Принципно може, но трябва да се внимава с междудневната почивка.
Чл. 6. (1) Не се считат командировани лицата, които:
3. пътуват като пласьори на материали, стоки, продукция и в други случаи по граждански договори без предварително определен маршрут и възнаграждението им се определя в процент върху реализирания приход-оборот.

Това е най-близо до търговския представител, но все пак е различно, и мисля, че не се отнася. А и (макар и неясно написано) изглежда става дума за ГД. Тоест има командировъчни. Но нека знаещите кажат.

Не знам отговора, но бих позвънял в НАП, или попитал на място, ако е наблизо.
Ако са за различни длъжности, в различно работно време и т.н. може, например по 110.
А ако ги третирате като аванс, макар и 100-процентов? Не знам дали може, не си спомням да съм срещал ограничение в размера, а тогава няма да има разлики за Д6.
Нали в медиите НАП казват, че ще има удължаване на срока за въвеждане на СУПТО-то до септември, затова така написах, но май още няма поправка в наредбата.
Ако правилно се ориентирам към момента - щом възнамерявате да използвате СУПТО+КА, срокът е септември.
Вие имате да му давате заплата, той има да ви дава обезщетение. Няма пречка, ако го напише на хартия, да компенсирате едното с другото, но трябва да имате подписан документ. Справка чл. 272. (1) - първите две думи :)

Също и трябва да имате някакво изявление от него, че иска да напуска. Без нищо може да имате проблем, ако на работника му хрумне нещо.
Няма законово положение. Изготвя ги този, на когото пише в ДлХ.
Ако го оставиш докога ще стои "така"?
Може би трябва да се закрие, а със сумите по липсващите фактури да се преобразува?
На 1 март пуснах Д6 за осигуровките с последна дата на месеца (31.03.) и е минала нормално.
Въпрос:
Цитат
„А“ ООД издава фактурите си със софтуер, който използва единствено за съставяне и отпечатване на същите като по този начин не се издават ръчно от кочан. Този софтуер не е част от счетоводството на дружеството, не е свързан по никакъв начин с него и информация, касаеща проследяване на услугите и/или плащанията им не се обработват с него.
Отговор:
Цитат
От описанието и характеристиките на използвания от дружеството софтуер, който е изложен във фактическата обстановка на запитването не може да бъде изразено категорично становище попада ли той в обхвата на § 1, т. 84 от ДР на ЗДДС и § 1, т. 19 от ДР на Наредба № Н-18/2006г., респективно представлява ли същият СУПТО.

Не знам защо при съвсем ясно и конкретно зададен въпрос, и ясно обяснение за възможностите му, НАП избягват да признаят в прав текст, че въпросният "софтуер" не е СУПТО и заобикалят отговора.
Ако:
- има чукната грешна сума
- и е пусната сторно бележка от кочан за и със съответния сгрешен КБ
- и е изваден дневен отчет, в който фигурира и грешната сума
- и в касовата книга е описан оборота от КА, включително и грешната сума
- и в касовата книга е описан оборота от КБ от кочан, тоест сторното
- и в касовата книга за деня е записан реалният оборот (сгрешеният минус строното)
не разбирам за какво е притеснението?

Моят (за сега стар) КА няма функция да прави сторно и работя по описания начин.
Все пак, наредбата се отнася за тези, които получават пари в брой. Които не получават не я четат :)
Мисля, че грешката е очевидна и регистрация по ДДС е нонсенс.

Само не ми стана ясно - издал е грешен КБ, издал е и сторно - това сторно от кочан ли е или в новите КА? Ако е от кочан мисля, че оборота в КА си остава, в книгата ще запишете големия оборот с милиона, както е излязал на отчета, после ше запишете и сторното за милиона и финално в книгата нещата ще се нормализират. Ако е с новите касови апарати - не знам как е, още нямам такъв.

Това, че служебно е извадил от касовия апарат стойността на сгрешената сума мисля, че е правилно, по такъв начин е намалил наличието в касата. Но това служебно въвеждане и извеждане на суми не се отразява на оборота, а само на наличността.
Далеч съм от ДДС-то, но този доставчик не подава ли и той дневници в България? Ако да - как ги попълва?
...защото до 2000г. решиха, че няма да се вземат в предвид.

Това съм го пропуснал, може ли текст?
В осигурителния архив на НОИ излизат разни неща: http://www.nssi.bg/index.php/pensions/secarchive

Погледнах малко по диагонал и ми възникнаха някои чудения (не че не го правя и аз с прекратяване):

"Спецификата на този вид трудов договор се състои в полагането на труд не през всички, а само през определени дни от месеца, при конкретно уговорена между страните продължителност и разпределение на работното време. "

И какво от това? Защо да не може да се промени с ДС? Още повече, че практически чл. 114 не изключва ТД да е за определено или за неопределено време.

"...Тъй като по трудов договор по чл. 114 от КТ се работи през определени дни от месеца, то трудовият стаж ще бъде по-малко, отколкото трудов стаж по основен трудов договор при пълна продължителност на работното време."

И какво от това?

"...с оглед изчисляване и вписване на трудовия стаж, мнението ни е, че следва да се прекрати трудовия договор по чл. 114 и да се сключи нов трудов договор по чл. 67, ал. 1, т. 1 от КТ."

Какво пречи да се направят няколко реда записи в ТК и трудовият стаж да се сметне общо? Не се сещам за разлика в записванията в ТК, ако са в рамките на един ТД или на дна отделни ТД.

Само не съм гледал и пробвал дали може да се подаде Ув62 за ДС, с което се сменя чл. 114 на чл. 67. И ако не се променя длъжността, срокът или мястото, Ув62 ще трябва да се подаде по изкуствени причини, само заради кодовете в НАП-ската система. Но не виждам причина клаузите в един ТД да не могат да се променят с ДС.
Така и така стана дума, да пробваме да поизясним, поне на теория? :)
128а КТ казва, че трябва да се издават документи, но не казва, че трябва да са безплатни.
КСО казва за кой период УП-та трябва да са безплатни, от което се разбира, че за последните години след 2000 може да са платени.
Пропускам ли нещо?

Мисълта ми е, че когато ни е дадено някакво право (в случая да не издаваме определени документи), можем да се възползваме. При някой софтуерът може да издаде УП-та за секунди, но друг може цял ден да се рови във ведомости за 15 години назад.
А че има хора и хора е ясно, но пък и счетоводителят е хора :) Я като отидеш при адвокат, веднага те суровака за добър ден, а пък и ти предварително си знаеш, че ще се охарчиш и сам питаш колко струва. Та тъй де :)