Засъжаление не знам отговора, колегите могат да кажат, но печалба 3-5 хил. на месец предполага приличен оборот, регистрация по ДДС... имам предвид не съвсем дребна дейност. Много полезно е тези неща да коментирате със счетоводителя си, който е в час с дейността и може да даде най-правилните отговори :) И то да коментирате предварително, а не след. Така, планирано, се вземат най-правилните и евтини и безболезнени решения :)
Според мен:
- Декларация за съгласие принципно не е необходима;
- Декларация за информиране - може би да се запознаят с правилата за ЛД?
- Свидетелствата за съдимост - ако се искат по законово изискване - защо да не стоят в досиетата?
- Всички сте обработващи. Може би трябва да се определи кои длъжности с какви ЛД работят, според задълженията им, а не всички със всичко.
Ако обработвате данни, които са законово регламентирани (име, ЕГН, адрес и т.н.) - няма нужда от съгласие. Ако обработвате данни, които не са законово регламентирани (снимка в досието, е-мейл, телефон и т.н.) - трябва съгласие.
В следния пример:

- правото е настъпило примерно през юли, но не сме сигурни,
- НОИ издава документ примерно през септември и потвърждава правото през юли

много ли ще е грешно, ако Д1 се подаде за септември (датата на узнаването и на реалното плащане), вместо за юли?... освен логиката, че обезщетението се плаща към момента на напускане.
Според мен пък обезщетенията трябва да се включват в месеца, в който възниква основанието на начисляването им. Миналата година имах напуснал, считано от 01.06., съответно основанието за обезщетението (беше за отпуск) възниква през юни, на база последния месец (м. май; ако бях го включил в майската ведомост с априлска база имаше разлика стотици лв). Д1 беше без отработени дни, само с обезщетението и данъка. Коментарът ми е за датата на начисляване, съответно Д1.

Ако не забравя в понеделник ще погледна, имах някакви стари на файлове.
За колко преди 1989 г.? Нищо ли не излиза в гугъл за "Кодекс на труда от 1951" или "Дял ІІІ на Кодекса на труда"?
Викам си, чакай да проверя по лесния начин :)

Чл. 40 ал. 3 Осигуряват се за сметка на държавния бюджет, освен ако не са осигурени по реда на ал. 1:
6. задържаните под стража или лишените от свобода;

И май се завъртаме във въртележката на тълкуванията.
Не съм чел де - докато са в затвора не са ли здравно осигурени затворниците?
Всички материали разглеждат случаи, когато затворникът е подал молба за отпуск, но не казват какво да се прави, ако не е подал (което е по-реалния случай). И което се пита във въпроса :)
И аз се засилих към 330, но доколкото разбирам не искат да го освобождават. Една непремислена идея - "самоотлъчка" и спиране на осигуряването за дадения период?
If "задължения">0 and "просрочие">10 then "изпрати писмо"
Предполагам нещо такова ще да е :)
За можене - може и да може, но не е правилно. Извикайте работника, може и със сърдита физиономия, че не е казал :) (ама и вие е трябвало да поискате приключена трудова книжка), обяснете му, сменете договора с правилното основание и коригирайте уведомлението. Да останат правилни документи занапред.
Бил помислил преди да пиша, че работник е почнал работа, без да има ТД.
"Администратор" - училището, вероятно в лицето на директора (понеже има отговорности и задължения), останалите са "обработващи ЛД". На практика в едно училище обработващи не са само чистачките и параджията, но и това не е сигурно (няма пречка чистачка да е председател на синдиката - тогава се превръща в обработващ) :)
Не съм сигурен дали трябва да назначавате длъжностно лице.
За счетоводителя, пък и другите служители, клиенти, доставчици и т.н. - добре е да си направите някакви вътрешни правила защо, как, кога и т.н. обработвате, съхранявате и т.н данни.
За персонала - доколкото обработваните, съхраняваните, предоставяните и т.н. данни на персонала е по законови изисквания - няма нужда от съгласие. Какво правите, ако някой работник не даде съгласие да предоставите данните му в НАП-ските декларации?!? Ако събирате някакви други данни по ваша инициатива - искате съгласие.
Вече има доста избор в нета, та и в този форум.
Да. Периодът на предизвестие си е, принципно, нормално работно време.
Щом ще изпълнява само новата длъжност би могло по 119 във връзка с 68-1-3? Но като чета 259 май и той става, та не знам, нека знаещите кажат :) Също така при 259 май няма нужда от уведомление, а само заповед?

За въвеждане на срок - в хелпа към НАП-ската програма пише, че клетката 12 за срок се попълва само когато в кл. 8 е попълнен код 02 (срочен по 68-1-1). Значи, теоретично в случая се оставя празна.

Като се върне титулярът ще направите отново ДС по 119 или ще прекратите заместването по 259 със заповед.
Чл.68 ал.1 т. 1 казва, че ТД е за определен срок. Колко е този срок? 6 месеца, 8 месеца, година, три години?

Чл. 70 (внасяне на срок на изпитване) е допълнително условие, което не променя срокът на ТД по 68-1-1. Условието по чл. 70 - не е задължително - може да има изпитване, може и да няма. Та, след изтичане на срока на изпитването човекът продължава да си работи до изтичане на срока на договора, който трябва да е указан независимо от срока на изпитването.

Изпитване може да има и към безсрочни договори.
Обекти с пропускателен режим - ОК е да ми погледнат ЛК, или дори запишат данните (въпреки, че в момента не се сещам за нормативно основание), ама да искат копие на ЛК?!? Е, ако обектът е АЕЦ може и да имат право, не знам :)

Ако знаете нормативно основание да ми записват данните при пропускателен режим моля кажете го, ако желаете, да го добавя в табличката.