Е, все пак не е обучение.
93.19 Други дейности в областта на спорта?
КУТ/ГУТ пък защо? Какво общо имат ваучерите с условията и реда на труд... още повече, че не се дават за труд?
Ако приемем, че ваучерите са социален разход, може начинът на разходване на социалните разходи да се приеме от общо събрание на работниците. Но в (някои от) частните фирми това не е много реалистично. Може би някакъв протокол за решението на работодателя би свършил работа... ако някой въобще го пита защо така е решил.

До края на миналата година при нас ваучерите се даваха отделно от заплатите, в различни дни, с различни ведомости за подписите и въобще не ги отбелязвах във ведовостта за РЗ. Но след промените в НАП-ските декларации в края на 2022 г. трябва да ги отразявате във ведомостта, а може да ги давате пак отделно от заплатите. Даже е добре да се разграничават от възнаграждението за труд и да не приличат на такова. И да не намалявате заплатите за сметка на ваучерите :)
Това от цитираното становище това: "...След изчерпване на възможностите за ползване на отпуски..." ми се струва незаконосъобразен отговор. Няма как в случая арестуваният да бъде накаран да пусне отпуск, най-малкото физически е (почти) нереалистично, дори и да иска.
В моя град, а предполагам и не само, има райони (промишлени зони), в които не можеша да ходиш без кола. Ако не си шофьор или нямаш кола просто не можеш да отидеш до работното си място, ако го преместят там... или трябва да вървиш един час от най-близката спирка, което никак не е приятно в калищата и прахоляците, освен загубата на време и енергия.
Сещам се за нещо, за което бих погледнал - дали такова даване на заеми няма някакво отношение към кредитните институции.
А някой има ли идея защо законодателят е решил това с над и под МРЗ? На мен ми се губи.
Длъжността ще я "закриете" чрез въвеждане на ново длъжностно щатно разписание с актуалните длъжности, което пък ДЩР утвърждавате със заповед.
На едната от справките ясно се вижда, че шрифтът на номера и датата се различава от другия, което изглежда някой да е направил престъпление?
Каква бланка?
СИРВ се въвежда със заповед на ръководителя. Периодът на сумиране (изчисляване) може да е до 4 месеца, но периодът, за който е въведено СИРВ може да е безкраен. Просто на всеки до 4 месеца трябва сте изравнили часовете, да са толкова, колкото при нормалното работно време 5х8.
Хм, не съм казвал, че фиша става за РКО... но както и да е.
Доколкото РКО и ПКО не са задължителни документи, може да си ги пишете или не според вътрешните ви правила, ако имате, или както сте си приели да отчитате движиението на парите в касата. Първичен документ имате - ведомостта (фишовте) и подписите в нея.

Щом имате касова книга и пишете РКО и ПКО може за удобство да пишете общ РКО в края на деня с примерен текст "Изплатени заплати". Ако плащате в няколко дни може да си правите РКО за всеки ден, така че да се следи салдото в края на деня.
При нас в стари години (1980-2000-те) ведомостите представляват набор от принтирани фишове, на които са се подписвали. Нямало е ведомост-чаршаф, както по-преди.
Според мен един подпис за удотоверяване на получената сума е достатъчен (даже си мисля, че два са незаконни за едно и също нещо).
Дали ще е на ведомостта, на отделен фиш или на отделен РКО - все едно. Направете го както ви е удобно.
Работодателят има право да смени мястото на заведението си и да ви "покани" да го последвате. Вие може да решите как да постъпите.

Има един текст от КТ:
Чл. 328. (1) Работодателят може да прекрати трудовия договор, като отправи писмено предизвестие до работника или служителя в сроковете по чл. 326, ал. 2 в следните случаи:
...
7. при отказ на работника или служителя да последва предприятието или неговото поделение, в което работи, когато то се премества в друго населено място или местност;

Дали друга местност е равносилна на друг квартал...?
Просто фирмаджиите трябва да знаят, че собственият им джоб или сметка са различни от фирмената каса или сметка и да не ги мешат :)
Е кое не е ясно - има законопроект, там си пише идеята. Надяваме се, че няма да бъде приет в този вид или няма да бъде приет въобще, но вероятността да бъде приет в този вид не е нула.
Ами нужно е не само счетоводителите да си мърморим и чудим какво ще правим, ами и и малките и микро фирмаджии (и не само) да се чуят по-високо. Засега се чуват най-вече синдикатите, колко прекрасна е идеята, без да се разчопрят подробностите.
Е, кога - като се формира парламент, като вкарат проектозакона, като мине комисии и т.н., като мине на две четения... някога тогава.