Вероятно. Чл. 8 ал. 6 т. 5?
Да вземе камионите под наем от ФЛ?
Нямам представа, ама за да прати Агенцията някого на работа не трябва ли все пак да е записан там?
...имаме върната стока на физическо лице...

Не разбирам много, за да се обаждам, ама как вкарахте върнатите стоки в отчета за продажби? Това за отчет на касов апарат ли е или някакъв друг отчет?
Или на вас са ви върнали стоки, а вие сте върнали пари на клиента?
Аз пък не се сещам за възможност за парични санкции, ако говорим за парични санкции.
Вижте какво пише в графа 4 в ТК: "Дневно (месечно) основно трудово възнаграждение"

Доп: Ако трябваше да се попълва някакво друго - жална ни майка :)
Бюджет не бюджет, няма значение. Странно е всяка година да започват от 0000000001, най-вероятно и грешно. Те какво казват? Кажете им, че програмата ви е засякла, че има фактура със същия номер и така сте забелязали :)
Чл. 5. (1) По изключение може да бъде командирован работник или служител от друго предприятие само при взаимно писмено съгласие между него, работодателя му и командироващия. В тези случаи изплащането на командировъчните пари е за сметка на командироващия, ако не е уговорено друго.

Уговаряте "друго" - част от командировъчните пари да са за сметка на ЕООД-то. Правите тристранно писмено съгласие и в него уговаряте кой какво ще плаща. После и командировъчните, които ще бъдат две - от двете фирми.
Целият, предполагам.
Ваша воля. Аз продължавам с номерата, както си следват по регистъра ми за болничните.
От форума на Лекс:

Въпрос: Назначена съм на работа на основание чл.70 във връзка с чл.68/1/ т.1 и чл.107а от КТ. Уговореният срок на изпитване е 6 месеца в полза на работодателя. Въпросът ми е : Имам ли правна възможност да прекратя по-рано трудовото си правоотношение? Благодаря предварително!

Отговор: Това е невъзможно! И Ви го гарантирам с цялата си експертност! Защо не пейстнете своя ТД без личните данни тук, за да видим къде грешите?

Отговор: Това са два различни договора. Този по чл.70 е за изпитване, онзи другия е за определен срок, който се сключва с оглед на сезонни или временни, или краткотрайни работи.

Юристи...
Разход за ВУ / каса?
Всъщност, какво казва главният счетоводител?

Допълвам се: РКО-то без касова бележка ще е проблем.
... Въпросите могат да продължат, но ако меко казано „спорният“ закон бъде приет, то моля в него да влязат и санкции за нанесени вреди поради неправилни консултации, свързани с икономически аспекти на дейността на клиента...
 

100% подкрепям, въпреки че 100% няма да стане (и не само за адвокатите, ами и за съдиите, контролните органи и т.н.)
А за осигуровките, ако сте превели повече - приспадате си при следващи плащания.
Ако намалим салдото на стоките от 1000 на 100 лв няма ли да се вдигне салдото на касата със същите 900 лв?
И да разбирам, че стоките ги няма, има само фактури ли?
След пенсиониране се издава само УП-3

Е, това казвам, че може да НЕ се издава, ако лицето е съгласно и декларира пред НОИ, че желае да се ползват данните от регистъра.
Пенсионерите ми просто отиват в НОИ и си подават документите за увеличение на пенсията им без да им давам нищо. Научих ги да декларират, че желаят да се ползват данните от регистъра на осигурените лица.
Даже преди няколко седмици пенсионирах без никакви УП-та (става въпрос за работил при нас през последните 6-7 години).
Е как за 2015? Аз бих га начислил при изплащането, или най-рано при предаването на протокола за извършена работа, или друг подобен документ.
Аз начислявам януарските заплати КЪМ 31.01., въпреки че практически го правя през февруари. Тоест първи вариант.