Само да вметна по отношение на втората фирма - НАП сравняват подадените Ув62 с подадените Д1 и засичат, ако има Ув62 а няма Д1 за даден месец. Теоретично и практически започването на работа по уведомен ТД може да е договорено за след дни или месеци от подписването му, НАП обаче пращат писма за актове и трябва да се обяснявате "що така". В този ред на мисли, по-добре е договор да се сключи и уведоми не много преди започването на работа.
Направете протоколи, установяващи трудовите нарушения, свидетелски показания и т.н. документация. После отправяте писмо (получено лично срещу подпис, с обратна разписка или друг доказуем метод) за писмени обяснения от лицето, чакате да изтече срокът за даването им.
А ако човекът се е разболял?
Не, ваучерите не са част от възнаграждението - ако биха били част от възнаграждението трябва да са облагаеми. Те са социален разход.

Ако ги давате така, че да са необлагаеми - до 80 лв/човек, на всички наети по равно, независимо от отработено време, отпуски, болнични и т.н. "трудови параметри" може да не ги смесвате със заплатите, понеже нямат връзка с данъчното и осигурително облагане. Аз правя така - давам ги по отделен протокол с подписи.

Но ако давате над 80 лв/човек или на различни стойности според някакви критерии и т.н. - тогава вече де появява данък и осигуровки - няма как за избегнете ТРЗ-програмата.
НОИ, освен в редки и нестандартни случаи, вече не се интересува от УП-та за годините след 2000, особено ако няма някакви особености в осигуряването. Ползват данните от Д1.

Защо ви е да разбивате заплати, клас, отпуск и т.н.?!? Никой не се интересува от такава разбивка, може само да напишете забележка, че сумите включват това и това.

Влезте в НАП и вижте какво сте подавали с Д1, трябва да съвпада с евентуалното УП.
Аз пак нещо не разбрах - купили сте части (дъно, харддиск, памет и т.н.), от които можете да сглобите 25 компютърни конфигурации? Или имате закупени 25 готови компютърни конфигурации?
Логично е да поискате уведомлението от НОИ преди да пристъпите освобождаването - нали трябва да сте сигурни, че човекът е пенсионер, преди да почнете процедурата по този член.
Бланката - свободен текст.
Също така за продажбите онлайн май трябваше някаква регистрация на онлайн-магазина в НАП.
Ааа, "Ч"-то било "чуждестранно"...
Някои въвеждат девятки, но е трябвало да впишете и ЕГН-то, така е непълна, все едно фактура на фирма без БУЛСТАТ.
Ако клиентът не иска да си дава ЕГН-то - няма фактура, така казва законът.
Трябва да помислите дали работата, която ще върши човекът е подходяща за ГД. Така като чета - по-скоро не - има работно време, сигурно ще има и работно място и т.н.?
Още ми е сравнително рано... ама не много, но си мисля (без да съм търсили и чел подробности), че държавното осигуряване е по-сигурно от частното. Може да греша, но ми се струва, че при евентуален генерален проблем (инфлация и т.п.) под натиска на обществото държавата все ще намери някакви начини за действие и компенсация, докато частните може да кажат "пАри нема", нищо че имало натрупване във фондовете. Не говоря за 20 лева повече или по-малко при едните или другите.
Наистина, начислените ДОО и тн са върху цялата сума, но не знаем дали не е сумарно за текущия месец и за предишните. Едва ли има програма да изчислява ДОО на суми над МаксОД?!?
На първо четене ми изглежда да е сумата от първите три реда, ако приемем, че доплащанията за мес. 1 - 4 ще бъдат отнесени в съответните месеци. Но най-добре е да приложите съвета на Делфинчето.
Това е писмо от община към нейните училища. Нормативът трябва да е наредбата. Макар и малко обтикаемо написана, все пак процентите се отнасят за "възнаграждението". От друга страна базата е "годишния размер на средствата за работни заплати" и ако приемем, че в нея (базата) не се включват осигуровките значи става въпрос само за възнаграждението. Ако пък приемем, че в СРЗ се включват и осигуровките тогава базата ще е по-голяма, резултатът ще е по-голям, но ще е ДТВ+осигуровки. Което е все едно по отношение на номиналния размер на ДТВ-то.
Диференцирано заплащане
От днес за днес ми се вижда много бързо, за да стане :)
Съвсем-съвсем теоретично срочният договор за 1 ден лесно може да прерасне в безсрочен, така че всички необходими реквизити не са излишни. Освен това отпуските и предизвестията и т.н. са задължителни елементи и няма какво да му мислите дали е адекватно или не.

За неработния ден и извънредния труд - мисля че в случая не би трябвало да е извънреден труд - нали има договори за работа през определени дни от месеца.
Също така това "изведнъж решаваме да го продаваме" как се разбира документално? Може пък да да сте го решили преди това и да сте си доставили "стока" вместо "ДМА" :)