Липсата на счетоводител, или поне на една сериозна консултация на живо може да струва по-скъпо.
Например, НАП/НОИ няма как да не се усетят за врътката.
Иначе, докато има действащ КА ще се пускат месечни/годишни отчети, съответно ще се попълва ежедневно книгата.
PolinaG, щом сте училище то 1 ноември = 24 май по отношение на отчитането във ф.76, подаване на Д1 и т.н. - третирате го като всички останали официални празници - вариант ІІ.
Някои от отговорите в сайта на МТСП:

2016-10-26 12:45:29 - Ралица Колева
Добър ден,работя във висше учебно заведение и имам въпрос, относно 1-ви ноември. В КТ е посочено, че е неприсъствен ден ....това автоматически ли означава, че е неработен и как трябва да го отразим в присъствените ни форми. От тук следващия ми въпрос, свързан с лицата в болничен - ако е неработен само за учебните заведения - са ощетени с един ден

2016-11-10 13:47:32 - Дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд"
Уважаема г-жо Колева, Дните на официалните празници са определени в чл. 154, ал. 1 от КТ, съгласно който 1 ноември - Ден на народните будители е обявен за официален празник и е неприсъствен ден за всички учебни заведения. След като денят 1 ноември е официален празник и е неприсъствен за работещите в учебните заведения, то този ден е неработен за тях, като им се зачита за трудов стаж и осигурителен стаж. ЛТ/

***

2016-10-25 14:54:57 - Галя Илиева
Здравейте! Работя в училище като преподавател. Тази година ни карат за 1 ноември да пускаме отпуска, но до сега, доколкото си спомням не сме пускали за тази дата. Въпроса ми 1 ноември е само неучебен и присъствен (работен ден) за служителите в системата на просветата или е неприсъствен и почивен ден. Благодаря!

2016-11-10 13:48:47 - Дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд"
Уважаема г-жо Илиева, Дните на официалните празници са определени в чл. 154, ал. 1 от КТ, съгласно който 1 ноември - Ден на народните будители е обявен за официален празник и е неприсъствен ден за всички учебни заведения. След като денят 1 ноември е официален празник и е неприсъствен за работещите в учебните заведения, то този ден им се зачита за трудов стаж (чл. 352, ал. 1, т. 1 КТ). Тъй като 1 ноември е официален празник и е неприсъствен (неработен) за работещите в учебните заведения, то няма основание те да ползват платен годишен отпуск на този ден. ЛТ/

***

2016-10-20 13:49:38 - Йорданка Иванова
Трябвя ли да ползвам платен годишен отпуск на 1 ноември-деня на будителите.Работя като административен персонал в училище.

2016-11-10 13:46:42 - Дирекция "Трудово право, обществено осигуряване и условия на труд"
Уважаема г-жо Иванова, Съгласно изричния текст на чл. 154, ал. 1 от Кодекса на труда, 1 ноември - Ден на народните будители е неприсъствен ден за учебните заведения. Предвид на това 1 ноември е официален празник /съответно – неработен ден/ за всички работници и служители, които работят в учебните заведения, вкл. помощно-административния персонал. След като денят 1 ноември е официален празник и е неприсъствен за работещите в учебните заведения, то няма основание те да ползват платен годишен отпуск на този ден. ЛТ/

И т.н.
Предлагам още веднъж да помислите над червеното:

КТ
Раздел III.
Почивки
Празнични дни
Чл. 154.  Официални празници са:
...
1 ноември - Ден на народните будители - неприсъствен за всички учебни заведения;
...

За какво би стоял 1 ноември тук, ако не е почивен и празничен ден за указаната категория работници?


Ще приеме. Пък и 21 дни са си законно установени.
Първи ноември е неучебен ден, и е  работен. За този ден, ако някой не е бил на работа следва да си пусне 1 ден отпуск. Работните дни са 22

Грешка, според мен. Неучебните дни не са предмет на КТ. Предмет на КТ са празничните / неприсъствените дни, какъвто е и 1 ноември за определена категория работещи. Д1 е с ден по-малко.

