325 има алинея 1 и точки в алинеята - 325 ал. 1 т. 1.
326 има алинеи без точки в тях - 326 ал. 1...
Нещо не разбрах - коя операция е сторнирана?
Защо не е издаден касов бон сега, например, или на 19.06.?
Кое е нарушението? Нищо не пишете да е платено? Или е платено, пък не е издаден бон?
Кой каквото и да говори става въпрос за "правоотношения за десетки и стотици хиляди левове на имуществения интерес"... :(
В: Кога се прекратява регистрацията в "Дирекция бюро по труда"?

О: Лицата, които са регистрирани като безработни, са длъжни да изпълняват препоръките на трудовия посредник, както и действията и сроковете в плана за действие. При писмена покана от поделението на Агенцията по заетостта безработните лица са задължени да се явят на посочените дата и час.
Регистрацията се прекратява, когато търсещите работа лица:
...
-откажат да приемат предложената им подходяща работа и/или включване в програми и мерки за заетост и обучение за възрастни по този закон, както и в програми и проекти, финансирани със средства от европейски и други международни фондове;

В: Пред кого се обжалват решенията за прекратена регистрация?
О: Решенията се оспорват пред директора на дирекция "Регионална служба по заетостта" в 14-дневен срок от съобщаването им, по реда на Административнопроцесуал ния кодекс.

https://www.az.government.bg/faq
Чл. 20. ЗНЗ http://lex.bg/laws/ldoc/-12262909
Чак толкова... и аз в моята си ТК съм писал от 01.05., въпреки, че 01.05. е неработен, ама младост... :) Не мисля, че ще има проблем.
Ако действително сте на ненормиран работен ден (сигурно ли е?) ви се полагат поне 5 дни по чл. 156 КТ или повече по някой ваш норматив или КТД.
За 2-та дни за деца - погледнете чл. 168 КТ, който препраща към КТД.
Ааа, да, сто пъти ги четох... в грешка съм :)
 :good:
Да де, ама в последния въпрос не виждам да се пита за майчинство, а само за плащане стаж? Може и де не виждам де :) Поправяйте ме, да не заблуждавам питащия.

"Здравейте, имам следния въпрос: няколко години съм работил на граждански договор, което знам, че се брои за стаж при пенсиониране. Въпросът ми е: признава ли се за стаж при изчисляване на добавка за прослужени години? Ако да - с какви документи се удостоверява?"
Плащането не беше ли за "трудов стаж и професионален опит"?
Да, вярно, че съюзът е "и", но ако се търсеше само трудов стаж защо са сложили този "професионален опит"?
Та, аз бих признал всяко време, през което може да се докаже, че е работено по конкретната или сходна работа.

Чл. 12. (4) При определяне размера на допълнителното трудово възнаграждение за придобит трудов стаж и професионален опит работодателят отчита и:
2. времето, през което без трудово правоотношение лицата са упражнявали трудова дейност и/или професия, която е същата или сходна с работата по сключения трудов договор, и са били задължително осигурени за общо заболяване и майчинство, инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, трудова злополука и професионална болест и безработица или за инвалидност поради общо заболяване, старост и смърт, общо заболяване и майчинство;
Няма да има проблем. Съвсем нормална практика е работодателят да получи болничния след като работникът дойде на работа. Заведете го с днешна дата и го подайте в срок (сега стана 10-то число на следващия месец ли?).
Даже, ако същия болничен работникът го донесе през авуст и го заведете като получен с августовска дата пак няма да има проблем :)
Пазач = охранител. Следователно трябва да имат и лиценз по ЗЧОД. Но според мен е най-добре охраната да се извършва само от адвокати, м? :)
Длъжен е, ако работникът поиска да му бъде издаден документ.

Задължение на работодателя за издаване на документи
Чл. 128а. (1) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен да му издаде и предостави необходимите документи, удостоверяващи факти, свързани с трудовото правоотношение, в 14-дневен срок от искането.
(2) По писмено искане на работника или служителя работодателят е длъжен в срока по ал. 1 да му предостави обективна и справедлива характеристика за неговите професионални качества и за резултатите от трудовата му дейност или обективна и справедлива препоръка при кандидатстване за работа при друг работодател.
(3) При прекратяване на трудовото правоотношение работодателят е длъжен да издаде заповед за уволнение или друг документ, с който се удостоверява прекратяването му.
В УП2 не пише ли "Период, от който ще се изчислява размера на пенсията", а в УП3 - "Осигурителен стаж"?
В УП2 пешете първа и последна работна дата и сумата, там стаж не се пише.
Явно новия КТД е в унисон с новия просветен закон, според който пари за представително облекло се дават и на помощник директора и главния счетоводител. Но закона влиза в сила от есента, а от кога влиза в сила КТД не зная.

