Как ще ги ограничат ли - ами, например, като напишат, че трябва да си работил Х месеца при последния работодател преди да имаш право на обезщетение. Или пък да направят изпитването по чл. 70, което се ползва най-често, минимум Y месеца. Просто примери, сигурно могат да измислят много варианти, не е да не сме го виждали (декларации, уведомления, СУПТО...).
15 от 20-те дни са пропорционалните точно до края на септември. Нищо от останалите 5 няма да изгори, понеже те, образно казано, са за останалите три месеца, които няма да отработите. Но да, ако бяхте ползали всичките 20 щяхте да сте на аванта :)

Ако в новата фирма почнете от 1 октомври, онези 5 дни ще ви се полагат там. Ако бяхте ползвали 20 дни в старата фирма, в новата нямаше да ви се полагат никакви (това го вмъквам за бъдещи случаи и въпроси). :)

Офтопик: Имам усещането, че заради тия врътки с кратките назначавания заради борсата в недалечно време ще има някаква промяна в нормативната база, за да се ограничат. Така покрай сухото ще изгори и мокрото... което не е ОК за реалните случаи.
...След това, ако започна нова работа, тези останали 5 дни от тази година бих ли могла да ползвам при новия работодател?
Цитат на: mgb
тъй като за 9-те месеца съм си ползвала полагаемият отпуск.
Имайте предвид, че "нормалният" отпуск от 20 дни е за цялата година. Ако при стария работодател сте използвали целия отпуск (20 дни), то при новия нямате право на друг, въпреки, че ще имате отработени месеци и при него. Това не се отнася за случаите, при които при новия работодател са договорени повече от 20 дни отпуск. Тогава може и да имате право на някакви дни, зависи от сметките.

Ако напишете колко ви е бил отпускът при стария работодател и колко сте ползвали до напускането, и датата на напускане, може да се сметне точно.
Договор може да подпишете, но няма да е в сила, докато не започнете реално работа. Ден-два-три между двата болнични едва ли ще удовлетворят новия работодател, който, предполагам, търси хора да работят, а не да са в болнични.
За какво ви е тази официалност?!? Искате да натриете носа на туроператора за грубото държание, но може да се вкарате в излишен филм. Бих върнал парите по банка и бих си пазил платежното.
Ами.... като за начало може да му се обадите или да му пишете, че е станала грешка и да го помолите спокойно да върне парите. Ако не стане може да му напишете по-официално писмо с намеци за адвокати и т.н. Все пак, сумата е получена от него неправомерно, още повече, че ще му е известно, че е така.
Е няма да плащат всеки месец, нали ще я закрият след това?!? Най-много 50-тина лева да излезе масрафът?!? И за едни 50 лв всички тия въртележки?!?

Ако парите се прехвърлят от РС на съпруга в евентуалната сметка на фирмата не възниква ли заем, съответно нужда от плащане на лихва и т.н.?

Off: Мерси от такива клиенти, дето после с месеци ще ги чакам да ми платят... :(
Неактивна сметка - имате предвид закрита ли? При опит за превод по закрита сметка парите се връщат на този, който ги превежда.
Като пишете на НОИ може да им пратите вашето копие на заявлението или мейла, с който сте ги уведомили за грешката и за новата сметка.
Размерът на платеният годишен отпуск се определя в ТД или КТД. В определени в КТ случаи отпускът може да е повече от 20 дни или да се полага допълнителен отпуск. Няма пречки с ДС да се договори по-голям размер на годишния отпуск.
Вариант е да се ползва отпуск по устна уговорка (просто да не ходят на работа), но това крие някои рискове. Например, докато теоретично си на работа, а реално почиваш - падаш в МОЛ-а и чупиш ръка в "работно време" - ето ти трудова злополука.
Искайте си или авансова фактура или поне окончателната фактура да е с цялата стойност.
Проформата е с документалната стойност на салфетка, на която е написана някаква сума :) Иначе казано, проформата е вид оферта с друго наименование.
Инвентаризацията е един от вариантите.
Въпросът е малко юридическо, но като се придобива имот, като във вашия случай, имотът не ставаше ли собственост и на двамата съпрузи?
Тоест, купили сте стока без фактура, после сте я продали?
Щом е без фактура - "намирате" я "случайно", отчитате си приход, заприходявате я и после я продавате :)
Или я продавате без фактура и КБ.
bigdarkman,
И понеже задаваш въпроса на 01.09, а назначаването може да е станало през август, то и аз "само да подхвърля", че като приключиш м. август се подават Д 1 и Д 6.
Мммм... ако трябва да подава Д1/Д6 за август, а питането за Ув62 е през септември - има проблем :)
По гражданския договор няма работно време и работно място, затова трябва да съобразите дали изпълнението на дадената работа е подходяща за ГД... освен че човек да работи 8+8 часа на ден е робска експлоатация. Но ако по основния договор е в отпуск, примерно, на допълнителен ТД може да е на 8 часа, без да буди подозрение.
В повечето случаи гледат да има подписи и печати при приключването, но е възможно някой да се хване и за неправилно издадена ТК. Поне има ли номер и дата на издаване?

Това, че аптеката не функционира не означава непременно, че фирмата е закрита. Голяма е вероятността фирмата, ако не действаща, да е спряла дейност и документите и печата просто да са в шефа. Опитайте се да го потърсите.