Е кат' ще е тъй, аз и по каса и по банка към 31.12. имам 0.00 лв :)

Иначе проверката - добър ден, покажете салдото по ОВ и касова книга, напишете декларация за наличността, дайте да проверим касата... нещо такова, предполагам... най-малко.
Не съм много по търговията но принципно (с някои изключения) за да продадете една стока първо трябва да я придобиете, например да я купите. Говоря за фирмата. Освен това във вашите сметки никъде не виждам разход, а само 100% приход, съответно данък върху 100% приход? Не чакайте евентуална ревизия, че излиза много по-скъпо от наемането на счетоводител или счетоводна кантора.
Разменени две букви?!? Не се занимавайте с щуротии, едва ли някой ще обърне внимание :)
Не знам отговора, но само с "решиха" едва ли ще стане. Най-малкото трябва да придобиете "актива" документално, за да има основание за последстващите разходи :)
^^ Точно въпроса на ХХХХХ щях да задам и аз - за преминаването на граждански договор.

Освен това постоянното включване и изключване на осигуряването, както чета предложения тук, е доста рисково за човек, който не е свикнал с бумащината и неминуемо ще доведе до някой пропуск и просрочване на срок, както и последствията след него. За такова упражнение е нужна желязна документална дисциплина, която (по мои наблюдения) не е стихията на творческите натури :)
Казала съм на търговските консултанти, че са длъжни да изискват личната карта на клиента за проверка на самоличността...

Съгласен съм да се поиска ЛК за идентификация на самоличността и че картата е на съответния клиент, но за останалото може да измислите друг ред на обвързване на плащанията.

Всъщност не знам - казано ли е в някой норматив, че картите се ползват само лично? Ако не няма нужда и от такава идентификация на клиента (освен по специалните закони за изпиране на пари и т.н.).
Това с данъка е глупаво измислено, и аз се бъркам и все мисля да не сгреша. Също и с датите - защо да чакам края на месеца, че чак тогава да пускам Д6?!? Винаги може да се забрави и пропусне. Но защо да е просто, като може да е сложно :(

Идеята е че данъкът се удържа и дължи на НАП към момента на изплащане на заплатите, а не към датата/месеца на начисляване (30-31 число).
Мисля, че за уведомлението няма никакво значение сумата на възнаграждението, просто е паразитна клетка, в която трябва да пише нещо, различно от нула. Това (че няма значение сумата) проличава и от факта, че при промяна в заплатата не се подава уведомление. Тъй че пишете си 160.
Не съм сигурен, но щом в момента на съставяне на СИС е СОЛ би трябвало да се действа като със СОЛ?
Каква е алтернативата?
"вид осигурен 04 с подвид 08"
Това пък подвид какво е и къде се пише?!?
Така е, но питащата пише "не му приспадам ДДФЛ", следователно няма какво да подава.
Може ли за действителен стаж да се признае време, през което не е работено действително? По какво принципно се различава единият болничен от другия?
Каква парола?!?

Контакти
Адрес
1517 София, П.К. 17

Рекламен отдел
e-mail: sales@mail.bg

Технически отдел
e-mail: webmaster@mail.bg

Клиентска поддръжка
e-mail: support@mail.bg
На контакти не става ли?
Въобще, mail.bg и abv.bg не са пощи, на които човек може да разчита.
Може да греша във формулата, че е късно вече, проверете я на ръка или в ексела:

1. Основа = 3% от ФРЗ на основните заплати (3% от 2820 лв = 84.60 лв).
2. Начисленото СБКО като процент от основата = (1-(Сума проценти на осигуровките/100)).
3. Начислени осигуровки върху т. 2.

2 + 3 = 1 (3% от ФРЗ = 84.60 лв)

Не пиша число на осигуровките, понеже може да са различни.
-----
По друг начин: начислявате (3% по процента от т. 2) като СБКО, върху него ДОО-то. Сумарно трябва да е равно на 3-те %.
Вие бюджет ли сте?
3-те процента включват всички разходи - самото СБКО и начисленото върху него ДОО/ЗОВ.
Е, едно число не заема много място :)
Оправят се чрез записване на верните данни, подписи и печат нафирмата.