Много хитро! Според мен, и на първо четене, длъжностите "шофьор" и "домакин" са твърде далеч от "управител". На този принцип всеки който кара личната си кола или си шета из къщи може да претендира за "стаж по специалността". Все пак, с каква дейност се е занимавал този СОЛ? И още все пак, решението е на шефа и каквото каже той. Работата на счетоводителя е да изпълнява :)

А! И тези неща трябва да са описани във ВПРЗ.
Да допълня ХХХХХ - "основен" е договорът, който е първи по време, независимо от роботните часове. Той може да бъде 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 или 8 часа. Допълнителен или допънителни са всички следващи договори, подписани във времето, през което основният е в сила. Така, на теория може да има 1 основен на 1 час и още 11 допълнителни на по 1 час :) Ухааа!

Във вашия случай - основен на 6 часа и допълнителен на 4 часа.

Да подскажа и че трябва да съобразите работното време по допълнителния с работното време по основния. Също така, разпределението на работното време по допълнителния, например смените от-до, трябва да са уточнени в ТД.
И според мен вторият болничен е продължение (дори и да имаше събота-неделя между двата) и от работодателят се дължат 2+1 дни - 14, 15, 16.
Любопитен съм как бихте отразили разликата в платеното, ако осчетоводите по данъчна оценка?
....Ако си обмислите предварително условията по договора...
Иххх, че си лоша :)
При мен дневникът е разделен на три раздела, но с еднакво разграфяване - издадени нови, издадени продължения и предадени при напускане (само тук с подпис в последната колона).
Тъй му е заглавието на дневника, но пък е приложение и към чл. 6 (2). А целият чл. 6 е при прекратяване.
Според мен чл. 6 ал. 2 казва именно това - работникът се подписва в дневника когато получава попълнената и заверена ТК при окончателното му напускане.
Въпреки, че практически понякога е трудно осъществимо, наредбата не предполага задържане на книжката при окончателното й попълване и заверяване. Пише "незабавно" - даваш я, чакаш, попълват ти я, вземаш си я и се подписваш на дневника. Е, на теория...
Тази идея за изменение май беше временно явление.
Не виждам нормативно изискване за подписване на декларация, само в дневника.
Приходите - приходи от услуги.
Отчет за извършените продажби - трябва да вадите месечен отчет от КА като минимум. Можете да си правите и други отчети според нуждите.
Взаимоотношенията с инструкторите - трудови договори.
Каква е тази гифт-карта и как може да се обвърже със социален разход?
Иначе, най-изгодното ще намерите като изчислите общия разход за единица и какво ще получи работникът.
Под "постоянен характер" се разбира не сумата да е еднаква, а наличието да е постоянно и ежемесечно, независимо от сумата, да е регулирано във вътрешните правила или ТЗ.

Например с постоянен характер би бил ежемесечен бонус за оборот от продажбите, независимо, че някой месец може да е нула (ако сме в отпуск), и този бонус е вписан във ВПРЗ или ТД. С непостоянен характер са например коледните пари, пари за раждане на дете и други еднократни или случайни, награда от шефа и т.н.

В случая от "ДМС е различно всеки месец" разбирам, че е с постоянен характер?
ВСК не са ли отделни лица?
328 ал. 1 т. 10 или някоя от следващите не върши ли работа?
Интересен праг ще стане като въведем еврото - 51130 евро :)
Датата може да се отбележи на няколко места, въпросът е в доказването на началото на работа да е след часа на справката.
Горе пишете ДОД 10% 106,45, после пишете, че няма удръжки за данък? Не мога да разбера кое е вярното.
А на десния фиш не се виждат числата в дясно? Има ли удръжка за ДДФЛ?