Вероятно е можело да поскате прекратяване на полагаемият отпуск, който даже не сте почнали да ползвате, и да ползвате денят 24-ти с удостоверението от общината (не за наследници или смъртен акт), но в такива моменти това е на последно място. Вече е минало и едва ли ще стане, пък и са ви отказали. За 23-ти нямате право на нищо, понеже е почивен ден (а се полага за деня на смъртта и следващия, а не просто "два дни"). Остава само денят 24-ти и едва ли си заслужава тревогите да се занимавате повече с това.
Изтърканата "класика", докато все още действа, с промяна на длъжността и изпитване?
Още е мнооого рано, 30.09 е ехееее - чак след седмица:)
Може да съм пропуснал, но не съм видял нищо в ДВ. Там гледайте.
От години нямам нито плащавия в брой, нито касов апарат.

В такъв случай наредбата не ви засяга, СУПТО-то също. Може да си използвате какъвто софтуер ви е удобен, който няма нужда да е СУПТО.

ПП Предполагам нямате плащания с карти.
Това за отпадането е така, но някъде (все още) трябва да се съхраняват дневните отчети, касовата книга е удобно място.
Това е някакъв остатък от времената, когато наличността и движението се пишеше на ръка. Сега вече се въвеждат в КА и данъчните гледат по отчета. Вие нали въвеждате сутринта начална служебна сума за рестото в КА?
Коя касова книга - към сметка "Каса" ли?

Ако да - записите в касовата книга отразяват движението (приход и разход) и наличността/салдото на парите в брой в касата. Крайното салдо от предишния ден е равно на началното на следващия. Би трябвало сумата след последния запис да отговаря на реалната сума пари в касата. Не ми е ясна идеята за започване от нула.

Ако е касовата книга към касовия апарат - там се записва само оборота. Поне в моята няма начално и крайно салдо.
Е то остана и Ексел да е забранен да се ползва от фирмите заради измишльотините на някои "умни" глави :(

Обзалагам се, че в НАП са станали пишман заради тия глупости, които натвориха неподготвени, но вече няма как да отстъпят и кажат "сгрешихме" - котка на гръб не пада.

Все пак, "Софтуер за управление на продажби в търговски обект" е всеки софтуер или модул от софтуер, независимо от технологиите за реализацията му, използван за обработка на информация за извършване на продажби...." и смятам, че преписването от фактурата в екселската таблица не е "обработка на информация за извършване на продажби", понеже продажбата вече е извършена, а по-скоро отчитане, анализ и т.н. Аз също си преписвам данните от дневния отчет в таблица, за да си следя и отчитам каквото ми трябва.
Болничният е почнал преди месеца, и при съставянето на графика сте знаели за него (болничния)? Ако да - и аз мисля, че не трябва да подавате като за график.
Цитат
Но ако аз съм започнал работа след като вече съм упражнил правото си на пенсия за осигурителен стаж и възраст и такава ми е отпусната, нямам право на такова обезщетение.

Това е съвсем логично и правилно, според мен, но ми е малко трудно да се обоснова недвусмислено. Може би членуването в "При прекратяване на трудовото правоотношение, след като работникът или служителят е придобил право на пенсия..." показва, че се отнася за едно определено трудово правоотношение, именно по време на което работникът е придобил право на пенсия.

Но пък в ал. 2 "...трудовото правоотношение поради болест..." също е членувано, а този случай може да е многократен, което оборва горното ми разсъждение :)

Обезпокоителен е и изразът, че "обезщетение по тази алинея може да се изплаща само веднъж", което някак навежда на (и забранява) възможен повторен опит за изплащане при някакво друго ТПО. Но пък не конкретизира кое точно ТПО (това, при което се пенсионираш) и не забранява да е някое следващо, стига да е само веднъж.

Бих предложил едно писъмце до МТСП, отговарят сравнително бързо, още повече, че работникът във въпроса май не е тръгнал да напуска.

Нямал съм такъв случай, но от дискусия в един форум, може и тук да е било, по същия въпрос, останах с впечатление, че дължите (при напускането му). Което, разбира се, е малко...

Срочният договор е без значение в случая.
Малко е нелогичен вариантът, при който се намаляват дните по първия болничен, дори и да ни е известно, че има втори застъпващ. С чиста съвест и в двата случая бих подал втория болничен с намален ден, следвайки логиката на хронологичната последователност. Към което, впрочем, води последният абзац от отговора на НОИ.
Каквито и автоматики и бази да има в екселската таблица, едва ли това е имал предвид законодателят (дори и вносителят) при определянето що е то СУПТО. Кому е нужно да се осакатяват възможностите и улесненията, които дава електронната таблица, когато е ясно, че няма как Ексела да крие обороти или да управлява КА?!?

А и софтуер е Екселът, а не електронната таблица (тя е продукт на софтуера), откъдето логически трябва да следва, че Ексел не може да се ползва във ТО, където има СУПТО. Което е вселенска глупост.
Няма конкретен отговор, а усукан, понеже не е удобен за отговарящите.
Може би това "и веднага внасят" трябва да означава нещо, но едва ли съдружниците взимат решението в банката :) И следвайки хронологията, първо записваме, а после внасяме. Но аз отдавна съм далеч от тематиката, тай че...
Малко ми е неясно какво имат предвид с "в един и същ обект/едни и същи обекти"?

Откакто стана тая работа, на мейла, от който комуникираме само с НАП и НОИ почна да идва регулярен спам. Служебен е, не е лични данни, но явно е бил в кюпа.
Правите една таблица на ексел. Най-горе една примерна сума за прихода. После почвате да вадите ДДС, осигуровки, ДДФЛ, разни разходи (с предвид и съответното ДДС), данък дивидент и т.н. и отдолу остава чистото. Като играете нагоре-надолу с първоначалната сума ще стигнете и до желания резултат. Грубо, нещо такова :)
А вие по каса ли ги получавате тези пари или в банковата сметка направо?
...се оказа, че не можело държавен служител да се регистрира по ДДС...
Това сигурно ли е, в някой закон ли го прочетохте?

В ЗДСл пише, че не може да се назначава за държавен служител лице, което "е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител, търговски пълномощник, търговски представител, прокурист, търговски посредник, ликвидатор или синдик, член на орган на управление или контрол на търговско дружество или кооперация", което е различно от регистрирано по ЗДДС физическо лице.

При диагонален сърч в ЗДДС също не намирам забрана.

И последно, за всеки случай, много хора, работещи в държавни структури мислят, че са държавни служители без да са, не сте от тях нали? :)