Здравейте!
Понеже и на мен ми предстои да се занимавам с това, дали имате вече яснота по Вашите въпроси? Как точно се завежда произведената ел.енергия?
При регистрацията по чл.57а от ЗАДС се изискват декларации, на които не намирам образец. Свободен текст ли трябва да са?
Няма никакви приходи и разходи за този период. Собственика е починал преди месец и не съм сигурна дали изобщо се пазят някъде документите от преди 9г. Към момента фирмата е в ликвидация и ликвидатора подава Заявление за дерегистрация. Мисля да се опише в писмените обяснения, че поради липса на дейност, няма оборотни веддомости за последните 12м. Надявам се, че няма да има санкция за това.
Здравейте!
При дерегистрация по ЗДДС на фирма, която не осъществява дейност от 2013г. /от тогава до момента са подавани нулеви СД по ЗДДС/ от НАП искат оборотни ведомости за последните 12м преди текущия. Какво трябва да се представи в случая, след като в последните 12м няма водено счетоводство?
С удостоверение за наследници, плюс акт за смърт  може да се подаде както СД, така и заявление за дерегистрация.

В заявлението за дерегистрация какво трябва да посоча като основание? Чл.107, т.1  не е включен в заявлението.
Здравейте!
При смърт на собственик на ЕООД подава ли се от наследниците Заявление за дерегистрация по ЗДДС или служебно се дерегистрира фирмата? Фирмата няма дейност от 7г. и са подавани само нулеви декларации по ЗДДС.
Здравейте! Подавам ГФО в статистика, в първата "Справка за предприятието за 2021г." ми излиза съобщение: "Според информация от административни източници предприятието извършва дейност на повече места, отколкото сте въвели в раздел "Място на извършване на дейността". Моля, въведете в полето верния брой."
До сега съм въвеждала винаги 1 за място на дейността и не е имало проблем. Сега ми казаха, че най-вероятно проблема идва от това, че адреса по регистрация и адреса на дейност се различават. Ако въведа 2, за адреса по регистрация ми иска обороти, брой лица и т.н., а действително там няма нищо. Нули не приема. Как да попълня справката?
Здравейте! В Интрастат - вътресъюзен износ, колона "страна на произход" коя страна трябва да посоча?
Стоката, която продаваме е внос от Китай, но се продава от българска фирма на румънска. Страна на произход Китай ли трябва да посоча или България?
Благодаря за отговора! И аз мисля, че е по-добре да се подаде, дори и със закъснение, т.е. фирмата сама да коригира пропуска си, а не да чака от НАП да предпиремат действия.
Здравейте!
Правя ГФО на ООД и установявам, че приходите на дружеството за 2020г. са над 300000лв., а не е подадена декларация за авансовите вноски за 2021г. Да я подам ли сега след срока или да оставя така без да декларирам нищо?
Здравейте!
Имам майка, на която отпуска по чл. 164, ал.1 за отглеждане на дете до 2г. изтича на 24.06.2021г. Днес ми представя болничен за бременност и раждане 45дни. Освен изплащането на болничния има ли право да получава и 50% обезщетение за отглеждане на дете до 2г? Трябва ли преди болничния да се е върнала на работа за да получава 50%?
Здравейте!
Имаме две дружества - ООД и ЕООД. ООД тегли кредит, но няма какво да предостави като обезпечение. За целта ЕООД предоставя имот като обезпечение. Едноличния собственик в ЕООД е съдружник и управител в ООД. Разхода за застраховка на кого ще бъде - на ООД, което ползва кредита или на ЕООД, което предоставя обезпечението?
Здравейте! Фризьор, регистриран като СОЛ - занаятчия може ли да назначава друго лице на трудов договор във фризьорския салон?
Благодаря на всички!
Точно като неразпределена печалба от текущата година, която все още не е приключила и не е ясно до края на годината какви разходи ще има и дали няма да излезе на загуба. А в самия протокол не пише на какво основание трябва да се обложи с 5%.Освен това след като приключи годината и се установи печалбата, съдружниците може да вземат решение да разпределят само 1/3 от нея например за дивиденти. Интересно как от НАП решиха, че цялата трябва да се разпредели за дивитеденти.
Аз съм на мнение, че не трябва да се внася нищо в случая.
Здравейте!
След проверка по възстановяване на ДДС и констатирана наличност на голяма сума /според НАП/ в касата, дойдоха да преброят парите и установиха, че са налични и салдото е точно. Фирмата няма неразпределена печалба от минали години. Разпределена е и е платен 5% данък върху дивидентите. Сега получаваме протокол,  в който пише, че задълженото лице има неразпределена печалба, като се посочва сумата сметната към момента като разлика от приходите и разходите и ни задължават да внесем 5% данък върху нея. Правилно ли е това? До края на годината има още много време и не се знае какво ще се случи. Това не е неразпределена печалба и дори още не е приключила годината, за да сме наясно какъв ще е резултата, може да излезе и на загуба. Фирмата е с оборот за предходната година под 300000лв и не е задължена да прави авансови вноски.