Малко да се заям :) Вярно е, че данъчните закони признават разхода, но ако тръгнем отначало, ще видим, че командироването е засегнато в КТ и плащането на командировъчни пари вид обезщетение по КТ на работещите по ТД "работници и служители". В този смисъл плащане на командировки на изпълнител по ГД ми се струва неправилно и ЗКПО се разминава с КТ.
В същия смисъл - ГД се сключва обикновено за някаква работа, резултат от която изпълнителят трябва да предостави на възложителя. За изпълнението на работата е редно изпълнителят да си направи сметка какви разходи ще има - материали, труд, в т.ч. и командировки, и да сключи ГД на удовлетворяваща го сума.
Да, знам, че в моя вариант трябва да се платят и осигуровки (върху командировката), евентуално.
Също и ДДС-то - според мен, теоретично, фактурите за нощувките, ако са част от командировка, а не платени предварително от фирмата, трябва да са на името на лицето :)
В този линк съветът "...броя на работните дни или работните часове [по първия болничен - бел. моя], намален с броя на тези, които се застъпват от втория болничен лист" ми се вижда малко необмислен и нелогичен. Не би трябвало начинът на попълване на прил. 9 да е различен и да зависи от субективни причини - дали вече съм подал или още не съм подал първия болничен. Логично е да се действа хронологично и ако се налага да се намаляват дните по втория болничен.
Мърморя си само, де :)
Моят въпрос беше зададен към noi@nssi.bg , отговорът дойде след два дни.
...по-добре би било нищо да не подавам...

Това ако го имате писмено - направете го, но ако е устно е потенциален проблем. Ако имате време направете писмено запитване, отоварят бързо, за няколко дни по е-мейла.

ПП Наскоро имах спорен момент за болничен, който се тълкуваше различно от местните служители, които обработват болничния и централата на НОИ. Добре че писах и ми отговориха писмено, говорихме си с местните служители и стана както е написано.
Може би намират някакви несъответствия.
За съжаление съм много далеч от багеристи и шофьори, затова не пиша. В Наредба 36 не се виждат багеристи.
СТМ-то не трябва ли да знае?
Ако чистото трябва да е 1500 не би ли трябвало начислената сума да е по-голяма, например 1660.40 или нещо такова? Намалена с данъка и осигуровките ще стане 1500.
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/11945
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/11579
http://nraapp03.nra.bg/cms5/apps/wqreg/get/9774

Други подобни може да откриете в секцията "Въпроси и отговори" в сайта на НАП. Общо взето малко обтекаемо отговарят, и еквивалентността или не между полученото от и предоставеното на спонсора е въпрос на преценка и предпоставка за проблеми.
Първосигнално - да делите на 8? Като гледам поне май и юни 1985 числата са много близо до брой дни от понеделник до петък по 8 часов ден. Може би да сметнете с предположение за 8-часов работен ден и според това дали се покриват часовете да действате? Поне за вашите цели и да стане някаква грешка едва ли ще фатална.
лично мое мнение:
При дарение не може да очакваш нищо насреща.
Спонсорство на много места съм срещал и приемам за вярно, че си е чиста рекламна услуга...

И мое. Ако документално можете да пропуснете банерите, логото и т.н. "насрещна престация" сигурно ще може да мине за дарение за нестопанската дейност.
И това без фактури ли?
Може да ви донесе ТК на живо, да се уверите, че няма друг запис, или поне да копира и предната/предните последователни страници, където е вашия запис.
Ако говорим за ваучерите, с които купуваме хляб и салам от супера:
- за да са необлагаеми (до 60 лв/месец) НАП държат тези ваучери да се дават на всички и по равно, независимо от отработеното време, отпуски, болнични и т.н. Казват, че е социален разход, а не възнаграждение, което се обвързва с отработено време, резултати и т.н. Справка в системата им "Въпроси и отговори".
- във връзка с горното, ваучери може да се дават по различен начин, определен от общо събрание или работодателя, тоест на всеки различно, но тогава ще са облагаеми за данък и осигуровки, от което пък се губи смисъла им.
Не е много редно, но да си представим, че сте им издавали фактури, но просто не сте им ги давали... от кочан или софтуер с номера 1000000001 от 2007 г. и т.н. (в случай, че имате други издаани фактури през този период)? Би трябвало да им свършат работа.
Не знам отговора, но се изненадах, че банките дават "жилищен кредит" на фирми.
Ако работодателят Ви изплати поне 60 % от заплата до края на месеца, не можете да напуснете на това основание.

Признавам, не съм търсил, но кое е основанието за 60-те процента?
Чл. 19 ал. 1. Краят на изречението.
Само нека основанието за преназначаване да не е чл. 70, а примерно 119 :)