Този ЕКОС в сила ли е в момента? Този, който намерих е издаден отдавна, по отменени закони и правилници от 1984 г.? Или съм видял някаква стара версия?
Не зная, но дори и да зная, че ЛТД= ООД (ама дали и ЕООД?) не съм длъжен да зная всички форми на дружества по целия свят и да знам как се превеждат :)
Това, което съм написал е на основата на НТК. Според мен попълването на четвъртата колона в дневника съответства на изискването на чл. 6 (2),

Чл. 1 (5) Всеки работодател трябва да води прономерован, прошнурован и заверен с неговия подпис и печат дневник за издадените от него трудови книжки съгласно приложение № 1.

Чл. 6 (2) При прекратяване на трудовото правоотношение работникът или служителят е длъжен да представи трудовата книжка на работодателя, който да отрази необходимите данни и да я върне незабавно срещу подпис на работника или служителя. Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника за издаване на трудови книжки по приложение № 1.

Приложение № 1 към ал. 5 на чл. 1 и ал. 2 на чл. 6
Дневник за издаване на трудови книжки

Иначе, за движението през годините съм ОК, че не трябва да се вписва. Само издаването и окончателното предаване при напускане.

Дневникът е за вписване на издадените книжки (чл. 1 ал. 5), а подписът в последната графа - при напускане и окончателно предаване на ТК на работника (чл. 6 ал. 2). Тези две алинеи са основанието за наличие и попълване на дневника... макар че за "Датата на предаване на трудовата книжка от работодателя на работника или служителя се отбелязва в дневника..." не е предвидена графа.
Обратната разписка, стига да е ясно какво се изпраща и кой получава (именно съответното лице), заменя подписа в документа.

Обърнете внимание, че подпис на работника в този дневник се иска само при напускане и връщането на ТК на работника, а не при издаване на книжката и връчването й.
Според мен "ги направихме" се отнася за документациятя :)
Ясно е, че работодателят ще издаде заповедта и т.н., СТМ могат да му дадат образец, подскажат и кажат кое-как. И без друго са една почти паразитна структура за повечето предприятия и фирми, нека свършат нещо...
Да се вмъкна тихичко - разплатили ли сте всичко, което дължите?
Не знам отговора, но може би англичаните трябва да кажат какво искат?
И как ще си кореспондират балансовите със задбалансовите?
Срок от един ден = утре, срок от два дни = вдругисен и т.н. :)
Като как си го ползвате вие? "Вие" кои сте?
Все пак, и много теоретично, служебният аванс не се ли дава за някакво плащане по сделка в обозримо близко време? Щото от три години няма дейност, а давате служебен аванс - някак не звучи... красиво :)
Аз съм си направил сметката, че нямам бизнес нюх и затова съм наемен работник :)
А дали 200-те лева ще излязат от левия джоб на собственика или от десния все тая - парите са все негови.
Пожелавам след 20-30-40 години, когато дойде време, да не съжаляваш защо не си "хвърлил тези пари през прозореца". Щото доста "бизнесмени" от зората на демокрацията вече се чудят що не могат да се пенсионират, па дори и с една минимална пенсийка. Но както е модерно да се казва - всеки сам си преценя, а аз само си мърморя :)
Сигурно теоретично трябва, ама пито-платено :) Трудно ми е да си представя някой да се върне да ми каже, че и да ми върне пари, които да му внеса в НАП-а :) В края на краищата има данъчни декларации.
Има известно значение, поне за втория възложител, понеже ако е един и същи с първия ще знае за дохода по първия ГД и трябва да реагира за общата сума. Ако вторият възложител е различен той ще има информация, евентуално, от това, какво е декларирал изпълнителя, но ще начислява осигуровки само за неговото си плащане (ако трябва да начислява).
Е, осигуряването е върху получен доход, до някаква горна граница. Работите, получавате -> осигурявате се. Независимо на колко места.
От друга страна ако разход (в полза на собственика) от 100-200 лв е непосилен или твърде голям спрямо приходите, то трябва да се преосмисли смисъла от съществуването на фирмата :) Все се чудя на идеята да се прави фирма с два лева капитал и после постоянно да се захранва с външни пари.
Уф, да, горе дето съм писал "Но и да пуснете..." - разбира се само след ДС.