Единственото, което се сещам е работодателят да сключи едно ДС с работника за договорен отпуск през 2021 г. - 23 дни. Иначе, неофициално може тези ползвани в повече дни да ги "прехвърлите" за 2022 г., на четири очи между двамата :)
От тук:

3. Време, което се включва в осигурителния стаж, необходим за придобиване право на парично обезщетение.
...
- времето на платен и неплатен отпуск за отглеждане на дете; времето на платените и неплатените отпуски за временна неработоспособност, за бременност и раждане и при осиновяване на дете до 5-годишна възраст;
- времето на неплатен отпуск до 30 работни дни през една календарна година (за 2020 г. – до 60 работни дни, за 2021 г. – до 90 работни дни);

JIvanova, не им се връзвай на НОИ, пусни човека в неплатен със стаж и коригирай Д1. Не се сещам за причини за прекъсване на осигуряването.
Това фактура от кочан ли е?
Понеже няма какво много да направите, на мястото на липсващия оригинал си сложете една паметка с обяснение, да не се чудите след време защо я няма.
Такова нещо "неплатен отпуск за временна неработоспособност" май няма. Има или неплатен отпуск или временна неработоспособност. Значи е бил в неплатен отпуск. Тази година неплатеният със стаж май беше 60 дни? Проверете.

И да - за времето на неплатен отпуск със стаж се полага платен отпуск, колкото и да е нелогично.
Тъй де, ама викам да няма нещо нова, та попитах :)
Няма BG на фирмата-получател (вашата) във фактурите, издадени от Метро?
ОК. Как е?
Ще отговоря на последното - длъжността се определя с ТД или ДС. Няма как човек днес да си тръгне от работа с една длъжност, утре да дайде с друга просто ей така. Дали е възможно подрисване на ДС по време на отпуск... в други случаи може би може, все пак работникът е правоспособен да подписва и по време на оптуск, но не знам дали няма някакви специфики при майчинството.
Днес срокът от един ден е утре. Срокът от два дни е вдругиден и т.н.
Даже не е задължително фирма да има сметка. Не съм чувал за публикуване в сайт, освен, може би, ако е някаква специфична дейност и да има специфични изисквания.
Няма причина да не можете, стига да изпълнявате условията за тези дейности.
ДУ са по ЗЗД, ОК, само че се облагат като ТД по реда на данъчния и осигуритлните закони. Гражданските договори са подобни - пак са по ЗЗД, но също се облагат с данъци и осигуровки, подобно на ТД.

За законите може да говорите с вашия народен представител, да внесе нужните законови поправки :)
Договорът ще си е в сила и не знам защо си мислите, че няма да е в сила. Няма да се постъпи на работа, а това е нещо различно
ОК, в сила ще е, все пак е подписан документ, но от това подписване не следва абсолютно нищо (освен подаване на Ув62), докато работникът не постъпи на работа. Това никой не може да го накара, няма санкция, даже не е нужно подписания ТД да се прекратява писмено, ако не постъпи в уговорения срок. Мисля, че на питащата е станало ясно какво съм написал :)
Как ще ги ограничат ли - ами, например, като напишат, че трябва да си работил Х месеца при последния работодател преди да имаш право на обезщетение. Или пък да направят изпитването по чл. 70, което се ползва най-често, минимум Y месеца. Просто примери, сигурно могат да измислят много варианти, не е да не сме го виждали (декларации, уведомления, СУПТО...).
15 от 20-те дни са пропорционалните точно до края на септември. Нищо от останалите 5 няма да изгори, понеже те, образно казано, са за останалите три месеца, които няма да отработите. Но да, ако бяхте ползали всичките 20 щяхте да сте на аванта :)

Ако в новата фирма почнете от 1 октомври, онези 5 дни ще ви се полагат там. Ако бяхте ползвали 20 дни в старата фирма, в новата нямаше да ви се полагат никакви (това го вмъквам за бъдещи случаи и въпроси). :)

Офтопик: Имам усещането, че заради тия врътки с кратките назначавания заради борсата в недалечно време ще има някаква промяна в нормативната база, за да се ограничат. Така покрай сухото ще изгори и мокрото... което не е ОК за реалните случаи.
...След това, ако започна нова работа, тези останали 5 дни от тази година бих ли могла да ползвам при новия работодател?
Цитат на: mgb
тъй като за 9-те месеца съм си ползвала полагаемият отпуск.
Имайте предвид, че "нормалният" отпуск от 20 дни е за цялата година. Ако при стария работодател сте използвали целия отпуск (20 дни), то при новия нямате право на друг, въпреки, че ще имате отработени месеци и при него. Това не се отнася за случаите, при които при новия работодател са договорени повече от 20 дни отпуск. Тогава може и да имате право на някакви дни, зависи от сметките.

Ако напишете колко ви е бил отпускът при стария работодател и колко сте ползвали до напускането, и датата на напускане, може да се сметне точно.
Договор може да подпишете, но няма да е в сила, докато не започнете реално работа. Ден-два-три между двата болнични едва ли ще удовлетворят новия работодател, който, предполагам, търси хора да работят, а не да са в болнични.
За какво ви е тази официалност?!? Искате да натриете носа на туроператора за грубото държание, но може да се вкарате в излишен филм. Бих върнал парите по банка и бих си пазил платежното.