Няма такова основание.
Всъщност, ако по време на отпуска по първия договор не ходите на работа нито по първия нито по втория договор, то е логично да нямате заплата по втория, ако не сте си пуснали отпуск и по него. Уточнете питането си по кой договор е отпускът.
1. Можете да излезете в болничен за толкова дни, колкото лекарят (или лекарската комисия) прецени, че са необходими. Няма значение от предизвестието и кой ден се пада.
2. Болничният не удължава предизвестието и не трябва да се отработва. Договорът ще бъде прекратен след изтичане на предизвестието, независимо дали сте в болничен или не.
3. Принципно, болничните не са "по желание на зрителите" за други цели, освен лекуване. Можете да излезете в болничен за толкова дни, колкото лекарят (или лекарската комисия) прецени, че са необходими.
Ако платеният годишен отпуск е 20 дни, то на месец се падат 20 / 12= "1.5 - 2 дни".

Хм... тези нещо по чл. 7в нещо не ми изглеждат свързани с питането.

В едно населено място ли са двата адреса?
Ясно. И това е вариант, само ми е любопитно какво пречеше основната заплата вместо 1459.25 да бъде 1460.00 лв? :)
Уговорена е във валута ли? :)
Е, ако работодателят "изслуша" работника пред свидетели може и да мине, ако се наложи да се доказва, иначе писмено.
Може да се възползвате от 193 (3), като дадете някакъв разумен срок за даване на писмени обяснения.
Може би в наредбата http://lex.bg/laws/ldoc/2135462365 - чл. 3?
Или с хелпа на програмата - с F1 в съответната клетка.
325 има алинея 1 и точки в алинеята - 325 ал. 1 т. 1.
326 има алинеи без точки в тях - 326 ал. 1...
Нещо не разбрах - коя операция е сторнирана?
Защо не е издаден касов бон сега, например, или на 19.06.?
Кое е нарушението? Нищо не пишете да е платено? Или е платено, пък не е издаден бон?
Кой каквото и да говори става въпрос за "правоотношения за десетки и стотици хиляди левове на имуществения интерес"... :(
В: Кога се прекратява регистрацията в "Дирекция бюро по труда"?

О: Лицата, които са регистрирани като безработни, са длъжни да изпълняват препоръките на трудовия посредник, както и действията и сроковете в плана за действие. При писмена покана от поделението на Агенцията по заетостта безработните лица са задължени да се явят на посочените дата и час.
Регистрацията се прекратява, когато търсещите работа лица:
...
-откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;

В: Пред кого се обжалват решенията за прекратена регистрация?
О: Решенията се оспорват пред директора на дирекция "Регионална служба по заетостта" в 14-дневен срок от съобщаването им, по реда на Административнопроцесуал ния кодекс.

https://www.az.government.bg/faq
Чл. 20. ЗНЗ http://lex.bg/laws/ldoc/-12262909
Чак толкова... и аз в моята си ТК съм писал от 01.05., въпреки, че 01.05. е неработен, ама младост... :) Не мисля, че ще има проблем.
Ако действително сте на ненормиран работен ден (сигурно ли е?) ви се полагат поне 5 дни по чл. 156 КТ или повече по някой ваш норматив или КТД.
За 2-та дни за деца - погледнете чл. 168 КТ, който препраща към КТД.
Ааа, да, сто пъти ги четох... в грешка съм :)
 :good:
Да де, ама в последния въпрос не виждам да се пита за майчинство, а само за плащане стаж? Може и де не виждам де :) Поправяйте ме, да не заблуждавам питащия.

"Здравейте, имам следния въпрос: няколко години съм работил на граждански договор, което знам, че се брои за стаж при пенсиониране. Въпросът ми е: признава ли се за стаж при изчисляване на добавка за прослужени години? Ако да - с какви документи се удостоверява?"
Плащането не беше ли за "трудов стаж и професионален опит"?
Да, вярно, че съюзът е "и", но ако се търсеше само трудов стаж защо са сложили този "професионален опит"?
Та, аз бих признал всяко време, през което може да се докаже, че е работено по конкретната или сходна работа.

Чл. 12. (4) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:
2. времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;
Няма да има проблем. Съвсем нормална практика е работодателят да получи болничния след като работникът дойде на работа. Заведете го с днешна дата и го подайте в срок (сега стана 10-то число на следващия месец ли?).
Даже, ако същия болничен работникът го донесе през авуст и го заведете като получен с августовска дата пак няма да има проблем :)
Пазач = охранител. Следователно трябва да имат и лиценз по ЗЧОД. Но според мен е най-добре охраната да се извършва само от адвокати, м? :)
Длъжен е, ако работникът поиска да му бъде издаден документ.

Задължение на работодателя за издаване на документи
Чл. 128а. (1) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен да му издаде и предостави необходимите документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, в 14-дневен срок от искането.
(2) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен в срока по ал. 1 да му предостави обективна и справедлива характеристика за неговите професионални качества и за резултатите от трудовата му дейност или обективна и справедлива препоръка при кандидатстване за работа при друг работодател.
(3) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.