Е, то "спонсориран" е не много точно, щом си плаща данъци и осигуровки, ама няма как :)
Тоя спонсорски договор дали може да се приравни на ГД със СИС... що не.
Не съм запознат със спортните нормативи, но доколкото знам в нашето законодателство няма уредено "спонсорство", та е или дарение, когато няма насрещна услуга, или просто рекламна услуга, извършена от спонсорирания. В случая изглежда е второто.
Някои наясно ли е как на практика ще става това с електронните ваучери?
Струва ми се, че синдикатите ще писнат и ще се върнат и хартиените.
Значи все пак договор вече има. Какво ви притеснява това 50 лв? Ако не е уточнено брутно ли, нетно ли, считаме го за брутно, Бих искал някаква справка за присъствените дни за месеца, например, умножавам по 50 лв и това е. По-трудното ще е да намерите работниците и да ги накарате да подписват СИС за всеки период, ако е ГД.
Ако вашата фирма е наемащата работниците трябва да сте добре подплатени документално, защото копаенето е рискова и небезопасна дейнност, ако се случи злополука с някой работник ще ви разчепкат от ИТ. Това би ме притеснявало повече... е, работодателя де.
Не виждам пречка в ГД да се договори дневна сума и период на плащане, а в края на периода да се прави протокол или друг документ, на чиято база ще е плащането.
От друга страна, ГД за тази дейност много прилича на прикрит ТД - предоствят труд, има работно време и работно място.
Каквото и да предполагаме ние тук, най-добре е да питате тях да ви разяснят, за да не стане някое недоразумение с разчитането на абревиатурите.
Изх №...............
До.....................
Уважаеми ....,
Приложено ви изпращам [писмено становище, обяснения и т.н.] относно .......
Дата, име, подпис
309
Все пак - не е ли важно за какво е договорът, че договори хиляди? :)
Има онлайн попълване, но нямам подпис в момента да дам линк, разтършувайте се.
Даже не знам приемат ли на хартия.
Отпускът не се ли изчисляваше на базата на последния предходен с поне десет отработени дни?
При мен оборота по сметка "банка" трябва да се засича с оборота (сумата в края) по банковото извлечение за периода, затова в този случай бих направил Дт Банка/Кт Такси.
Според чл. 24 сте прави вие. Поканата за какво ви "кани"? Напишете писмо с вашето становище, с извадка от ДОПК и копие на бележката от пощата и й го пратете на нея с копие до шефа на ТД НАП.

АУАН на кого ще бъде съставен?
t.trifonov66, приемам забележката, но в редица случаи счупването на ръка преди започване на работа може да промени условията за назначаване и от страна на работодателя и от страна на работника. Например да назначиш механик (или да почнеш като механик) със счупена ръка, която няма да може да използва/ш пълноценно половин-една година. Разбира се, ръката може да е счупена и при действащ вече ТД, тогава няма как... въпреки, че може да се наложи промяна в работата и т.н. Пък ако ни трябва работник още от утре - колко време ще го чакаме счупения? Заместник ли ще търсим на непостъпилия, друг ли ще наемаме, за колко време? Та има реални подробности, които на трябва да се отговори.
За заличаването срок няма, но вероятно в ТД има срок на постъпване "до...." След като мине този срок може спокойно да подадете заличаване, а като оздравее работникът и все още се искате ще сключите нов ТД.
373.18 е ДДС-то върху основата 1865,82.
Основа 1865,82 + 20% ДДС 373,18 = обща сума 2239.00.
Вие регистрирани ли сте по ДДС?
В наредбата не пишеше ли в кои случаи се подана уведомление?
И към община и към МОН - гледат се ДДС-та и според тях. Никъде не пише да се извеждат от употреба.
След изтичане на амортизационния срок активът продължава да се използва (ако е използваем) и продължава да се води счетоводно и той и амортизацията му - по сметки 20хх и 24хх. Не се бракува (ако е използваем и се използва). Като правите справки за напълно амортизираните активи ще го посочите като такъв. Един ден като се счупи и стане негоден ще го бракувате и ще го изпишете от сметките за ДМА и за амортизации.
Хммм... счетоводната политика, съответно формирането на себестойността, като част от нея, не се ли прави занапред, а не след изтичането на годината?