Остава да разузнаем дали "медицинската застраховка", за която пита питащата е равносилна на "застраховка "Живот" :)
Съвсем теоретично, понеже не знам дали някой орган го следи това, такива бонуси трябва да са споменати във вътрешните правила за работната заплата :)
Ако бонусът го начислите и отчетете към ноемврийската заплата може да го платите заедно с нея - през декември. Може и на два пъти през декември - авансово и окончателно.

Е що да няма право, щом е на ТД?!?
Тези 60 лв откъде идват?

Културните потребности - екскурзии, тъържества... ако не броим театъра и операта :)
И самото физическо лице три години не е усетило, че нищо не му е вземано и си е разполагало с пълната сума на РЗ ?
Резонен въпрос! Стават грешки, ама с банки и мобилни човек трябва да е нащрек.
Не знам дали е актуално, но е насочващо - източник:

Цитат
Поради обстоятелството, че специалният закон ЗУЕС регламентира избор на управител на етажната собственост, за целите на данъчното облаганеуправителите на етажна собственост се третират като лица, упражняващи трудова дейност на изборни длъжности.

И друг източник.
Все пак, само по броя пратки не трябва да се търси търговска дейност. Ако заминавам в чужбина и разпродавам покъщината си не мисля, че е търговска дейност, макар че може да има 20-30 продажби за кратко време на различни дреболии и едротии. Друг е въпросът дали питащият може да покаже документи за какво е продал.
Толкова ли са различни 10 и 11 мес.?
С уговорката, че не ми е трябвало и не съм чел подробно, бих начислил БрРЗ за 10 мес.
Ако приемем, че основанието възниква през мес. 11, предхождащия месец е 10... според мен. Тоест, БрРЗ за мес. 10. Но нека по-знаещите кажат :)
Чл. 228. (1) Брутното трудово възнаграждение за определяне на обезщетенията по този раздел е полученото от работника или служителя брутно трудово възнаграждение за месеца, предхождащ месеца, в който е възникнало основанието за съответното обезщетение, или последното получено от работника или служителя месечно брутно трудово възнаграждение, доколкото друго не е предвидено.

Дори и да няма отработен цял месец все пак сигурно има "стандартна" месечна брутна заплата (както ако би работил целия месец).
...на работниците не се плаща реалната сума по ведомост, а повече  - не е ли по - добре да се подаде ГДД по чл. 50, вместо декларация към работодателя...
Не мога да кажа нищо за данъчните облекчения, но това - цитираното - да не би в главата ви да се върти идеята работниците да пишат в ГДД реално получените пари - официалните и другите под масата?
Да си зададете отново въпроса... разбираемо.
Вие сте счетоводителя ли (щом питате в счетоводен форум)? Защо не се обърнете към юрист, негова работа е да даде правен съвет?
Как е записано, кой е член на УС - физическото лице в качеството му на ФЛ (Иван Иванов, в случая по съвместителство и кмет на Иваново), или кметът на Иваново (в момента Иван Иванов)? Тоест, трябва ли задължително точи член на УС да е кмет и трябва ли да е кмет точно на Иваново?
И все пак - това не е ли юридически въпрос?
Пряк наследник (по ЗН) е едно, а кой има право на обезщетението (по КСО) е друго. В случая, според написаното в КСО, това са различни категории лица и братът не е сред възможните получатели. Може да се пробва, но ...
Добър въпрос  :hmmm:
Собственикът не издава нито фактура,нито стокова разписка,нито има фискален бон.
Отива в Спиди и изпраща стоката от името на фирмата и съответно получава банков превод от Спиди.
В такъв случай каква е разликата ако се обадя на шефа по телефона или му пратя симпатична картичка с молба да ми продаде нещото и да ми го прати по Спиди?
И все пак тази уебстраница има ли качествата на електронен магазин?
Как се познава, че е продадено през интернет?
Според мен това си е просто рекламна страница.