Имате еврова каса. Ако купите разликата от 100 евро и му я дадете срещу отчетените разходи ми се струва най-малко документоутежняващо :)
Честно казано, не съм задълбавал, понеже плащам декември в декември, но за аванса (нормален аванс) няма нито ДОО нито ДДФЛ. Наистина, сумата е получена през декември, но ако се включи в справката ще излезе, че има неудържан данък и човекът ще трябва да довнася чрез ГДД. Догодина пък трябва да се прави обратна врътка щото по ведомостта за януари 2020 ще има удържан данък (върху цялата декемврийска заплата), който пък човекът си е платил по ГДД за 2019?
Бихте ли сравнили какви данни се подават в 73 и в 55, както и за какви цели се подава 73? :)
Това ще отговори на въпроса :)
Не знам как сте се договорили, но няма ли опция всички такси да са за платеца, като по този начин ще получавате цялата фактурирана сума?
Ако лицето не беше свързано нямаше ли да имате курсови разлики?
Няма валутна сметка, има само разплащателна сметка в лева, от която нарежда превод вевро към чуждестранен доставчик и се получава, че нищо че имаме фиксинг Уникредит си обменят по-скъпо и аз трябва да покажа валутна разлика при покупка в  при евро?!
Нещо не разбрах - имате левова сметка и от нея превеждате някакви левове, равни на определена сума евра? От сметката ви излизат левове, нали, извлечението е в левове? Кога се получава тази "разлика", щом никъде не оперирате с евра? Защо просто не осчетоводите левовете?
Трябва. Свалете редактора на форми и си направете упълномощен потребител за тази година.
1. В протокола за брак каква цена да посочиме за тези лагери на които не знаем цената?
Защо ви е да посочвате цена за тези два лагера?

2. Осчетоводяването на брака е 609/302-21 лв.
Не е ли 2х21 лв за два лагера?
Но - каква наличност ще намалявате, след като лагерите са вложени и отчетени на разход 601/302? Сега просто ще ги бракувате (и първите два и вторите два) само с протокол за предаване за рециклиране, без стойност. Даже не знам има ли нужда от процедура на бракуване за нещо, което вече го "няма" счетоводно. Ще ви останат (тоест вече са ви останали) двата невложени. Ако правилно разбирам въпроса :)



По т.1 - от прочетеното тук във форума останах с впечатление, че числата се сумират и се посочват обединено с един запис. А и така е логично :)
По т.2 - щом нямат получен доход през 2019 - няма какво да подавате.
Нито в служебните бележки, нито в (НАП-ската) справка 73 (6) нямам закръгления.
По закон има ли спомената валидност?
ООД-то няма касов апарат понеже ще работи само по банка и куриер,
Тоест, по куриер ще се изпращат нещата, платени по банка? Това е добре, няма да трябва КА.

10, 30, 40 бройки - един път може и да минете, но друг път не го правете това упражнение да купувате и продавате като физическо лице. Иначе, плащането по банка винаги е по-лесно доказуемо от плащането в брой, в случай на проблем. Също проблем ще е какъв документ ще получи ООД-то за покупката, и в качеството на какъв ще се яви продовачът.
Имам двама с двойни фамилии, не съм имал проблеми. Подал съм ги във формат "Фамилия-Фамилия". Нещо друго ще е.
Все пак - какви и колко са стоките? Две бройки? един контейнер? :)
А ако пишете само името на фирмата?
Нали това ЮЛ си има адрес, на който се правят доставки? Фирма, улица, номер, пощенски код, град, държава - това не е ли достатъчно? В случая на Contact name бих написал името на фирмата, а телефона - на някой, който като потърсят може да отговори правилно на въпросите.
Все пак - нали сте посочили и фирмени данни за фактурата?
Не съм подавал нищо от няколко години, понеже нямам промени.
Увеличава се срокът на изпитване, на предизвестие - не.
Дните на предизвестие са равни на всички останали работни дни, с всички права и задължения.
В описания случай - работникът е инициатор и той е този, който трябва да спази предизвестието си или да не го спази и да плати обезщетение. Работодателят е "пасивната" страна, ако мога така да го нарека, поне по отношение на предизвестието и отработването му от страна на работника. Но пък може да е "активен" по отношение на изпитването и да е инициатор на освобождаване по 71. Не се сещам за пречка, но пък и не съм чак компетентен по трудово право, тъй че ме четете с две-три на ум :)

Ако изключим въпроса с предизвестието, всеки работник принципно има желание да работи, но това му желание може да бъде прекратено в срока на изпитване (ако има такъв).