Karra, не се заяждаме, а и да се заяждаме - по-добре ние, отколкото ИТ. Не е да няма колеги, които тотално омешват ГД и ТД, а това може да излезе скъпо. Трябва да се внимава и какво се говори и пише, щото ако се изпуснеш пред ИТ че "назначаваш" на ГД, или че ГД е с работно място - веднага им се изостря вниманието. Питащата е използвала и двата грешни термина.
...че гражданският е на същото работно място...
Ееее, граждански договор с работно място?!?
Може би има предвид трудовите договори, които са минимум на МРЗ?
Щом не са работници на предприятието...
Не знам каква ви е документацията по отношение на щатното, ако водите такава би трябвало временно да увеличите щата за длъжността (заради новоназначения), а като напусне напускащият - да го намалите.
А по какъв начин следите явяването? Все трябва да има нещо, та дори и само заради ИТ.
Аха. Ама естественият ми не разбира идеята да седят тук :)
На мен повече ми прилича на спам от юзъри с по едно мнение - въпросното.
Какъв е смисълът на последните няколко постинги?
Може би именно защото не е само управител, а съсобственик? Още повече, че сумата е ясно за кого е, не е просто за ядене и пиене на компанията.
Това, че сте млад е добре, тъй като навлизате в трудовите отношения по трудния начин, и занапред вече ще знаете, или както казваха бабите ни - парен каша духа :) Успех занапред :)
Както чета, съгласили сте се да участвате в данъчно и осигурително престъпление и сега се жалвате?
Според мен, ако управителят изтегли пари от фирмената сметка тези пари си остават фирмени и трябва да влязат във фирмата или да се използват за дейността на фирмата.
ОК, за информация - да, може да започне на втори ТД, но трябва да се съобразят някои неща по него - работното време, почивките и т.н. За осигуровките - вторият работодател трябва да знае ОД по първото правоотношение и според него да начислява ДОО и т.н.
Е, това главният счетоводител не го ли знае?!?
Само мога да кажа, че корекциите трябва да са за съответните месеци и с нови декларации за НАП. За напусналите служители не знам, има логика да им се увеличат заплатите, но пък те вече не са ваши служители към момента на влизане на наредбата. Всъщност, наредба още няма, бюджети няма...
Тоест, ако само начислявам за януари до декември без да ги давам, а ги дам накуп през декември, например на сума 2400 лв, ще мине безпроблемно без облагане горницата над 200 лв?
За дадената на подотчетното лице сума не трябва ли да има някакво основание за даването - за плащане на доставка, услуга и т.н.? Първия път може и да мине без "усвояването" на аванса по предназначение, ама следващият ще бие на очи. С тия дребни тарикатлъци очаквам догодина да направят всички дивиденти да се плащат по банка. Пък и време "бизнесмените" да се научат на бизнес. Като нямат пари да не се хващат.
ПП Това последното мрънкане не е към питащия :)
Едно време, за който не си взимаше заплатата имаше "депониране". Ще я вземе като има законови основания. В КТ пише "...изплащането му се извършва само чрез превод или внасяне по платежна сметка в посочена от работника или служителя банка в страната". Тоест работникът трябва да има банкова сметка, ако иска да получава заплата. Не бих рискувал да плащам през офиси и т.н.
Уведомете го писмено, че понеже и защото трябва да си направи сметка, по която сте длъжни да превеждате заплатата му, да не стане някой ден "не ми плащат заплата".
Въртел като с данъка - заплатата и осигуровките за декември, данъкът за януари догодина. Що да е просто, като може да е сложно.