Е те глобите са "до", всяка долна граница ще е в наш ущърб.
Огласиха окончателния проект за промени в закона заради GDPR

Скрит текст :
...за 2011 и преди е изтекъл давностния срок за запазване на документите.

Това от ЗСч не важи ли:
Чл. 12. (1) Счетоводната информация се съхранява на хартиен и/или на технически носител в предприятието в следните срокове:
2. счетоводни регистри и финансови отчети, включително документи за данъчен контрол, одит и последващи финансови инспекции - 10 години, считано от 1 януари на отчетния период, следващ отчетния период, за който се отнасят;
Има ли работно място и работно време? Ако да - най-безопасно е ТД.

^^ Ха, това писано за мен :) :) Само дето дрямката започва със ставането още :)
Този офис свободно достъпен ли е? Ако да, то значи е свободнодостъпен и за евентуални проверяващи. И ако случайно влязат и попитат "кой си ти и за какво се бориш" и няма ТД може да стане тъжно. Една седмица неработещ офис вероятно ще излезе много по-евтино от евентуална глоба. Въпрос на оценка на риска :)

А за учителите - не съм чувал да се изисква такава декларация, което не означава, че няма (колко са законови не зная). Даже в много случаи учителите запълват норматив в две-три училища, та такава декларация ми е малко странна. Подписват задължителни декларации, че не дават частни уроци на ученици от тяхното училище, но това е друго.

Би могъл да сключи ТД, който ако няма проишествия после да анулира, но и това са рискови движения и не бих пробвал.
В уведомлението заплатата няма никакъв смисъл. И 0 да пишете все същото.
В Д1 ще подавате актуалната, те не се засичат с уведомлението.
Няма как да прескочите 111.
Аз завеждам фотоапарат + обектив + карта + батерия + филтър + т.н. като един ДМА. Подобно на захранване + хард диск + памет + ДВД + монитор = компютър. Според мен де.
Да, аз разбрах, че имате предвид, че постоянен = безсрочен, просто бележката ми беше, че срокът на изпитване е независима клауза, която не зависи от това, дали ТД е срочен или безсрочен.
Ако може да се изразя по-цветно изразът "или със срок на изпитване или на постоянен договор" е все едно да кажем "или червен или квадратен" :)
...да го пуснем със срок на изпитване за оставащия период до 6-те месеца или трябва да го назначим на постоянен договор?

А защо омешвате "срок на изпитване" и "постоянен договор"? Както се разбра, нямате право на ново изпитване, но може да имате право на срочен договор. Та, двете понятия не са алтернативни - или едното или другото.
Вариантите с обезщетенията може да са така, но като суми евентуално ще дойдат колкото трите месечни заплати, парите за които не стигат :) Мисълта ми е, че ако парите стигат за обезщетения вероятно ще стигнат и за заплати... ако се ограничим в три месеца.
Какво пише в ГД между вас и фирмата - посочена ли е сума?
Какво общо има възнаграждението по ГД и ДДС-то? Фактури ли им пишете?
На първо четене, по отношение на трудовоправните отношения - третирайте двете фирми като съвсем различни, без нищо общо между тях. При добро обяснение и гаранции за работните им места работниците няма от какво да се притесняват и може да им предложите взаимо съгласие, както предлата и Hrili.
В гугъла излизан наредба и една съвсем нова наредба, може би има и други. Не съм ги чел, но може да има нещо по въпроса.
Станалото станало. Освен ако не сте в някоя интересна за НАП сфера, заради което ви проверават постоянно, най-вероятно никой няма да види и няма да има последствия.
Не е фатално. Като дойде време за пенсия ще работите няколко дни повече :)
Не може със задна дата.
Като е СОЛ не му ли плащате цялата сума?
Само за не много конкретни документи можем да намерим конкретни срокове по конкретен закон. Но по друг закон същият документ може да има друг срок. Сещам се за болничните, например. По наредбата за паричните обезщетения срокът е 5 години, ама доколкото те са и документи по трудовото правоотношение и заплащане - някакси завоалирано може да излезе, че ги пазим 50 години, заедно с ведомостите. И бих бил съгласен - от днешна гледна точка те практически биха потрябвали и след десетилетия.
Значи трябва да се види до колко години назад могат да се търсят документи при проверки от ИТ и др.