще е нула.
Правилно е - изработена основна заплата и стаж върху нея. Но начислението за отпуск е на базата на заплатата в предишния месец, в която база е включен миналомесечния стаж.
Разлики може да се получат от начина на изчисляване на отпуска и броя работни дни в различните месеци.