Ами... намирате му "съществени" грешки при писането (макар че в медицината е опасно), не може да пусне принтера и т.н., правите му (документално) забележки, предлагате му (документално) обучение, което той (документално) отказва... знам ли, такива неща.
Всъщност, при такъв начин на освобождаване някой пита ли "защо"?
Преди години платихме лечение на колега от фонд СБКО, но при нас има такова нещо (СБКО) от много години. Във вашия случай едва ли ще мине.
Много е вероятно този бонус да не е с "постоянен характер", и ако не е - без него. Този бонус регламентиран ли е някъде? Явно в договора не е.
Кодът 112 е някакъв служебен код в ТРЗ-програмата.

Плащане за "стаж" няма ли? Ако има - той се включва.
Това не трябва ли да го реши шефът? Аз бих обяснил какви са "рисковете" и предвид това, че най-вероятно тротинетката ще се използва и за лични цели бих насочил разговорът към непризнаване на ДДС-то. Но това е вариант, при който парите не са мои и съвети се дават лесно :)
Нямате ли счетоводна политика, в която да е посочен праг за този вид активи? Според този праг ще я заведете като ДМА или на разход.
Според мен, ако сте имали предишни работи (преди последната), и ако книжката е приключена при тях, и ако работите са били сходни със сегашната - трябвало е да ги зачетат за клас.
За последната работа - нямало е приключена книжка и затова не са зачели стажа. Малко е буквализъм, но не смея да кажа, че са сгрешили. По същата причина за последната работа може да зачетат стажа след момента на представяне на приключената книжка, а може и от началото. Поговорете нормално, без "претендиране", с ЛС или шефа, може да се оправят нещата. Стават грешки, например да се е изгубило изчислението...
Не знам отговора, но насрещната страна брак ли ви връща? Не ви ли връща стоки, които вие ще анализирате и установите за негодни и ще бракувате?
Гледам, че масово за МОЛ се пишат ръководителите/управителите, а както казва ХХХХХ МОЛ си е баш склададжията или друго лице, на което е писано в ДлХ.
Най-общо - само здравните - внасяте ги при работодателя, той ги внася в НАП.
Ехеее... поне договорът си, имената си, да беше прочело лицето...
Аз съм си създал навик да ги карам да четат и проверяват от-до, че колкото и да гледаш, все нещо може да има накриво.
Ако Вие си имате фирма ще трябва да си имате и счетоводител. Той ще отговори на въпросите Ви.
Човекът си има стратегия, счетоводител не му трябва :)
Възможност е, но трябва да е предхождана от допълнителна документация - проверки, свидетели, констатации, протоколи, че сте установили липса на качества, обяснения, евентуално наказания, забележки и т.н., тоест, не сте станали днес сутринта и сте решили, че работникът не работи добре.
За борсата не знам дали този вариант ще е от полза за работника.
Малко под кръста е, ако работникът не се усети, но в края на краищата е нает да си изпълнява задълженията качествено - работодателят му предлага нова длъжност с по-висока заплата, "изпитва го", не го харесва, прилага чл. 71.
Да де, и аз си мисля, че петъка е просто фри, не че ги карат да наваксват в другите дни :) Ама пак има усложнения - паднал си, счупил си крак в "работно време"...  :blink: :cray: :no2:
И мерси за инфото. По войнишко време бях намерил изследване колко е вредно да ставаш в 6 часа и да тичаш по гащи в студа, ама... :)

ПП Аз съм от тия, нощните птици, дето ми е по-лесно да легна в 5 часа, вместо да стана в 5 часа, но като съм на работа повечето я отмятам до обяд. Как става тоз номер?!?  :blush:
Чули сте сигурно по телевизии и интернети вчера и днес за фирмата, въвела 4-дневна работна седмица (може да има и други). Това теоретично и официално как става? Какво става с месечната норма дни и часове, с осигурителния стаж? Някак ми се струва, че документално дните и часовете си остават пълни, а почивният петък е оправдан някак или просто не ходят на работа и им се плаща? М?
Виждам, че питащата има доста разнообразни счетоводни въпроси във форума... :)
Вярно е, че в наредбата пише "лично моторно превозно средство", но мисля, че това е заяждане или излишен буквализъм, а наредбата има предвид нещо съвсем различно.

В реквизитите на заповедта има вид и марка,  разход, вид и цена на горивото, но няма изискване за посочване на собствеността на колата. Даже и номера на колата не се иска, нито свидетелство за правоуправление или друга документация.

В допълнение, контрол по командироването е трябвало да бъде извършен предварително, преди издаване на заповедта, а щом вече е издадена - спазва се.

Не знам дали според ЗДвП или ППЗДвП не се искаше някакъв документ, че може да караш чужда кола?
Има вероятност СУПТО-то ви, което използвате от години, да не е СУПТО в смисъла, който влагат НАП. В сайта на НАП има списък на одобрените СУПТО. Проверете, защото други, освен посочените, не може да използвате.
Не можах да разбера - ако въпросът е дали може да превеждате заплатата по банкова сметка на работника, без да се обяснявате с банката - можете. Повечето правим така. А и на самото платежно има описание за какво е превода, например "Заплата юни 2019г."
Немарливостта за нещо толкова ясно и известно от години може да прерастне в немарливост в нещо друго, по-важно и скъпо, та затова...