За 30-те дни в НО на лицето му се полагат няколко дни платен ГО, съответно обезщетение. Ехххх, КТ, КТ...
Явно ще получавате пари за нещо. Фактури обикновено се издават за продажба на стоки или услуги. Не става ли да е документ с реквизитите на фактура?
Няма ли и висящи задължения към работниците и НАП, след като вие не плащате тези суми (а би трябвало да са начислени при вас)?
аntea:
Нещо много глупости са му се завъртяли в главата на министъра на финансите.

 :good:
Все пак има шанс да не мине в НС.
Ако беше минерална вода друго щях да мисля, ама честно да си кажа, ябълките и бананите (а що не обяда и вечерята) ми идват малко в повече и извън понятието "социални радходи", поне за признаване на данъчен кредит. Но нямам практика по въпроса, просто си мърморя :)
Хм... декларирам, че ще ползвам актива за лични нужди в 1% от времето (или някакъв друг показател). Проверяват ме и установяват, че в момента ползвам актива за лични нужди. Как би се установило, че съм в точно този 1%, а не в 2, 20, 98%?... Мърморя си само, ще трябва да се чака методиката, но ми се струва, че това ще е поредният мъртвороден текст, заради който ще увеличим бумащината и корупцията.
Доколкото такива разходи не са персонализирани няма как да се дължи ДОО. Дължи се 10% данък по ЗКПО. За ДДС не зная. Но най-добре и други колеги да кажат.
Вероятно нещо не разбирам, но от така написаното (от КиК Инфо) не излиза ли, че декларация ще се подава само в случай, че ДЗЛ възнамерява да ползва стоката за "лични цели"? Което пък противоречи на написаното от пасат?
Писмен доклад до ръководството ще ви върже гащите и ще им спести пари. Пък те да си решават какво да правят.
Тази храна е получена от доставчика, част отива за децата, част за персонала ли? Струва ми се, че щом е получена от доставчика (и на него ще се плаща всичко по договора/фактурата за тази храна) трябва да се отчита цялата сума, пък как се потребява при вас е без значение. Но най-добре да каже някой с практика.
Само да не вървят по пътя на "днес работи ли ви страницата на НАП?" :)
Бъра-бъра...
През 2015 г. ..... е използвал ... дни платен годишен отпуск. При прекратяване на ТД му е изплатено обезщетение за ... неизползвани дни ПГО (ако има право на такова обезщетение).
Не знам отговора в пряк текст, но не попадате ли някъде в чл. 31-34 на наредбата?

Скрит текст :
Преговорите са добре, ама когато човека го няма наличен...?
(Без да съм препрочел пак сега нормативите) и аз бих начислил/внесал 16.80. Разбира се, ако работникът ги внесе при мен.
На разписката може да се напише и след връщането й при изпращача, в този смисъл не виждам защо да се пише въобще, след като може да се манипулира.
Съгласявам се с irenabrili. Договор може да има, но по някакви причини да няма получени реални пари никога и баланс/отчет да е нулев.
Когато отворя най-новият КСО все още чл.94, ал.2 си е отменен...

Ами, значи... Зарежи ЕЖК.
Аааа  bobo,това с предварително подписаната молба за освобождаване е супер грубо. Нашата фирма е достатъчно коректна и лоялна .....

Ясно, и аз се възмущавам на тия прийоми, че от тарикатлъците на някои (и работници и бизнесмени) страдаме всички, ама понякога идва такъв момент, че...