Другото, което ми прави впечатление:  „на годишна база” . Какво имат предвид законотворците? Че всяка година ще пращаме писма ли?
Да, даже си е написан и срок - до 15.02. на всяка година.

Любопитно ми е как изглежда пощенската кутия на ДАНС тия дни, дори и само 10% от "лицата" да са изпратили по един плик :)
Чл. 67. (1) Лицата по чл. 4 от ЗМИП изготвят на годишна база план за въвеждащо и продължаващо обучение на служителите си за запознаването им...
За посочения период УП-та не се издават, освен ако НОИ не поискат. Спестете си го.

За ТК - в наредбата пише, че "трудовият стаж се изчислява в дни, месеци и години", за часове не се споменава. Погледнете чл. 9 за да се ориентирате, или изчакайте знаещите колеги да кажат конкретно :)
Не знам конкретния отговор, но "създаване на оригинални текстове" не е ли просто "писателстване", така да го кажа, независимо за сайтове ли, за вестници ли, за книги ли...?
Документите се одобряват със заповед, а дали да има гриф ми се струва, че е въпрос на вътрешни правила.
Принципно, изпитването е за дадена длъжност, но тъй като в ДС не се казва нищо за изпитване на новата длъжност, логично е да приемем, че няма изпитване. По старата длъжност също вече няма изпитване и е логично да си помислим, че вече сте на окончателен договор без изпитвания. Но кой знае какво мисли работодателят...
Отнася се. само че справката за трудовитеправоотношения ще подаваме догодина за 2019 г.
Мдаа, поздрави за бързата реакция за модула! :)
Само си мисля следното - ако този модул не е СУПТО, то и една екселска таблица не би трябвало да е СУПТО, понеже функционалността на модула е същата, даже по-голяма от проста разграфена таблица. Или греша?

Излиза че нечленовете на АССП трябва да си платят за да имат такъв план. Тогава да измислят някаква такса и да я обявяват. То се е видяло че всичко се свежда до събиране на пари.

Е, съвсем нормално е членовете на една организация да получават безплатна помощ, консултации и т.н. срещу платения членски внос.
"Иска да ми преведе цялата сума" - не е много редно, отпускът трябва да се плаща месец за месец при плащането на заплатите за дадения месец. Ако е по банков път няма нужда от подписи. Предполагам, че "има нещо предвид", иначе нямаше да прави тези врътки. Освен ако не получавате различно от договореното в ТД.

Ако прекрати отпускът и остане неползван - трябва да го плати като обезщетение.

На адоба ми показваше (при мен горе в ляво) някакъв сигнал да разреша джавата, ако си спомням правилно. Може и да не е точно джава, но като разреших и тръгна. Беше знак (малка квадратна иконка) или удивителна или катинарче.
Всичко, написано в прессъобщението е трябвало да бъде направено преди промяната на наредбата.
Запомнил съм горе-долу следното, колегите ще кажат вярно ли е:
1. Работа по график на официален празник - двойна надница.
2. Работа без график на официален празник - четворна надница.
Не бих се притеснявал, още повече щом има нормативно основание за увеличението.
Заплатите могат да се увеличават едностранно от ръководителя - със заповед по 118 (3) КТ.
ЗДДС ми е далечен, но нали щом е регистрирана трябва фактурите й да са с БГ? Защо не ги попитате, може просто да е грешка?
Струва ми се, че това е едно от следващите неща, дето ще ни накарат да декларираме "в тридневен срок", както Д6, Ув62, последно СУПТО-то и пр. и пр. предизвикани от "бизнеса" контролни мерки.
Бих си направил една дълга екселска таблица по часове и да проиграя работното време и почивките за, да речем, месец.
Събитието настъпва през януари, значи базовият месец е декември.
Едва ли на такъв документ е нужен чак лицензиран превод.