По време на платен или неплатен отпуск можете да почнете работа на втори трудов договор на пълно работно време. Като приключи сегашния ви договор в сегашната фирма, например след изтичане на предизвестието, втория ТД в другата фирма ще се преобразува в основен и ще си останете само там.
Чл. 327. (1) Работникът или служителят може да прекрати трудовия договор писмено, без предизвестие, когато:
1. не може да изпълнява възложената му работа поради заболяване и работодателят не му осигури друга подходяща работа съобразно предписанието на здравните органи;

Явно предписанието го имате. Колкото до условията на работа и влошаването им - вероятно трябва да бъдат обективирани, удостоверени по някакъв начин, но не знам как. Сигурно ще е трудно, ако на книга е едно, а в действителност друго.

Всъщност, пробвахте ли с взаимно съгласие? А с предизвестие (през което, ако разрешат, може да ползвате отпуск - платен или неплатен, и да почнете на другото място на втори договор)?
Точки 1 и 2 могат да се направят, но задължително след писмени ДС, понеже се променят срокове и длъжности. В такъв случай датата на уведомленията трябва да е съобразена с датите на ДС, а не 01.04., както ако се подава уведомление само за ЕКАТТЕ.
Точка 3 няма никакво значение, може и да празна.
Как става сторно на част от нещата? Не се ли иска "грешният" касов бон да се приложи в книгата?
Както го описвате - 10 заплати. Гледайте събитията към датата на прекратяване на ТД.
Регистър на осигурените лица в НОИ... нещо като Персонален регитстър в НАП, да не кажа същото :)
Е нали данните в УП-то ги има в РОЛ, те и без друго от там гледат в НОИ...
Не знам отговора, но в Испания искат ли му такъв български документ?
Защото, може би, е равен на трудовия стаж? :)
Доколкото приходите от нестопанска дейност са основни за едно ЮЛНЦ, то ми се струва, че сте имали дейност/активност.
В обществена полза ли сте?
Към тази декларация бих добавил и:
"Декларирам, че не работя на друго място по трудов договор" или нещо подобно.
С каквато и да е дата системата ще приеме, но си мисля, че ако е различна от 01.04. НАП може да приеме, че трябва да има писмено ДС. Ако е с дата 01.04. е един вид служебно уведомление.

Това е от НАП и го спазваме, а кой какво казал...

Важно:
В срок до 31.10.2017 г. работодателите са задължени да декларират  код по ЕКАТТЕ за всички действащи трудови договори, сключени преди 01.04.2017 г. като за всяко наето лице подадат уведомление с попълнени: за тип на документ - 2, код на работодателя, трите имена и ЕГН/ЛН/ЛНЧ)/служебен номер, издаден от НАП на работника или служителя, основанието за сключване на трудовия договор или последното регистрирано допълнително споразумение, за "дата на сключване" се попълва 01.04.2017 г., длъжностно наименование, код по НКПД, код по КИД (2008) и код по ЕКАТТЕ на населеното място, където е работното място на лицето, при изпращане на уведомлението. Не се  изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени.
Както си е написано - 01.04., ако става въпрос само да ЕКАТТЕ-то.
За "нямам" съм съгласен, че може, но "не желая да ми бъде издадена такава" ми се струва, че не може да има такова желание.

ПП Този работник още не е почнал и ви прави проблем, толкова ли е незаменим, че го вземате?!? А утре какво ще измисли?
Ясно. Не съм сигурен, но ако декларациите са приети (огледайте хубаво) и са отразени в справките за задълженията може и да няма проблем.

ПП Ако данните в декларациите са ОК.
Къде е зададен този период? При избора на файловете за подписване ли?
Само от любопитство - заплатите по проекта и нормалните заплати (месечните възнаграждения) по един и същи трудов договор ли са?
Ново двайсет колеги:
Върховният административен съд (ВАС) отмени правителственото решение за увеличаване на минималната заплата на 460 лева през 2017г.
И сега какво следва...мин.прагове...?

Нищо не следва. А праговете тут ни при чем.