Здравейте, как определяте във ВПРЗ  условията за зачитане на сходен професионален опит, придобит в друго предприятие? 
Благодаря, но не се представи такова решение, а само протокол от споразумение в съда.
Здравейте, искам да попитам, когато работник на трудов договор влезе в затвора за изпълнение на присъда, за освобождаването му по чл.330 ал.1 от КТ какъв документ трябва да има за работодателя,за да се потвърди официално,че лицето е в затвора?
мислех си го и аз ама дали ще мине
Здравейте, не е  подаден  ЕКАТТЕ на един служител в срок до 31.10.2017г., сега мога ли да го пусна с дата април 2017г.,има ли някаква процедура след изпуснатия срок
Имам следният въпрос: Лице, което е работило повече от 10 години в една фирма, но напуска и започва работа в друга фирма за няколко месеца, след което отново е назначен в старата фирма/където е работил повече от 10 години/ и навършва възраст и стаж за пенсия, та след като има прекъсване през последната година, колко заплати му се дължат като обезщетение?
Здравейте, задавам сигурно банален въпрос, но имаме спорове с колеги. При напускане на служител, който е назначен на два часа и е работил само месец, полага ли му се обезщетение за неползван платен отпуск?
Здравейте, искам да попитам на работници в Земеделски производител, с дейност -отглеждане на плодове, трябва ли работниците да имат здравни книжки?
Здравейте, искам да попитам - работник, който е на срочен трудов договор за 1 месец и е на 2 часа, след като се прекрати ТД, има ли обезщетение за не ползван платен отпуск, както и самото разпределение на работното време от 8 ч. до 10ч., със заповед или допълнително споразумение трябва да се уточнят, след като не е написано в трудовия договор?
Здравейте, някой може ли да каже дали програмата на нои за изчисляване на пенсията е добра, защото при вкарване на данните в нея ми показва най добри три години, различни от тези, посочени от лице, наето да определи трите години преди 1997? Незнам на кого да вярвам- на програмата или на лицето, което се занимава с това...
Промяната се налага, поради увеличения трафик и необходимостта от повече ресурси за поддръжката, развитието и актуализацията на сайта.

desita,

След като все пак намерихте темата, в която се пише за нововъведенията в сайта, направихте ли си изобщо труда да прочетете поне първия коментар? Не стана ли ясно кое налага платения абонамент на част от калкулаторите, та се налага специално индивидуално разяснение?

Темата, която бяхте създала в секция ТРЗ във връзка с въпрос по абонамент в сайта смятам сте наясно, че е неадекватно ситуирана.

Поздрави.


Вече се извиних! :good:
До Katya - Моля за извинение, че не съм видяла темата и зададох въпроса си /за платените услуги/ в друга тема, но много трудно се ориентирам в новия облик на сайта и малко грубо ме отхвърлихте. Нямам против сайта да е платен, но малко ме разочарова това все пак. Всеки сам избира дали да го ползва или не. Дано този път да съм улучила темата.
Благодаря Таня - лс :good:
Здравейте, искам да попитам когато един ден неплатен отпуск, незачетен за трудов стаж е петък, то следващите дни събота и неделя като дни без стаж ли се смятат при оформянето на трудовия стаж?
Ако сега не го прекратя, трябва да му се връчи ново предизвестие след изтичане на болничния,така го разбирам, защото няма как да му връщам предизвестието назад с нова дата, защото той излиза в непрекъснат болничен и тогава има закрила за връчване на предизвестие
Здравейте, има следния случай- пуснато предизвестие в началото на декември по чл.328 ал.1 т.3 - 30 дни, след два дни от връчване на предизвестието лицето излиза в болничен, който е до средата на януари, а предизвестието изтича на 04.01.15, знам, че трудовия му договор може да се прекрати, въпреки, че е в болничен, поради изтичане срока на предизвестие, но въпросът ми е как да му връча заповедта, за да се регистрира в БТ, като е в болничен?
Моля ако някой е наясно да подскаже как се процедира,спешно ми е..