Ако продавате по малко, единични и различни неща, за да изглежда на продажба на лични неща, а не продажба "по занятие", може и да мине без данъци. Никой не търси данъци при продажба на личния компютър, например. Но ще се проточи във времето.
Mariana., законът не го позволява, защото пише "не по-малък от 0,15" и в допълнение "не по-малко от един лев". Вероятно този текст е приет през 2021 г., когато 0.15% от МРЗ (650 лв) е 0.975 лв, кажи-речи лев.

Преди това е бил "За всеки отработен нощен час или за част от него между 22,00 ч. и 6,00 ч. на работниците и служителите се заплаща допълнително трудово възнаграждение за нощен труд в размер не по-малък от 0,25 лв.", в последствие го правят плаващ и го обвързват с МРЗ, но слагат и минимална стойност.
Така, както е написано никъде не става въпрос за добри финансови резултати през годината (например увеличени приходи от увеличени продажби), че да го тълкуваме като плащане за някакъв труд през цялата година и да го разхвърляме по месеци. Според мен си е декемврийско плащане.
Хм, едно време си взимаха по левче или долар, после го връщаха, като приключиш регистрацията. Ако не приключиш - остават си в тях. Не ми се вярва при регистрация те да дават пари, от нещо друго е вероятно... някаква курсова разлика?
Вероятно са рядкост счетоводителите и ТРЗ-та, които доброволно се бутат да разпределят по месеци :) Пишете го коледен бонус и няма да го разпределяте :)
Всъщност, тези 13-ти заплати, бонуси и други подобни плащания трябва да са уредени във ВПРЗ, където би трябвало да се казва за какво си дължат и как се изчисляват.
Струва ми се, че прекъсване" означава временно, "прекратяване" - постоянно :)
Мога да подскажа как е в бюджета:
Дт 9909   Активи в употреба, изписани като разход
Кт 9981   Кореспондираща сметка за задбалансови активи

Може да си направите някакви подобни сметки. А какво значи "бракувахме счетоводно"?
Би трябвало на 1 ноември да работите на график? Ако да - двойна надница 50+50. Погледнете дали няма нещо в КТД, ако имате такъв.
Документира се със заповед, начислява се и се осчетоводява както всяка заплата, например като увеличена декемврийска :)
Спамъри, флудъри, фишинги... случва се. Ще ги разчистят :)
При такава голяма сума ще гледам всичко да е наред и бих искал вярна фактура. Това с ДИ би свършило работа в други случаи, но в случая има вероятност НАП да го видят като нещо нагласено.
В тези случаи винаги се питам какво става след месец или година като се скъса мрежата, шперплата се разпадне или се изгубят два дистанциала? Какво става с този практически нетраен ДМА, който трябва да амортизираме N години, но който постепенно изчезва?
Теоретично, ако в командировъчното са описани дневни, пътни и квартирни би трябвало да се дължат на командирования. Във вашия случай знаете, че нещо е било предварително платено и сега няма да го платите към командировъчните, но ако фирмата е по-голяма и платената фактура попадне в един счетоводител, а комаддировъчното в друг може да се получи дублиране.

Според мен платените предварително от фирмата нощувки и транспорт, които се отчитат като ВУ не трябва да се вписват в командировъчната заповед и в отчета за командировката. Ще се пише без право на пътни и квартирни, защото реално командированият няма да плати такива.
Друг е въпроса, че НЕ трябва да плаща от личната си сметка преди Вие да сте му превели по личната сметка АВАНС за Командировка :) това е нов момент в промените в Наредбата

Чл. 32. Командировъчните пари се изплащат срещу представяне на:
...
3. сметка за дължимите пътни, дневни и квартирни пари или авансов отчет, когато преди заминаването е получен служебен аванс, към която се прилагат документи за извършени разходи:...

Тоест, даването на аванс е само втора възможност, не задължение. Плащането от личната сметка или от личния джоб е не само възможно, ами и всеобща практика.
С уговорката, че не съм наясно със СОЛ-овете и командировките им, ако има особености:

1. Нали вече са платени (от сметката и на името на фирмата), защо ги включвате в командировъчните? Как проследявате кое е платено от фирмата и кое да платите като командировъчни?

2. Като ги плаща от личната сметка нали пак са на основание на командировъчната заповед? Защо ги отчитате като разчет? Не е ли съвсем естествено, ако няма даден аванс за командировката, командированият сам да си плати разходите, които после му се възстановяват през командировъчните пари срещу представените документи за транспорт и нощувки?

Еми, щом работодателят е ОК да плати пълна заплата за 80% отработено време... както го подразбирам въпроса :) Иначе за какво да е чуденето?!?
Договорете още 52 дни отпуск и всеки петък ще е в отпуск :)
Е, то домашните майстори в повечето случаи са часпром и не са чували за КА:) Ако иска да включи фирмата трябва, все пак, да прилага някаква законност.
Да, има колеги, които не го знаят, но най-вече има работодатели, които не го знаят, и често колегата счетоводител трудно може да убеди работодателя в противното. Има работодатели, които карат работниците да пишат декларации, че няма да напускат до края на годината, ако са ползвали целият отпуск... нищо, че такава декларация е нищожна и няма правни последици.

Или е СИРВ или е НО по основния трудов договор.
Ами ето, че по основния не е на СИРВ (което не беше уточнено в първоначалния въпрос и затова аз зададох своя), и не можем да предполагаме, защото така ни е удобно. Фирмата по основния ТД, грубо казано, не й дреме много-много за допълнителните ТД на работника, може и да не знае даже, че има такива. В общия случай допълнителните трябва да се съобразяват с основния, а не обратно (знам, че има изключения). Че ще е в отпуск се изясни вече.

Извън горното, това, някой да работи когато ти е нужен и да му платиш само за това време си е напълно нормален и реален случай от практиката. Би следвало да бъде уреден в КТ, и то без излишно и тежко администриране, например сключване и прекратяване ден през ден. По-добре е човек да работи когато трябва, отколкото, поради законови недоразумения, да не работи въобще или да работи на сиво-черно. Ама защо да е просто, като може да е сложно. Долу КТ! :)