Според мен, човек хванал се с търговия - тярбва да си познава нормативните актове. За това се наема упрвател на обект. Счетоводителя си отразява приходите по касовия апарат.
Ако работи с химикали и няма предпазно облекло, пак ли ние сме му виновни?
А какъв тип договор е сключен между счетоводителя и търговеца, няма как да знаем и там може да е вменена подобна консултантска услуга или задължение.
Иначе не е задължително да има касова книга, но трябва да си събират дневните и други отчети.
Напълно съгласен.
След като има подадено и прието предизвестие, в него е упомената датата на прекратяване на договора - на 13.03.2022 работникът вече е безработен. Болничният не премества датата на прекратяване след края му, просто като го подавате в НОИ ще отбележите последния работен ден.
Заповедта за прекратяване може да я пуснете по всяко време между подаването на предизвестието и последния работен ден, в същия период може и да се даде на работника (може би извън дните на болничен).
НОИ, все още, упорито си търсят подписите и печатите в трудовите книжки, така че направете малък разход за печат, за да са наред документите на работниците ви. Може би в бъдеще печатът ще бъде отменен, но засега...
Подобен казус ми е далечен и просто хвърлям случайни мисли, но "Художници оставят картини за продажба" ми звучи като вие да сте просто посредници между художниците и клентите, за което посредничество получаване възнаграждение. Ако е така не ми се струва редно да завеждате картините балансово, защото не ги купувате и не стават ваша собственост. Бих помислил за временно завеждане по 9110 или 9120, докато са при вас, и за целите на контрола. Паричния поток през някоя разчетна сметка, а разликата между полученото от купувача и предаденото на художника - приходи от услуги.

Има и още нещо - ако отчитате цялата стойност на картината (а не само възнаграждението за посредничеството) като услуга ще трябва да плащате данък по ЗКПО върху цялата сума, а не само върху възнагражвението, което е реалния приход за вас. Издавате ли касови бележки от КА за продажбите? Интересно е и ако клиентът поиска фактура какво става - вие продавате нещо, което не притежавате?

Това за граждансите договори също ми звучи малко объркващо - при нормален договор между вас и художника вие сте тези, които извършване услугата по ГД (посредничеството) и трябва да получавате възнаграждение, а не художниците. Пък и през §02-02 - не художниците ви правят услуга, която да плащате като възнаграждение, обратното е. А осигуровки?

Тези художници не са ли някакви СОЛ или свободни професии, които си плащат данъци и осигуровки?

Защо се водите по салдата в НАП, а не си гледате оборотната ведомост? Данните в НАП може да се различават от вашите по много причини. Ако при преглед на осчетоводяванията не намерите грешки при вас, не бих правил нищо.
Бях чул по тв, че това с облагането щяло да засегне само издателите на ваучерите, пък и не мога да си представя какво ще стане - нали досега ваучерите бяха своеобразна форма на пари, какво ще се облага?!?
Все пак - какво ви даряват - някакви 400 хил. на хартия или реален ремонт? Тези 400 хил. може да се били прогнозна максимална стойност, а реалната да е 268 хил. Реално сте получили услуга за 268 хил. Разликата до 400 хил. не сте я получили.
В днешния ДВ има ЗИДЗКПО:
§ 2. През 2022 г. ваучерите за храна по чл. 209, ал. 1 могат да се предоставят на всяко наето лице и в следващ месец от 2022 г., като не се облагат с данък върху разходите, когато общият размер на предоставените ваучери за храна през съответния месец е до законово установения необлагаем размер за всеки от месеците, за които се отнасят предоставените ваучери, за всяко наето лице.
Изпращането по мейл (поне ако не е някой частен мейл-сървър, който може да се манипулира от изпращача) е доста сигурен начин за документиране на предаването на файла.
Вероятно програмата взема предвид и кога са изплатени доходите - този за 12.2020, платен през 01.2021 и другият за 11.2021, платен през 12.2021. Ако са платени така - така е - гледа кога са получени доходите реално.

Може да се базирате на това, въпреки, че е малко дискусионно, понеже се говори именно за "сходния характер":
(5) Условията, при които се зачита сходният характер на работата, длъжността или професията по ал. 4, се определят с колективен трудов договор на браншово равнище или с вътрешните правила за работната заплата в предприятието.

Но не съм чувал някой да се възпротивявал работодателят да плаща повече на работника :)
Вярно че така пише в наредбата.
Което не ме отказва да се чудя на логиката... ама то това да е само из цялото законодателство... :)
Ммм... ако това "ОМЗ" е "общо заболяване и майчинство" - какво общо има с професионалния стаж? Според мен никакво. Не виждам защо професионалният опит ще зависи от вида на осигуряването.

Офф: за професионален опит даже трябва да се приема и опита в любителски занимания. Аз, например, нищо че теоретично съм счетоводител, имам опит, придобит от любителството в една специфична област, много по-голям от опита на колегите ми, които това им е професията :) Просто работя на място, където мога да упражнявам любителските ми занимания, които са по-дългогодишни от професионалните ми :)
Аз бих го зачел - все пак е казано трудов стаж и професионален опит. Стига да има някакви документи, доказващи това... но не знам какви :)
Обърнете внимание на ТРЗ-то във фирмата, стават грешки.
Изплатени от работодателя натрупани отпуски, които работника не може да ползва.
Това написаното, което сте направили, е нарушение на КТ.
Какъв процент за допълнително трудово възнаграждение се начислява на медицинска сестра , работеща при личен лекар. За тях важи ли колективния договор на браншово равнище, според, който  е 1 % или 0,6 % съгл. КТ?
Не знам дали при лекарите/сестрите има някаква специфика, но обикновено КТД важи там, където (във фирмата или организацията) има синдикално звено. Тази медицинска сестра член ли е на някой синдикат?
Ако от първия ден някои си пусне какъвто и да е отпуск то трудовият договор не би могъл да влезе в действие (работникът не е постъпил на работа), съответно няма работник, съответно няма как де се ползва отпуск :)
Дел е изтрит грешно пуснат коментар :)
По телевизията "отговорни фактори" казаха, че януарските можело да се дадат заедно с февруарските, примерно, но това е ЕЖК. Ще чакаме да излезе бюджета, там (или в друг закон) може да е споменато нещо. Или в някое указание на НАП или МФ.

И само да вметна, че когато става въпрос за ваучери думата "изплатени" не звучи добре, звучи като заплата, каквито ваучерите не са :)