ТД си е безсрочен и в периода на изпитване. "Безсрочен" и "окончателно сключен" са различни неща.

Щом изпитването е в полза само на работодателя, ако той реши да прекрати ТД в срока на изпитване - не дължи предизвестие. Ако работникът иска да го прекрати - дължи уговореното предизвестие, в случая 2 месеца. Може и да не спази предизвестието, като дължи обезщетение за дните на неспазване.

Ако опитате да подадете отделно Д1 и отделно Д6?
За държанете на копие от ЛК без съгласие на работника съм съгласен, че не е законово необходимо, но за останалите неща - няма разлика, дали ЛД ще са вписани в някакъв документ или ще са преписани в декларацията. Самият факт на наличието на такава подписана декларация може би може да се сметне за съгласие за обработване на ЛД, но по отношение на самото съхраняване/ обработване не виждам разлика.
Това с общата бележка става в случаите, когато основният към 31.12. работодател е изравнил данъка. В питането не личи такова изравняване да е правено. А сега е късно, струва ми се.
...адвокатка... ни посъветва счетоводителите, да не искаме: ... дипломи, трудови книжки, медицински свидетелства, свидетелства за съдимост...

Ихааа, и колко платихте за този "семинар"?!?
Щом не сте изравнили данъка в края на годината издайте му бележка само при вас, той ще приложи и двете.
Само че в горния отговор ми се струва, че е пропуснато важно обстоятелство:
(3) Разпоредбите на предходната алинея не се прилагат, когато обясненията на работника или служителя не са били изслушани или дадени по негова вина.
...минимално необходимите-примерно за трудов договор само 3 имена,ЕГН,адрес за кореспонденция и предишна работа и образованието...

Да бе, да, "само". А медицинско, съдимост, семейно положение... да, не ги пишем в ТД, но са следствие на сключването на ТД. Мърморя си само де, че понякога лекторите, волю или неволю, заблуждават.
Не са. Днес ще работят 9 часа по график, утре ще работят 7 часа - изравняват се на по 8 часа за двата дни (примерно).
Въведете СИРВ за две седмици или месец за тези служители или длъжности. Изравнете часовете до края на месеца и толкова.
Според мен: работодателят е можел да уведоми работника, че не приема взаимно съгласие но ако не - "смята се, че предложението не е прието". В такъв случай се задейства предизвестието. Работникът е в грешка с всички последствия. Засега може да е в самоотлъчка, но за дисциплинарно едва ли ще има време и желание. Може да му бъде обяснено, че няма заплата за този период и че ще дължи още една или няколко.

От 16.4. може (трябва, ако няма болничен, например) да му спрете осигуряването, но не и да го освободите.
На мен ми се е набила в главата една табела на входа на местния архив, дето я препрочитам докато чакам да вляза, та затова... :)
В Държавният архив не приемат и не съхраняват такива документи, както и нямат такава информация (освен, може би, в редки и екзотични случаи).

Линк
Щом не е изтекъл срока защо го мислите? Пък и вашето задължение е да занесете вашия болничен на работодателя, неговото задължение да го представи в НОИ до първите дни на май.
По улична информация от преди 20 минути на този адрес има белези за наличието само на една фирма: "Ейч Ейч Би Холидейс енд Травъл" ЕООД - Стивън Дейнти :)
Ами тогава дали не сте прибързали с предизвестието? Към момента на връчването му дали сте имали основание за такова - човекът не е придобил право на пенсиониране, не се знае и дали до изтичането му ще придобие?

Бих погледнал пак предложението на delphine от 10:50... макар че може да е по-изгодно ТД да се прекрати сега, вместо по-късно.
Лицето на върши пенсионна възраст...

Това е необходимо, но не достатъчно условие :)
Може да проверите и достатъчността на стажа.
Записването - нов ред с новите работни часове.
Трудовият стаж - еднакъв е при 8 и при 4 часа.
Неравнението - НПОС, чл. 40 ал. 4:  "За времето след 31 декември 2002 г., ако продължителността на осигурителния стаж за лицата, работещи по трудово или по служебно правоотношение, е равна на продължителността на трудовия или на служебния стаж, в трудовата или в служебната книжка при прекратяване на правоотношението се вписва от осигурителя следният текст: "Осигурителният стаж е равен на зачетения трудов (служебен) стаж." Ако в трудовата или в служебната книжка не е направено посоченото вписване, осигурителният стаж се установява с документ по образец, утвърден от управителя на Националния осигурителен институт, издаден от осигурителя."

Значи няма да пишете нищо. За издаването на документ по образец се колебая, понеже издаването на УП3 за след 2000 г. не е задължително. Данните се виждат в РОЛ.
Гледам сега в Д1:
16.7. Отработени часове - общо - попълва се броят на отработените часове през месеца, след превръщане на нощните часове в дневни, включително броят изработени часове извънреден труд и броят на часовете за времето на платен отпуск. Когато при изчисляването се получи остатък, равен или по-голям от половин час, се закръглява на пълен час.

Значи, вместо 1.52 часа подаваме 2. А вместо 1.25 часа подаваме 1? Хм.
Разпоредби не знам, ама как би станало отчитането по разните поводи...