Нещо се заблудих, обърках със справка по чл.73, където се декларира в годината на начисляване. Благодаря!
Здравейте! Физическо лице, което е дало финансов заем на юридическо лице, трябва ли да декларира доход от лихви с декларация по чл.50, ако няма плащане? Юридическото лице е начислило лихвите, но не ги е платило през 2016г.
Никой ли няма финансиране за ДА? Дали мога да сложа по-голям процент амортизация?
Здравейте! Имам финансиране от Дф "Земеделие" за ДА -сгради. Начислила съм амортизации 4%  и признавам приход от финансирания пропорционално на амортизациите. Мога ли да начисля по- висок процент амортизации? Ако е 4%, ще трябва да се признава приход от финансиране в следващите 25г., което е доста дълъг период.
Здравейте! С каква контировка трябва да отпиша неползваните отпуски от с-ка 423, които са с изтекла давност?
Благодаря! А тя ще си получи ли обезщетението от 24.01 или от датата на подаване на заявлението?
Обадихме и се, днес ще дойде да си пусне молбата. Ако решат да наложат някаква санкция, трябва да доказваме с дата на молбата, кога е подадена при нас. Но не съм сигурна дали ще се размине така.
Здравейте! В една от фирмите, която спря дейност от 01.01.2016г. имаме само една майка, на която 410 дни са изтекли на 23.01.2017г. Тя не е донесла молба за ползване на отпуск за отглеждане на дете до 2г. и  ние видяхме този пропуск едва сега. Тъй като срока за подаване пред НОИ от наша страна като работодатели 10.02.2017 е минал, какво можем да направим за да няма санкция?
Благодаря! Притеснявах се да не съм пропуснала нещо и да откажат възстановяване.
Здравейте! Фирмата се регистрира по ЗДДС м.11.2016. Три дни след датата на регистрация съм подала опис на наличните активи. В първия период м.11,2016 съм включила всички фактури от описа в дневника за покупки отделно, а не с един протокол. 11,12,01 - и трите месеца резултата е ДДС за възстановяване. Сега подавам СД с попълнена клетка 80 и справка за извършеното приспадане. Пропускам ли нещо и правилно ли е направено всичко  за възстановяване на ДДС?
И аз по принцип така осчетоводявам, но ако е в 401 ще влезе в дневника. Такъв е програмния продукт. Затова мисля в 499 да я сложа. Надявам се да не е грешно.
Правилно ли е така да се осчетоводи, без да влиза в дневника?
Имаме доставка от Холандия за 1100 евро. Проверявам номера на доставчика и излиза съобщение, че не е регистриран по ДДС. В случая, според мен не трябва да издавам протокол, защото не е ВОП и не трябва да включвам фактурата в дневника за покупки. Осчетоводяването 304/499 дали е правилно?
Благодаря!
От кога трябва да започне осигуряването на СОЛ в ООД? Фирмата е новорегистрирана, все още няма приходи, има получени 3 фактури за СМР. Ще започне производствена дейност, когато се построи сградата. Съдружниците са двама и в момента никой не се осигурява като СОЛ, и двамата имат трудови договори в други фирми и се осигуряват от там.
Здравейте! Регистрацията по ДДС на фирмата е от 14.11.2016г. Опис на наличните активи е подаден на 17.11.2016г. В дневника за покупките за месец ноември как трябва да включа фактурите? Всички са осчетоводени 613/401, като в 613 е влязла общата сума - ДО+ДДС. Трябва ли да сторнирам и да осчетоводя отново фактурите, като ДДС е на отделен ред или само да ги включа в дневника за покупки и да си начисля ДДС 4531/709?
7 поредни месеца ме проверяват, надявам се този да се размине. :)