В момента не може да се определи осигурителния доход за текущия месец, защото не е изтекъл. Ако ОД е сравнително постоянен може в СИС да се посочи от миналия месец... стига да няма изненади в оставащите дни на текущия месец (болнични, НО и други отсъствия).
Моята банка ме известява, че от 1 октомври 2023 г. щяло да има нови платежни нареждания и нови сметки на НАП. С някои съкращения:

Цитат
С настоящото Ви предоставяме информация, че считано от 01.10.2023 год. ще настъпят промени в изпълнението на платежни услуги в страната.

1. Максималният размер на сумата за извършване на превод през платежната система БИСЕРА6 се променя от 99 999.99 лв. на 999 999 999.99 лв.
Тази промяна ще Ви позволи да извършвате преводи през платежната система БИСЕРА6 за суми до 999 999 999,99 лв. при по-добри банкови такси в сравнение с тези за извършване на преводи през платежната система РИНГС.

2. Обслужването на банкови сметки на ТП на НАП се премества в БНБ.
Необходимо е да проверите за номерата на новите сметки на ТП на НАП, към които плащате задължения, за да бъдат коректни плащанията Ви.
Банката ще обслужва сметките на ТД на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители” до 30.09.2023 год.
След тази дата, постъпили преводи в банката с посочени сметки на ТП на НАП „Големи данъкоплатци и осигурители” ще бъдат връщани по сметките на наредителите с основание – закрита сметка на получателя.

3. Въвеждат се нови образци на платежни документи за извършване на преводи от/по сметки на бюджетни организации - НАП, Митници, Общини, Съдилища и други.

4. Важна информация относно реквизитите в новите образци:
Отпадат реквизити:
    Вид документ
    Номер на документ
    Дата на документ
    Дата за начало на период
    Дата за край на период
    Код за вид плащане - към сметката на наредителя

Запазва се възможността за подаване на реквизит „Код за вид плащане” към получател, но само към сметки на общини с идентификатор „84” в 13-та и 14-та позиция на IBAN сметката на получателя. Това е информация, която общините ще изискват да им бъде подадена с платежния документ за целите на правилното погасяване на сумите на задълженото лице. Ако реквизитът не е попълнен, банката ще извърши превода, тъй като реквизитът е опционален, т.е. не е задължителен. Отговорност относно това дали реквизитът е или не е подаден в платежния документ, както и това дали е верен, носи наредителя на превода.

При преводи към сметки на администратори на публични вземания /IBAN с идентификатор „8” в 13-та позиция от сметката/ се запазва изискването за задължително попълване на верен идентификатор на задълженото лице: Изисква се да бъде вписан един от следните допустими идентификатори: „ЕИК/код по БУЛСТАТ“, „ЕГН на задълженото лице“ или „ЛНЧ на задълженото лице“.

При плащания към други сметки на бюджетни организации /IBAN с идентификатор „3” в 13-та позиция от сметката/, подаването на верен идентификатор на задълженото лице -„ЕИК/код по БУЛСТАТ“, „ЕГН на задълженото лице“ или „ЛНЧ на задълженото лице“, се извършва по преценка на наредителя или по искане на получателя на сумата.

Банката не контролира дали този реквизит е наличен или не, като изпълнява плащането с посочените от наредителя реквизити.

Реквизитът „Задължено лице“ може да не се попълва в платежния документ, когато това лице съвпада с наредителя /платеца. Банката ще изпълни превод и без попълнен такъв реквизит, като отговорността за вярното и точно попълване на реквизитите е отговорност на лицето, което извършва плащането.

5. Отпада възможността за нареждане на многоредово платежно нареждане за плащане от/към сметки на бюджетни организации.

6. Във връзка с посочените по-горе промени, считано от 01.10.2023 год., в банката ще се прилага нова структурата на файлове за извършване на масови плащания, изпълнявани в салон на банката или подавани през системата Интернет банкиране.
Писмо от МФ




Ъъъъ... наем между ЮЛНЦ и ЮЛ срещу фактура - какво и защо приспадате?
Бъркате се с когато наемодател е ФЛ.
Между две ЮЛ плащанията са "пълни", ЮЛНЦ си отчитат приход (който е от стопанска дейност), а ЮЛ си отчита разход по цялата фактура.
Е ако нямате документ за наследници как ще разберете, че са такива и че са точно те? :)
Според мен не пречи, щом служителят е с друго работно място, но все пак вижте дали не пише нещо във вътрешните ви правила. И дали няма някакво взаимедействие с работещите на място.
Да, първо СТМ да дадат мнение за здравословните и безопасни условия на труда... само че не знам кой ще го поиска, все ще е някой от администрацията и не знам дали ще има ефект.
А над регионалния мениджър сигурно има друг, сигурно има началници и в Германия, може да разшумите.
Karra, не се заяждаме, а и да се заяждаме - по-добре ние, отколкото ИТ. Не е да няма колеги, които тотално омешват ГД и ТД, а това може да излезе скъпо. Трябва да се внимава и какво се говори и пише, щото ако се изпуснеш пред ИТ че "назначаваш" на ГД, или че ГД е с работно място - веднага им се изостря вниманието. Питащата е използвала и двата грешни термина.
...че гражданският е на същото работно място...
Ееее, граждански договор с работно място?!?
Може би има предвид трудовите договори, които са минимум на МРЗ?
Щом не са работници на предприятието...
Не знам каква ви е документацията по отношение на щатното, ако водите такава би трябвало временно да увеличите щата за длъжността (заради новоназначения), а като напусне напускащият - да го намалите.
А по какъв начин следите явяването? Все трябва да има нещо, та дори и само заради ИТ.
Аха. Ама естественият ми не разбира идеята да седят тук :)
На мен повече ми прилича на спам от юзъри с по едно мнение - въпросното.
Какъв е смисълът на последните няколко постинги?
Може би именно защото не е само управител, а съсобственик? Още повече, че сумата е ясно за кого е, не е просто за ядене и пиене на компанията.
Това, че сте млад е добре, тъй като навлизате в трудовите отношения по трудния начин, и занапред вече ще знаете, или както казваха бабите ни - парен каша духа :) Успех занапред :)
Както чета, съгласили сте се да участвате в данъчно и осигурително престъпление и сега се жалвате?
Според мен, ако управителят изтегли пари от фирмената сметка тези пари си остават фирмени и трябва да влязат във фирмата или да се използват за дейността на фирмата.