Ако правилно виждам този код е за "Експерт, застраховане"? Ако да - какво се чудите? :) Правите/актуализирате и утвърждавате ДХ за длъжност "Експерт, застраховане" с код 24126006 и това е.

Едит: уфф, при нов прочит на въпроса отговорът ми май не е точен, но няма да го трия :)
ДС за преминаване на нова длъжност за определено време?
delphine, и аз чета засега само информативно. Имам си началник да мисли, но имам усещането, че "у наше село" това ще се стовари на моята глава и се опитвам да си самосистематизирам какво-що.
Това последното - списък на основанията, на които обработваме ЛД наистина е много полезно и улесняващо. Сещам се за още няколко в моята сфера, ще ги систематизирам и добавя.
За декларацията - практически обработваме ЛД само по законови изисквания,поне аз не се сещам да съм събирал такива по някакви други поводи.





Из едно писмо от МТСП до мен по аналогичен повод:
Цитат
"... Обявяването на определени дни за празнични за работещите на територията на съответните общини има местно значение, което не попада в обхвата на чл. 154 ал. 2 от КТ и е от компетентността на органите за местно самоуправление и местна администрация, съгласно чл. 21 ал. 1 т. 23 от ЗМСМА. Действително, ЗМСМА не регламентира еднократност на решението на съответния ОбС за обявяване на определени дни за празнични за работещите на територията на общината.

На това основание ОбС на община ... със свое решение № 3440-5 от 10.08.2011 г. е обявил ... за празничен и неприсъствен ден на територията на община ....

Поради горното, .... не е официален празник, а като местен празничен ден е неприсъствен на територията на община ..., т.е. касае единствено работещите на територията на общината и е почивен ден за тях.

Това се отнася и за работещите в поделения на институции и организации със седалище в гр. София, които се намират на територията на община ....

В случайте, когато се налага работниците и служителите да полагат труд на обявените по реда на чл. 21 ал. 1 т. 23 от ЗМСМА за празнични и неприсъствени дни на територията на съответната община, работодателят заплаща извънреден труд в размер не по-малък от 75 на сто за работата през почивните дни, съгласно чл. 262, т.2 от КТ."
Това за броя на човеците май си го е измислил лектора.
Договорът е документ, че сте сключили сделката - отдаване под наем. Квитанцията е документът за плащането - аналогично на касовата бележка. Ако случайно плащането е по банка няма нужда от квитанция. Трябва да е на български, ако искате успоредно и на английски.
За шофьора -  шофьорите нямат ли имат ежедневни прегледи? Преглеждащият не може ли да подскаже вариант? Събрани писмени докладни и свидетелства от негови колеги, че така и така може да са в помощ при евентуален опит за освобождаване.
Не е ли "може", само ако неделята е работен ден за човека, например по график? Щото нали ТД почва с встъпването в длъжност?
И да допълня и потвърдя предложението на ХХХХХ - няма какво да чакате, отивайте направо при нотариус, да връчва заповедта. Ще платите някаква сума, но всичко ще е по правилата и, надява се, ще се отървете от проблема.
Чл. 335. (1) Трудовият договор се прекратява писмено.
(2) Трудовият договор се прекратява:
3. при прекратяване без предизвестие - от момента на получаването на писменото изявление за прекратяването на договора.

Неприятно е, но прекратяването по чл. 71 е без предизвестие и излиза, че заповедта трябва да бъде получена от работника, за да имаме момента на прекратяването. Струва ми се, и че това е датата, от която броим седемте дни за Ув62. Да, ще се получи колизия, понеже в заповедта ще пише друга дата... всъщност може ли да не пише конкретна дата, а да пише "считано от датата на получаване на заповедта", примерно?
Сроковете - съгласно ЗСч, ЗДДС (май и там имаше?) и останалите.
Аз бих издал, щом е на ТД и този ТД е основен.
Ако служителят е работил при вас изцяло след 2000 г. то въобще вече нямате задължение за издаване на УП-та. Ако поиска трябва да му издадете за годините преди 2000 г.
...но от ИТ ми отказаха, защото той е защитен по член 333.

Нямал съм такива случаи, но от четене по форуми съм останал с впечатление, че ИТ обикновено дават разрешение. Той единствен работник ли е на тази длъжност/щат или има и други?
... страните са се споразумели да не се изплаща клас тогава можете и да не го плащате. 

Това не е ли малко незаконно?
Предполагам не е в срок на изпитване?
Как хем ДС, хем да го прекратя...

Неясно съм го написал като изреждане на опции, да се чете "да подпишете ДС или да прекратите и назначите отново..." :)
Ми, добре е да направите нещо, понеже след петия отработен ден след края на срочния договор той става безсрочен. Да подпишете ДС, да прекратите и назначите отново...
Миии, който чете малко по диагонала... :)