01.04.2017 г. се попълва когато подавате Ув62 само заради ЕКАТТЕ-то, служебно, така да се каже. В други случаи при реална нужда от подаване на Ув, например при сключване на ДС, си посочвате съответната дата.
Да се има предвид, че файлът е от 2011 година, а от тогава има промени в сметкоплана и ЕБК.
То е ясно, че лицето няма да получи нищо от НОИ, но никой не може да го спре да поиска и получи отпуск във втората фирма, докато е в болничен в първата. Така втората фирма (на питащата) е чиста - тя не знае за болничния, пък и работникът не е бил на работа (докуменално). Непредставянето на болничен във втората фирма е проблем на лицето, който проблем ще си "плати" с неполучаването на обезщетение от НОИ. Другия път ще знае.

Да, донасянето на втори екземпляр и корекция на Д1 и Д6 е вариант, но остава теоретичният въпрос какво е правило лицето през тези дни във втората фирма и въпросът с реалното му заплащане - очевидно е работил и сега, ако се пише в болничен ще трябва да връща.
На 13.09., когато е излязал анексът на КТД учителката вече не е била ваш служител. Как да се увеличи заплатата на някой, който вече не е ваш служител? С ДС с несъществуващ служител? Или със заповед за несъществуващ служител?

Горното да не се брои за компетентно мнение :) Компетентното мнение е вероятно в МОН... теоретично.
Само да вметна, че даренията са безвъзмездни, без насрещна престация, а случаят ми изглежда на чиста рекламна услуга от страна на спортния клуб, която рекламна услуга фирмата ви си плаща.
Комбинацията Ctrl+F - "брак" върши чудеса:

КТ Чл. 157. (1) Работодателят е длъжен да освобождава от работа работника или служителя:
1. при встъпване в брак - 2 работни дни;

Наредбата Чл. 50. (1) Работникът и служителят имат право на отпуск по чл. 157, ал. 1, т. 1, 2 и 3 КТ за деня на съответното събитие и за следващия го работен ден. Когато денят на събитието съвпада със седмичната почивка, отпускът се ползува в първите 2 работни дни след нея.

Да бъдат отписани - имате предвид да се признаят на някакъв приход?
Аз не бих получил молба/заявление за прекратяване на ТД ако не е оригинал (едва ли ще е подписана с ел. подпис). Прекратяването е доста тънка процедура с евентуални неприятности.
На първо четене да, щом нямате разходи за стопанската дейност. Някоя заплата поне не разпределяте ли?

От любопитство - тези земи наистина ли са на настоятелството? Не очаквах подобна организация да е толкова богата :)
Горният ми коментар е във връзка с почерненото в чл. 224 (2) Обезщетението по предходната алинея се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение. Нали денят на прекратяване е 1-во число на октомври, съответно базата е септември?

Е, ако ведомостта позволява обезщетението да се изчисли с база септември и да се пусне със септемврийската ведомост - ОК, става. Но моята програма не позволява да изчисли обезщетението в септември при прекратяване на1 октомври. Скоро имах същия случай и нямах проблем с начисляване (при питането - в октомври) и Д1 само за обезщетението.

За октомври, понеже основанието възниква в октомври и базата ще бъде септември.
Като командировка с дневни + пътни за ваша сметка?
Може да напишете и още една бланка за отчитането на нощувките в другата фирма.
Кой норматив регулира отдаването на персонал под наем?
Предполагам за семейните добавки искат дохода за някакъв брой месеци назад, примерно 12? Ако да - трябва да сметнете кога тези 50 хиляди ще изпаднат от справката и тогава да подадете отново. Но изчакайте знаещите колеги да кажат :)
Вероятно ще въвеждате СИРВ? Мисля, че е нужен.
Аз тук едни командировки по десет лв плащам по банка (е, вярно нямаме банкови такси), та се чудя какво ви притеснява в плащането по банка, щом ги има парите? Хем спестявате евентуален проблем с прага на плащане, хем съдружниците имат добро доказателство за произход, хем не разнасят хиляди левове по чанти и джобове... :)
По банка. Това се коментира надълго и на широко от месец-два насам по форумите.
Мисля, че не съм срещал термин "спонсорство" в законодателството (ама може да греша). Има дарение, но дарението по принцип е безвъзмездно. Това спонсорство, особено между две търговски фирми, ми прилича на проста рекламна услуга. Защо не сключите договор за реклама?
По проекта не пускате ли допълнителен ТД, примерно основния става на 4 часа и по проекта на 4 часа? Най-добрее да се консултирате с тези, на които ще се отчитате, нали те ще одобряват :)
Понеже нищо не коригираме - редовни данни.