Все пак, мисля, че някъде беше написано, че ако на гл. счетоводител, например, сте дали работно облекло за 2016 по стария ред (работно, а не пари за представително) не се полагат пари по новия закон (за същата 2016). За догодина - да, пари вместо облекло. Предполагам, че докато дойде време да се прилага новият закон ще има и промяна в наредбата. А и да няма, законът е по-висшестоящ акт.

А в КТД на училището може би може да заложите и други длъжности, но доколкото не са определени в норматив ще бъдат облагаеми. Дали ще са социални разходи не зная, но пък там има ограничение до 3%.
Хронологично първо е "придобиването право на пенсия", което е и условието, пък дали ще се стигне до "решение" не е сигурно (ако кандидат пенсионера не си подаде документите) :) Все пак е хубаво да сте сигурни в наличието, че е придобито правото.
Благодаря много за отговора и обясненията!
Ако все пак стигнем до там, че "Петко" се роди, ще стане нещо като Брекзита - малцина (най-вече масовите дребни работодатели, въпреки възраженията на някои организации) си дават сметка за какво става въпрос и какви биха били последствията.
Служителката също може да си вземе ПИК и да следи състоянието по партидата си.
Аз също не мога да се оправя със системата наНОИ, въпреки че успешно съм подавал болнични (през пролетта).
Тоест излиза, че тълкувам грешно? Моите разсъждения са такива:

По отношение на хотелиерската услуга, която евентуално ще получим в чужбина:

Чл. 97а. (1) На регистрация по този закон подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, което получава услуги с място на изпълнение на територията на страната [хотелиерската услуга е извън страната], които са облагаеми и за които данъкът е изискуем от получателя по чл. 82, ал. 2.

Чл. 82. (2) Когато доставчикът е данъчно задължено лице,
- което не е установено на територията на страната [изпълнено условие - не е на територията на страната]
- и доставката е с място на изпълнение на територията на страната [неизпълнено условие - не е на територията на страната]
- и е облагаема [изпълнено условие, предполагам],
данъкът е изискуем от получателя по доставката при:
1. доставка на газ... [хотелиерската услуга не попада тук];
2. доставка на стоки,... [хотелиерската услуга не попада тук];
3. доставка на услуги - когато получателят е данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6.

Според мен условията по 82 (2) не са изпълнени едновременно (поради съюза „и”) –  доставката на хотелиерската услуга е с място на изпълнение извън територията на страната и няма данък, изискуем от получателя.

***

По отношение на евентуалната извършвана от нас услуга:

Чл. 97а. (2) На регистрация по закона подлежи всяко данъчно задължено лице по чл. 3, ал. 1, 5 и 6, установено на територията на страната, което предоставя услуги по чл. 21, ал. 2 с място на изпълнение на територията на друга държава членка [ние предоставяме услуга - лекцията - в България].

Чл. 21. (2) Мястото на изпълнение при доставка на услуга, когато получателят е данъчно задължено лице, е мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност. Когато тези услуги се предоставят на постоянен обект [нашият обект е постоянен], който се намира на място, различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност [мястото е в България, мястото е различно от мястото, където получателят е установил независимата си икономическа дейност], то мястото на изпълнение е мястото, където се намира този обект [в България]. Когато няма място на установяване на независима икономическа дейност или постоянен обект, мястото на изпълнение на доставката е мястото на постоянния адрес или обичайното пребиваване на получателя.

Освен това според чл. 21 (4) Мястото на изпълнение при доставка на услуга е:
3. мястото, където фактически се провежда събитието [в България] - при доставка на услуга по осигуряване на достъп (срещу билети или заплащане, осигуряващи входа, включително когато такъв вход е включен в абонамент) до културни, художествени, артистични, спортни, научни, образователни, развлекателни или подобни събития (включително панаири и изложби) и при съпътстващите достъпа услуги, когато услугата се предоставя на данъчно задължено лице;

Според мен тъй като не предоставяме услуги с място на изпълнение на територията на друга държава не следва да се регистрираме.