Възможно е да искате, но при нормални условия би било екзотика. А когато 1234 фирми разпределят девиденти по няколко пъти в месеца и в суми под прага - НАП отдавна не пасат трева и знаят за какво става въпрос.
etog, така е, но работата стана "покрай сухото гори и мокрото". Заради тарикатлъците на една или две шепи, може и повече, "бизнесмени" страдат всички останали.
И на тази врътка ще й дойде времето, ще измислят нещо да прекратят тия нон-стоп разпределяния под прага. Очеизвадно е, че се правят за заобикаляне на закона.
Как ще вземем от две места, ако сме в болничен (на трудов договор)? Кое е второто място, освен болничния?
Ами ако вземем за база нетната ще получим еднодневна нетна заплата :) Но пък нетната се изчислява от брутната, тъй че зависи какво търсите в спора.
NMD, болничният не означава задължително, че болният трябва да се закотви вкъщи, ако това ви притеснява. Болнични се дават и за болести и проблеми, при които човек може да е в движение. А и да е назначено домашно лечение, реално е, например, човекът да отиде до лекаря си, а после да се отбие до работа да си донесе болничния (или каквото и да е), ако му е физически възможно.

По време на болничния човек не губи правата си и дееспособността си, че да се тревожите, че ви е донесъл документ. В края на краищата никой няма да ви пита кой конкретно е донесъл конкретния документ на конкретната дата. Не се филмирайте излишно :)

Да не споменавам пък колко от колегите ходят на работа и когато са в болнични, щото нито ДДС-то чака, нито ЗКПО-то, нито КТ-то... никой.

Следващ въпрос - късно спрямо какво? Спрямо входящия номер в дневника за болнични ли?
Обикновено декларациите декларират факти и обстоятелства, актуални към датата на подписване или датата, определена в текста на самата декларация :) В момента нямате заем към ваш служител... според мен.
Независимо какво са планирали в договора (уговорената дата на постъпване), майка ви не е почнала работа във втората фирма (била е в болничен), затова няма защо да дава болничен - тя все още няма работодател, пред когото да се представи болничният. А втората фирма все още няма такъв работник, че да му иска болничен.
Не знам дали е вариант да се коригира подадената декларация в НАП и да се впише реалната дата на началото на работата/осигуряването.

Не ми стана ясно за дните преди 17.04. - няма заплата, а има ли обезщетение от работодателя за болничен? Защото ако са я водили в болничен трябва фирмата да плати обезщетение за първите три дни.

И още нещо - пишете "втората фирма" - работила е в две фирми едновременно ли в този период, или е напуснала в едната и е почнала във втората? Ако е напуснала и постъпила в следващата - би трябвало да й поискат трудовата книжка и там да видят, че до 17-ти е все още на работа в предишната фирма.
Важният въпрос е какво означава "пуснали договора" от 01.04. Ако означава, че само са сключили договора на тази дата, но не са отчели, че работата е започнала тогава, това не е проблем. Трудов договор може да се сключи сега, а работата са де почне и след година, ако е уговорено.
Ако обаче са я водили на работа и са подали Декл. 1 с начало от 01.04. това вече е проблем. Грешката основно е при работодателят, който не е дал договора на работника, не е дал уведовлението от НАП, че договорът е сключен, не е направил инструктаж в първия работен ден, не е запознал с графика, ако се прави такъв, не правят реална присъствена фарма и т.н. ангажименти. Ако тези неща бяха спазени както трябва, грешката би била избегната почти сигурно.

Колкото за това да вземете болничен и да го представите във втората фирма - трудовото отношение настъпва с постъпването на работа. Щом майка ви е била болна и не е постъпила на работа, то все още няма започнало трудово правоотношение с фирмата. Затова и не е нужен втори болничен - майка ви още не е работник на тази фирма, така да го кажа.

Щом майка ви е говорила, че е в болничен пропускът е при тях и без да им представяте какъвто и да е болничен. Според описаното грешката е изцяло във фирмата. Но пък ако е получила обезщетение то е недължимо получено, не е имала право да получи, и вероятно трябва да го върне. Но за това могат да кажат колегите с повече практика по темата. Не ми стана много ясно какво трябва да връщате и на кого?

Майка ви не е ли забелязала, че е получила заплата за повече дни?
Промяна на правноорганизационната форма на предприятието - ок, но смяната на управителя обикновено не значи смяна на собственика (т. 6).
Може би зависи дали двата магазина са две отделни части на предприятието или са една част - търговска?
В другите теми за новите платежни има линкове, от които може да изтеглите екселски формат на платежните. Друга електронна форма не ми е известна.
Разгледайте след чл. 46, особено чл. 48 на закона.
За осчетоводяването - нещо като Дт Пари / Кт Приходи от дарения?
Не съм подавал, но не беше ли приложение към Д55?
Може би ще е полезно за отговорите да кажете за какво са фактурите?
Не знам, ама според медиите:
Цитат
...Ако вярвате на клишето, че банковият сектор е огледало на реалната икономика, то не би трябвало да имате каквито и да е притеснения за забавяне, а още по-малко - за рецесия. Към средата на годината печалбата на кредитните институции расте с 66% спрямо миналогодишния рекорд и достига внушителните 1.69 млрд. лв. За съпоставка за цялата 2022 г. резултатът беше малко над 2 млрд. лв. - стойност, която вероятно ще бъде достигната и надхвърлена още през август, а ако инерцията се запази, 2023 г. би следвало да приключи с печалба от 3 млрд. лв...
Тъй че въобще не ги мисля банките. Но както и да е...