Не знам дали правилно разбирам въпроса, но в моите файлове фигурирра кодът, а не наименованието на населеното място - единиците в примерния запис:

0,2,"999999999","9999999999",0,"ИМЕ","ПРЕЗИМЕ","ФАМИЛИЯ",01,01,04,2017,,,,,
"ДЛЪЖНОСТ","99999999","9999","11111",,,,"NAP2017"


Вече съм подал на всички ЕКАТТЕ-то, включително и на този, който ще напуска, че да не му мисля :)
"Такова задължение не е предвидено за уведомления при подписване на допълнително споразумение по трудов договор. "

НАП съгласни ли са с това?
Благодаря, придобих вече увереност за аргументация :)
Към датата на прекратяване е точно момента преди 01.05.2017 (в случая).

Ммм, ще ми е трудно да се съглася. Според мен и съобразно приетата практика събитието "прекратяване" е на 01.05. и тази дата се взема за отправна, съответно предходния месец трябва да е април.
То и аз така се засилих, ама си викам чакай да прочета пак и изкочи това "към деня на прекратяването", което ме обърква.
Пробвах да начисля към априлската заплата, но взима за база мес. март (предходния месец), което мисля, че е неправилно, а и няма как да се коригира. В месец април нямама прекратяване, че предходният месец да е март?
Да сверя и аз нещо: лице ще се освободи от 01.05., последен ден от ТД - 30.04., първи неработен - 01.05.
Ще се плаща обезщетение за неползван отпуск по чл. 224. Там пише, че "Обезщетението ... се изчислява по реда на чл. 177 към деня на прекратяването на трудовото правоотношение."

Та - нали "денят на прекратяването" е 01.05. и за предходен месец (има ги 10 отработени дни) трябва да се ползва месец април?

Питам, защото ако ползвам м. април като последен, както считам, че е, сумата на обезщетението е стотин левове повече, отколкото ако последния месец е март, съответно шефът няма да се зарадва.

И още нещо, което не мога да съобразя сега или да проверя със ТРЗ-софта - ако платим обезщетението през май, след последната заплата на лицето какво става с Д1?
Sillvy, много правилна забележка!!!
Предлагам първо да се уверите, че е придобил право на пенсия, съответно на обезщетение, защото само пенсионната възраст май не е достатъчна.

А иначе за начисляваното - най-удобно е към юнската заплата и да приключвате въпроса.
Сега нямам да погледна какви са наименованията на графите, но ако запишете, а не трябвало или не е имало нужда - никой няма да се разсърди :)
elilova, по последния въпрос погледнете тук.
Не знаех отговора, но отворих ЗДДФЛ, потърсих ключова дума "починал" и на третия ентър стигнах до чл. 50 ал. 9, който май дава отговора:
"Годишната данъчна декларация по ал. 1 за доходите на починали лица може да се подава от наследниците по закон или по завещание, както и от заветниците или от техните законни представители. Подадената в срок декларация от един наследник ползва и другите наследници" :)
Доколкото го гледах по диаговал това уведомяване за ЕКАТТЕ по нищо не се различава от нормално уведомяване за нормално ДС с дата 01.0?
Не съм търсил отговора, само си мисля, че няма как да стане, ама ако адвокатът го напише и подпише ще е по-добре и по-ясно да видим какви са му основанията :)
Моите разсъждения са като на Sillvy, ама държавна администрация - мож' ли я разбра.

Наистина, интересно е как може да се подава промяна за един вече прекратен и уведомен ТД?!?
Може би да спазите процедурата, но с отстранените недостатъци, поради които го е върнал съдът? Съдът ви е улеснил и показал къде сте сгрешили.
Ами, щом идеята е да се спести някой лев редно е да се плати за ноу-хау-то, така да го нарека,... ако на човек не му се четат закони :)
Пък и неплащането на данъци не е похвално дело.
А това как се тълкува: "Не се  изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени"?

Прекратил съм на 02.05., а решавам да пратя уведомлениято за ЕКАТТЕ на 03.05. В случая към датата на изпращане (кое изпращане - на общите уведомления ли?) договорът е прекратен.
Предполагам ако ЕКАТТЕ се попълни при освобождаване системата няма да се разсърди. Всъщност, попълва ли се това поле при прекратяване?
Според мен:
1 - да
2 - да
3 - да (?)
4 - "...Не се изпращат уведомления за трудови договори, които към датата на изпращането са прекратени..." - от новините на НАП и тук.