ВСК не са ли отделни лица?
328 ал. 1 т. 10 или някоя от следващите не върши ли работа?
Интересен праг ще стане като въведем еврото - 51130 евро :)
Датата може да се отбележи на няколко места, въпросът е в доказването на началото на работа да е след часа на справката.
Горе пишете ДОД 10% 106,45, после пишете, че няма удръжки за данък? Не мога да разбера кое е вярното.
А на десния фиш не се виждат числата в дясно? Има ли удръжка за ДДФЛ?
Ами аз въобще не виждам да е удържан данък, та...
Според мен е ок - отива на разход, а за контрола и задбалансово, щом ви такава политиката.
Това за аванс и окончателна фактура си го помислих и аз, но в такъв случай крайната сума трябва да е нула, а не отрицателна. Също така, фактурата трябва да е с различен номер. "Защо така" трябва да се уточни с германците.
Ако нещо трябва да ви интересува от предходния работодател, то е само дали работникът не е изразходвал целия полагаем годишен отпуск там. За целта обикновено се иска служебна бележка от предходния работодател колко дни отпуск е ползвал вашият нов работник на старата работа. Заплатата му там не ви интересува за заплащането на отпуска при вас.
Според мен преди да отчетете приход би трябвало документално да се опитате да върнете парите - писма, уведомления, ако трябва и нотариална покана и т.н., понеже не знаете актуална банкова сметка. Така ще имате черно на бяло, че сте направили всичко възможно да се свържете с фирмата, защото не се знае дали някой ден няма да се сетят да си искат парите.
Знам, че училищата масово правят така, но според мен е неправилно. Правилното е ТД за заместване (чл. 68 ал. 1 т. 3) и евентуално по чл. 111, ако ви е втори договор, но бумащината е повече за ТРЗ-то. Принципно казват, че има ли работно време и работно място трябва договорът да е трудов.

Освен всичко, опитайте да сметнете разликата в заплащането на час. Мисля, че е значителна. Също евентуално губите диференцирано заплащане, със сигурност ДТВ за Коледа и 24 май, ваучери за храна, ако дават, пари за представително облекло...

Да беше за седмица-две ГД би бил ОК, но за цялата учебна година е твърде неизгодно за вас... и незаконно.
Наистина ли ще коригирате цяла година назад, и всяка година така?!?
Вярно, че така е правилно, ама...
Ако не ви трябва фактура на фирмата за да ползвате ДДС-то, може да мине и с проста КБ. Те са нужни само да се види цената на горивото. За осчетоводяването - вижда ми се добре - част (фактурата) за гориво, остатъка - за командировка.
И аз не мисля, че описаната ситуация е "дребна сделка". "Дребна сделка" според мен е да отидеш да си купиш билети за кино и т.п. Пък другото с разрешението на родител - примерно участие във филм, реклама и други инцидентни дейност.

Не мисля и че това с ГД между майката и аниматора е реалистично, че да го мислим като вариант.
Като цяло, не виждам вариант. Работата е първо за юрист, ако мине при него с "добро" - чак тогава за счетоводител.

ПП "Добро" - армейски жаргон за получено разрешение :)
По-важният въпрос е дали 14-годишен може да упражнява стопанска дейност.

ЗЛС чл. 4. Лицата от 14 години до навършване на 18-годишна възраст са непълнолетни.
Те извършват правни действия със съгласието на техните родители или попечители, но те могат сами да сключват обикновени дребни сделки за задоволяване на текущите им нужди и да разполагат с това, което са придобили със своя труд.
Е то по чл. 97а пак е регистрация по ЗДДС, но с условия :)
Хм. Често казано, не ми се вярва да има законов вариант... но пък и не съм запознат с материята. Не ми е известна и някаква "бяла" работа, която да не се облага. Да не говорим за отговорността, която един аниматор има към децата и дали едно 14-годишно дете може да отговаря за други деца.

Тази "свободна практика" е облечена в някаква юридическа обвивка, например самоосигуряващо се лице. Ако приемем, че "свободна практика" е равносилно на "свободна професия" според ЗДДФЛ:
ДР §1 т. 29. "Лица, упражняващи свободна професия" са: експерт-счетоводителите; консултантите; одиторите; адвокатите; нотариусите; частните съдебни изпълнители; съдебните заседатели; експертите към съда и прокуратурата; лицензираните оценители; представителите по индустриална собственост; медицинските специалисти; преводачите; архитектите; инженерите; техническите ръководители; дейците на културата, образованието, изкуството и науката; застрахователните агенти; други физически лица, за които са налице едновременно следните условия:
а) осъществяват за своя сметка професионална дейност;
б) не са регистрирани като еднолични търговци;
в) са самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

Свободни професии от сайта на НАП.

Добре е и работното време през този първи ден да е съобразено с часа на справката - да не го водите на работа от 9 до 17, а справката да е излязла в 11 часа.