За изплатени суми на физически лица, извън трудови правоотношение - би трябвало да е ал. 1
От коя година подаваме справка по чл. 73 от ЗДДФЛ?
Отписано е по давност 5 годишно вземане т. е. в ГДД като намаление - формира данъчна загуба.
Питам отново, някой ако е имал следния случай:
Предприятие без дейност, има подадена Г-3 за 2020 г. През 2021 г. също е без дейност, но се наложи да подам ГДД по чл.92 заради отписване на вземания/задължения. Сега ще трябва ли да подавам Г2 или нищо не подавам в Търговски регистър?
Закупен лек автомобил от юридическо лице ще се отдава под наем на физическо лице. Ако в договора за наем е заложено, че поддръжката е за сметка на наемодателя ще има ли право на данъчен кредит по тези фактури наемодателя за поддръжката на автомобила?
Повдигам темата отново. Ще трябва ли да подава Г2?
Предприятие без дейност, има подадена Г-3 за 2020 г. През 2021 г. също е без дейност, но се наложи да подам ГДД по чл.92 заради отписване на вземания/задължения. Сега ще трябва ли да подавам Г2 или нищо не подавам в Търговски регистър?
Тази година ще публикуваме отчета за 2021 г без такса, нали?
Мисля, че към момента няма промяна, но все пак да питам. Лице, което в момента получава обезщетение за безработица от Бюрото по труда му предстои да сключи граждански договор с възнаграждение след приспадане на НПР под 710 лв /МРЗ/. Съгл. чл. 4 ал. 3 т. 5 от КСО тези лица не подлежат на задължително осигуряване. Удържа им се само данък и би следвало да продължат да си вземат обезщетението от борсата. Нали така?
Имаме сключен срочен трудов договор по чл. 68 ал. 1 т. 1. Работникът продължава да работи вече шести ден след края на срока. Съгл. чл. 69 би следвало договорът да се трансформира в безсрочен. Трябва ли да се подава някакво уведомление до НАП?
Фирмата ни посредничи с Грабо, за да продава своите услуги. Тъй като отчитаме приход, когато клиента дойде при нас /маркираме му касова бележка/ към края на годината остават ваучери, които не са ползвани, а най-вероятно няма и да бъдат изобщо. Какво става с получената сума от посредника?
Опитвам се да подам Д1 и Д6 - дава ми грешка "Грешка във формата на подписаните данни". Актуализирах си ТРЗ програмата, но пак дава грешка. Има ли някой друг проблем?
Как да направя корекция на Д55? Корекцията ще е след срока за подаване - да напиша писмо със свободен текст до НАП за грешката с молба за служебна корекция на задължението за първо тримесечие - по реда на чл. 103 и 106 от ДОПК?
Да, поправих осчетоводяването, но се оказва, че дивидентът изплатен през м. декември 2021 г. е неправомерно изплатен, подала съм Д55 и е внесен дължимият данък до 31.01.2022 г. Въпросът е, че с/ка 122 Неразпред. печалба от минали години става с обратно салдо - Дебитно.
След мое грешно осчетоводяване съм подала на управителя грешна, по-висока сума за възможен дивидент за разпределяне през 2021 г./на база печалбата до 2020 г. вкл./ Подадени Д55 за всички тримесечия, удържан и внесен данък. Сега, този "авансов" дивидент следва ли да го посоча в Д92 като "скрито разпределение"? Как би следвало да процедирам? През 2021 г. фирмата излиза отново на печалба, по-голяма от грешно разпределената сума.
Подадох Д1 - коригираща с верните данни, Д6 - коригираща със новите числа за ВСИЧКИ назначени. Успешно приети.
С декларираните данни за период 12/2021 и код за вид плащане 5 е намалено/коригирано задължението в данъчно-осигурителната сметка, декларирано с предходно подадени декларации обр.6

Благодаря за съветите!
Новите осигурителни вноски на лицето са ДОО - 91,01; ДЗПО - 22,75; НЗОК 45,76 лв