НОИ-то не засича ли дали има застъпващи се дни, и да си ги приспада, независимо какво е подадено?
Ми значи втория ТД трябва да е между тези дейности. Как ще стане не знам.
Евентуален проблем би било работното време по втория ТД, съобразено с първия, ако въобще има такова при тези договори за личен асистент.
Не би трябвало да има такъв срок на заличаване, понеже нуждата от заличаване може съвсем законно да настъпи след година от сключването на договора и подаването на уведомление. Например ако сключим ТД и се договорим да започна работа след една година уведомление трябва да се подаде сега. Но ако не почна работа в уговореното време ТД не се задейства и уведомлението трябва да се заличи. Друг е въпросът какво фигурира през това време в НАП - май фигурира, че съм на ТД, без фактически той да е почнал?
В 169 (1) се говори за средно или висше училище, откъдето си правя извода, че е отделно, различно от 169 (4) за дисертацията. Оснен това, съгласието се споменава поотделно и в двете алинеи. Ако се разчиташе на съгласието на ал.1 нямаше да има разрешението по ал. 4 или можеше да пише "при получено съгласие по ал. 1 има право..." или нещо подобно. Но кой знае?!? :)
Въпросът е счита ли се, че е придобил право преди доплащането. Бележка от НОИ може да имате, но теоретично работникът може да не доплати и да не придобие право на пенсиониране. На базата на това, което пишете (работникът още не е доплатил за стажа) за мен все още няма право на пенсиониране - няма признат стаж, а само необходимата възраст.
Наредбата е издадена на основание чл. 23 ал. 5. С проектозакона се отменят глава трета и глава четвърта се отменят, а този чл. 23 е в глава четвърта. Мисля, че щом отпада основанието на наредбата тя просто повече не действа?
Касовият бон е платежен документ, фактурата е разходооправдателен. Даже може да се каже, че РКО е по-близо до КБ (и двете показват, че някой е дал пари на друг), отколкото до фактурата.

Щом са издали КБ значи тази продажба е стопанска дейност за ЮЛНЦ, няма причини да не издадат фактура. Искайте.
ОК, но как се уверихте, че работникът е е придобил право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, за да имате основание да платите обезщетението?
Петък е, може да съм малко разсеян. Разбираме, че има да доплаща, но не става ясно придобило ли е лицето право на пенсия? Лицето е платило и НОИ са дали документ и на базата на този документ сте платили обезщетението ли?
Успокоявам се, че след някой и друг месец нещата ще затихнат, както много други...
Тези файлове ми попаднаха отнякъде, може да ви послужат.
Може да е по-правилно с допълнителен ТД, но как успявате времево, особено когато трябва да стане от днес за днес? Само изпращането и получаването на уведомлението от НАП може да продължи една учебна смяна...
Лектора е учител в училището.

Това означава ли, че лекторът си работи в училището и сте сключили втори ТД за времето на заместването?
Допълнение: Защо просто не му плащате допълнителни лекторски?
например една дама се омъжва и сменя фамилията си - затова подава искане за корекция на фамилията.
Няма пречка дамата да смени фамилията си и да информира работодателят, но мисля, че това става с просто уведомление, декларация или друг документ, които работодателят слага в трудовото й досие. Не че не може да е устно уведомяването, но е добре да има писмена следа за желанието и промяната, както се казва черно на бяло. Според мен предложеното искане не ми носи достатъчно информация какво се променя - например няма място за вписване на старата фамилия и на новата фамилия, старо ЕГН и ново ЕГН и т.н. Също така самото наименование "Искане за право..." - би могло да е "Искане за коригиране..." или "Искане за промяна..." Всъщност, коригиране и промяна са различни неща и в примера с дамата тя просто си променя фамилията, не коригира допусната печатна грешка, например.

Цитат
също трябва имаме регистър искания и съответно с откази, регистър на съгласията
Тези регистри (ако се водят) са просто някакви административни регистри - входяща/изходяща кореспонденция или някакви подобни. Не знам защо да ги причисляваме към регистри на обработваните ЛД. Обработването на съдържащите се в тях ЛД вече е предмет на Регистъра на дейностите по обработване на личните данни.

Цитат
как по най-бърз начин да отговоря на въпросите защо и какво е коригирано, с какъв документ?
Всъщност, трудно ми е да си спомня кога в последните десет години ми се е наложило да променям някакви лични данни... най-много нова лична карта или банкова сметка. Та, документът в досието засега ми е достатъчен, че да водя отделни бумаги.

Цитат
Например каза при даване на съгласие да има и въпросник, че лицето е разбрало за какво дава съгласието и всичко за какво се разписва
Лесно й е на адвокатката да казва... може би щото няма представа от работата в една реална агро-фирма, например.

elinora, моля не приемайте написаното като заяждане, просто мисля на глас и с идея да избистрим нещата, и то с най-малко разходи на хартия :) Май наистина се филмираме повече от необходимото :)
ето искането

Каква е идеята на това искане за корекция, ако предположим, че обработваме и съхраняваме ЛД по законови изисквания и в законовите срокове? И ако ще искаме нещо не е ли по-логично да е за заличаване и то само след срока на съхранение?
Цитат
   В Раздел I, т.8, кои поделения на предприятието се записват: тези които са били през отчетната година, тези които са в момента на подаване на декларацията или и двете?

И двете.
  Как се попълва Раздел IV - с данни към 31.12.2011г. или към датата на подаване на декларацията?

Към 31.12.
  В Раздел I, т.10 се записват наетите лица към датата на подаване на декларацията или към 31 декември на предходната година?

В т.10 и на всички останали полета за попълване на брой работещи се попълват данни към един и същ момент - датата на деклариране (31.12.).

Други въпроси и отговори: https://www.kik-info.com/forum/index.php/board,3/action,post2.html
Според мен за съботите и неделите се плащат дневни. ДОО не се начисляват, понеже не са работили (не са им работни дни).
Благодаря за отговора! Продължавам да си мисля на глас, за уведомяването. Казват, че дори имената на човек били "лични данни" и се чудя - като си занеса обувките да ми сложат налчета обущарят драска името ми на една хартийка, с която после да си ги взема. Сега освен хартийката трябва да ми даде и три листа юридически текст, с който да се запозная и подпиша?
Сигурно примерът ми е екстремен, но мисля, че е напълно реален. Просто си мърморя, пак да кажа :(

...имате нормативно основание да обработвате данните и не Ви е необходимо съгласие на субектите, но задължително трябва да ги уведомите писмено за всички техни права...

Бихте ли подсказали някои "техни права", в случая на събиране, обработване, предоставяне (на други АЛД) и съхраняване на ЛД по нормативни изисквания? Например при подписване на ТД или издаване на фактура на ФЛ?