Тези неща обикновено не се ли уреждат в договор между страните?
При сторното нали се пише номера на сгрешения КБ? Без него как ще стане, как ще докажете, че е грешка, а не далавера?
1723
След като всички присъщи на командировката разходи са платени с фактури защо се занимавате с командировки?
Ами нали подаваш уведомление към НАП, то би доказало много по-убедително, че има ТД щом е регистриран.
Абе, не е да няма и случаи на регистрирани ТД, без реално да са подписани и да съществуват юридически :)
Заплащането на ден в отпуск е почти същото или същото, като заплащането за отработен ден, ако има разлика тя, най-вероятно, е стотинки. 
Напишете така, понеже не е сигурно кога ще се свърши работата:
Срок на предизвестието: 3 месеца, но не повече от срока на договора.

Работникът не е съвсем невинен, най-малко си е дал личната карта да вземат данните му от там и е можело да се досети, че "има нещо".
Другото за подписването на молбата - не е редно, но трябва да решат въпроса помежду си. Нека работникът каже, че обективно не може да изпълнява предложената нова работа и да не подписва нищо.

ПП Вие откъде виждате какво е пуснал втория работодател?
Проверете в ЗПУО дали ПС има такива права да определя цени. На ОС мисля, че не му е работа това. Може би някаква вътрешна назначена от директора комисия може да ги определи, но пак трябва да има някакво основание и начин на калкулиране?
Договор може да сключите, като опишете кой за какво отговаря, срокове, цени, щети и т.н., но мисля, че не е задължителен. Фактура ще издадете, ще си начислите приход и данък, данъка може да платите сега или чак в края на годината, преди зануляване, накуп, ако имате и други наеми.
Според мен трябва да са изпълнени и двете условия, за да приемем, че има придобито право на пенсия.

На втория въпрос - според мен лицето си е истински пенсионер и може да се приложи 328-1-10б, но най-добре нека знаещите кажат.
В страната или в чужбина? Темата е за чужбина, въпросът за страната?
Чл. 8 ал. 4 от НКС може би дава отговора, ако приемем, че управителят е "ръководител на предприятие", но въпреки това командировъчното създава пригледност и облекчава работата :)
Чак злоупотреба от страна на първия работодател едва ли бих го нарекъл, предвид това, че близкият ви е работил по време на болничен. Просто шефът е разбрал и се е ядосал, и сега търси начин да уволни познатия ви. Предполагам.

Теоретично, познатият ви, ако желае, може да напише такава молба, като предхождаща допълнително споразумение (понеже то се изготвя обикновено от работодателя). Ако не желае няма да пише, но ако работодателят е решил, ще намери други начини да го уволни.

Например, при наличието на втория ТД, първия работодател би могъл да оспорва болничния, и ако случайно НОИ са съгласни с него да го отменят (болничния). Така се получава, че близкият ви не е ходил на работа, което е предпоставка за дисциплинарно уволнение. Не знам дали може да стане точно така, но е една вероятност. Просто медалът има и обратна страна :(

Може би трябва втория ТД да се анулира и заличи в НАП, поне НОИ да не го виждат, особено щом не е подписван такъв.
Съвсем приятелско и добронамерено предложение - намерете си счетоводител, поговорете си, обяснете му плановете, идеите и числата за бизнеса ви, ще ви спести много излишни разходи и нерви. Както сам усещате - вече има проблеми. Опитайте да свикнете, че парите на фирмата са нещо различно от вашите лични пари за харчене, и че има ред и цена едните да се превърнат в другите :)

Миналата година май беше, когато НАП търсеха на място реални пари в касите на фирмите, които имаха счетоводно много пари в сметка "каса". А много пари в сметка "каса" се получават, когато се теглят от сметката и няма добро документално оправдание къде отиват. Затова са ви казали, че "всичко изтеглено или преведено влиза във "физическата каса". Не трябва да чакате края на годината да оправяте нещата, защото за всяко движение на парите в или от сметката или касата трябва да имате оправдателен документ защо е направено. По-добре всичко да е свършено навреме, отколкото счетоводителят, а и вие, да се чудите какво да правите в края на годината и началото на следващата. По някое време нещата може да станат лавинообразни, справянето ще е трудно.

Също така, излиза, че в момента живеете с и харчете пари, които официално не сте получили или са недостатъчно за начина ви на живот. Нещо като незаконни доходи, на които не са платени данъци и осигуровки. В края на годината може да ги пишете за доход или дивидент, но до тогава сигурно ще са се събрали "усвоени" над 10 хил лв, които трябва да си "платите" документално. Но ако са над 10 хил. лв трябва да си ги платите по банков път, което ще рече, че трябва да ги имате в банката и т.н.

Е, може би малко преувеличавам да звучи страшно и сериозно, и за много от написаните неща има изход, но не е много далеч от истината. В началото на бизнеса сте, финансовата дисциплина само ще облекчи работата и живота ви :)
Защо да не може?
Някой може ли да припомни нормативното изискване фирма да има длъжност "главен счетоводител"?

И всъщност - кой следи кой подпис чии е? И то след години?

Разсъждение на глас, и встрани от въпроса - щом счетоводителят ви е бил на ТД, то логично следва, че извършва работата си на работно място във фирмата, а не в къщи, в негов офис и т.н. В тази връзка ми е малко странно как няма да предаде документацията, която логично следва да е във фирмата, а не някъде навън. Това "няма и да предаде счетоводството" е доста смущаващо, може да излезе и доста скъпо на фирмата. Я погледнете чл. 14 ЗСч и действайте, въпреки че работодателят може да си го заслужава това действие на счетоводителя.
По спомен, в трудовата книжка, която е издадена по образец, се вписва на нов ред началото на 4-часовия работен ден, както и основната заплата за тези 4 часа :)
Обикновено в началния ТД възнаграждението се определя за съответното работно време (обикновено 8 часа), и ако не се определи писмено ще има неясноти колко е заплатата при 4 часа.
Ако има пари - може да остави същото възнаграждение (което е било за 8 ч.), но нека това се впише в ДС, защото обикновено заплатата се договаря за 8 часа и за 4 часа пада пропорционално, та да е ясно.
Наистина не съм запознат - защо не се преизчислява единия час?
При СИРВ-а графикът е предварителен, с него се запознават работниците. При нужда се променя със същата процедура.