НСОРЗ чл. 12 (5) Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.
Не съм чувал за такова ограничение, даже няма как да има.
Чл. 5. (1) Който извърши или допусне извършването на нарушение на чл. 3, се наказва с глоба в размер 25 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е физическо лице, или с имуществена санкция в размер 50 на сто от общия размер на направеното плащане - ако е юридическо лице.

Чл. 3. (1) Плащанията на територията на страната се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са:

Езиково погледнато "плащане" прави този, който купува и дава парите (плаща), а други "получава", ама едва ли това ми тълкуване ще издържи при необходимост :)


И на мен ми се струва, че осчетоводяването на плащането е стандартното, само дето вместо по сметката на изпълнителя превеждате по сметката на НАП, на базата на съответната документация. Но не съм съвсем сигурен, да не би да трябва да се превърти от 4010 по някоя друга сметка за задължения към бюджета?!? Но пък вашето задължение реално не е към бюджета, а към изпълнителя.

Само от любопитство - ако това плащане е по обществена поръчка, както си мисля, подаващите оферти не са ли подписали декларации за липса на задължения?

Не следва.
Ако никоя от страните не желае промени не правите съвсем нищо, продължава да си работи. Просто служителят ще си подаде документите в НОИ, евентуално може да потрябва да му издадете УП2 и/или УП3. Ако работи при вас след 1997 г. и в персоналния регистър (регистъра на осигурените лица) всичко е наред може да декларира, че желае да се ползват данните от там и УП-та не са нужни. Може да си вземе ПИК от НОИ и да проверите заедно и прецените.

Обезщетения (за неползван отпуск; брой заплати при пенсиониране, неспазено предизвестие и други, ако има) се дължи при прекратяване на ТД някога в бъдещето.
Ако и двете фирми зачитат по пет години стаж и посочените заплати са за по 4 часа - като Евето.
За имането на право ще каже ръководителят, евентуално съобразено с вътрешните правила, ако има такива.
За плащането по време на неплатен отпуск не би трябвало да има проблеми.
Има ли някакво нормативно задължение да имате договор?
8 - 0, 7 - 1, 6 - 2

Ако по основния договор е на 8 часа, по допълнителния не се заплаща стаж (0).
Ако по основния договор е на 7 часа, по допълнителния се заплаща стаж за 1 час.
Ако по основния договор е на 6 часа, по допълнителния се заплаща стаж за 2 часа.
и т.н.

НСОРЗ чл. 12 (8) Допълнителното трудово възнаграждение за трудов стаж и професионален опит се заплаща за действително отработено време в рамките на съответната месечна продължителност на работното време само по основното трудово правоотношение, а при непълно работно време - по всеки отделен трудов договор, до допълването им до съответната месечна продължителност на работното време.

Иначе да, на база на основната РЗ е.
1. Теоретично трябва да ги дадете за рециклиране / на вторични суровини.
2. Е, като няма - няма :) Но е добре да има някакви документи, дори и подписани само от собственика.
Вторият работодател не попълва ТК. Също така не плаща за стаж, ако работното време по първия договор е 8 часа. Ако работното време по първия договор е по-малко от 8 часа, по втория се плаща до достигане на общо 8 часа, Например 8 - 0, 7 - 1, 6 - 2 и т.н. съответно по първия и по втория ТД.

Ако се прекрати основният ТД, втория ТД става основен и се вписва от датата на ставането му на основен. Обикновено практиката е досегашният втори ТД да се прекрати и се сключи нов основен ТД, с всичките му салтанати.
Заповед за назначаване на комисия, протокол от заседание на комисията, документ за брака, например от рециклираща фирма, протокол за брак, утвърждаване на протокола от ръководителя. Сега по време на годишната инвентаризация е добър момента.
За финансовия резултата - нали са напълно амортизирани още през 2009-10 година, би трябвало тогава да са излезли от баланса?
Не е ли все едно да имаш ТД и ГД? Не знам - какво е отношението с хората от комисията? Едва ли е трудово?
Председател, зам.- председател и секретар - не са ли и те членове на комисия? Не са извън комисията.